+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. július 5. vasárnap, 12:34
Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti magán Oroszország urát.

Noha alapvetően Szerbiára, illetve a bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaságra (Republika Srpska) jellemző, hogy a szuvenírárusok a mindenféle hűtőmágnesek, különböző méretű szerb zászlók és ajándéktárgyak mellett Vlagyimir Putyin orosz elnököt erős, tiszteletteljes személyiségként ábrázoló ruhadarabokat áruljanak, ez a kulturális hatás nem állt meg a déli határkerítésnél.

 

Szerbiában régi hagyomány az Oroszországgal ápolt szoros kapcsolat: a közös cirillbetűs írásmód és az ortodox vallás mellett ehhez hozzájárul Putyinnak a szerbek körében meglévő óriási népszerűsége is – nem véletlenül lehetett azzal eladni lapokat a június 21-i szerbiai választás előtt pár nappal, hogy Putyin személyesen ellátogat ősszel Belgrádba, hogy megnézze minden idők legnagyobb szerb katonai parádéját. Csakhogy az orosz elnök a utóbbi években a legnépszerűbb külföldi vezetővé avanzsált Magyarországon is: egy 2018 tavaszi itthoni közvélemény-kutatásból  Angela Merkel német kancellár, Donald Trump amerikai elnök, Emmanuel Macron francia elnökkel versenyezve Putyin került ki győztesen.

 

Így is meglepő volt a koronavírus-járvány után újra kinyitott pécsi vásárban megpillantani a székely, a kávéfoltos horvát és magyar zászlók mellé slágertermékként kihelyezett putyinos pólókat. Volt magabiztos-napszemüveges Mr. President feliratú, és persze a cirillbetűs Oroszország feliratos Putyin sem hiányzott.

 

 

Mint azt az eladótól megtudtam, lényegében mindenféle méretben meg lehet vásárolni őket, a standra XL-eseket helyezett ki.

 

Darabjuk 1900 forint, és rengetegen viszik őket. Szerbek, magyarok? – kérdeztem. Mindenféle népek, tényleg sokan, igaz, a járvány előtt ezekből is több fogyott a mostanihoz képest, válaszolta.

 

A pécsi vásári pólós standon azért volt Putyinnál is erősebb darab, és mint azt az árus állította, ilyen csak náluk van. Mutatom!

 

 

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás