Horvát exit poll: Megnyerte a választásokat a HDZ, történelmi sikert ért el az újbaloldal

Szerző: Techet Péter
2020.07.05. 19:00

Lezajlott az előrehozott választás Horvátországban. A 19 órai urnazárás után közzétett exitpoll-adatok alapján Az Andrej Plenkovć vezette jobbközép Horvát Demokratikus Közösség egyértelmű győzelmet aratott a balközép kihívója felett. A parlamentbe bekerült a szélsőjobboldal és az újbaloldal.

Horvát exit poll: Megnyerte a választásokat a HDZ, történelmi sikert ért el az újbaloldal

Horvátországban a koronavírus várható második hulláma miatt pár hónappal előrébb hozták július 5-re a parlamenti választásokat. 19 órakor lezárták az urnákat,

az exit poll alapján a választásokat nagy előnnyel megnyerte a a jobbközép HDZ, még az is lehet, hogy meglesz a széljobb nélkül is az abszolút többsége.

Az exit poll adatai alapján Plenković, az újbaloldal és a liberálisok várakozások felett, a balközép Restart és Škoro mozgalma a várakozások alatt teljesítettek:

+ HDZ (jobbközép): 61 mandátum

+ Restart (szocdem-balközép): 44 mandátum

+ Haza Mozgalom (szélsőjobb): 16 mandátum

+ Baloldali-Zöld Koalíció (újbaloldal): 8 mandátum

+ Most (neoliberális): 8 mandátum

+ Pametno (balliberális) és szövetségesei: 3 mandátum

+ kisebbségi jelöltek: 10 mandátum

+ külhoni horvátok: 3 mandátum

LISTAVEZETŐK ÉS MANDÁTUMAIK AZ EXITPOLL ALAPJÁN. FOTÓ: DNEVNIK.HR / FB

Eszerint

Plenkovićnak a kisebbségekkel és a külhoniakkal közösen 74 mandátuma lenne, azaz egy mandátum hiányozna csak az abszolút többséghez.

Plenković az új parlamentben mindenképpen számíthat majd a három külhoni horvát és a nyolc kisebbségi (köztük a magyar) képviselőre, de vélhetően ekkor is koalíciót lesz kénytelen kötni vagy Škoroval (vagy onnan egy tagpárttal), vagy egy kisebb liberális párttal, ugyanis Plenković eddigi koalíciós partnerei – a liberális Néppárt (HNS) és a korrupt zágrábi polgármester, Milan Bandić pártja – nem jutottak be a parlamentbe.

Akinek biztos nem kell izgulnia, az Jankovics Róbert, a magyar kisebbségi jelölt, ő ugyanis ellenjelölt nélkül indult, és a mandátumot akkor is bekapja, ha csak egyetlen voksot kap. Hasonló helyzetben van Furio Radin, az olasz kisebbség jelöltje is.

Ami már most biztosan látható: a HDZ és a Restart-koalíciót alkotó pártok mellett az új horvát parlamentben ott lesz Miroslav Škoro mozgalma, a Haza Mozgalom, a neoliberális-klerikális Most (Híd) párt, valamint a horvát történelemben először egy újbaloldali lista is fog tudni képviselőket küldeni:

Zágrábban az újbaloldal szerezte meg az első helyet,

ezzel Horvátország – Szlovénia és Lengyelország mellett – a harmadik kelet-európai ország, ahol az újbaloldal parlamenti erővé tudott válni. (Sandra Benčićtyel, az újbaloldal zágrábi politikusával készített interjúnkat itt olvashatjátok újra.) Bejutott a horvát Momentum, a Pametno-Start is.

Amint az Azonnalinak Sven Marcelić, zadari politológus elemezte: a választások előrehozatala főleg a mérsékelt konzervatív kormányfő, Andrej Plenković érdekében állt, aki abban bízott: biztos győzelmet arathat, elvégre jelenleg a koronavírus-járvány (legalábbis a választások júniusi kiírásakor még úgy nézett ki) lecsengett, a mostani turisztikai szezon miatt pedig a gazdasági visszaesést majd csak ősszel érzik meg délnyugati szomszédunknál.

Plenković kapott azonban jobbról is alternatívát: a tavaly év végi államfőválasztás meglepetésjelöltje, a szavazatok több, mint negyedét megszerző szlavóniai énekes-üzletember, Miroslav Škoro sikeresen szervezett meg egy új pártot, a Haza Mozgalmat, amely a választásokon több szélsőjobboldali párttal indult közösen. (A párt fiumei listavezetőjével, az olasz nemzetiségű Carla Kontéval készült interjúnkat itt olvashatjátok újra.)

NYITÓKÉP: A HDZ választási plakátja / Bakó Bea, Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek