+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. július 3. péntek, 09:07
Ötszáznál is több óriáscég véli úgy, hogy a Facebook nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, ezért úgy döntöttek, többé nem költenek pénzt reklámra a közösségi oldalon. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg ennek ellenére nem esett kétségbe.
„Hamarosan úgyis visszatérnek”

 

kommentálta Mark Zuckerberg a Facebook munkatársainak azokat a híreket, miszerint több száz hirdető döntött úgy, hogy felfüggesztik a hirdetésieket a legnagyobb közösségi oldalon és a Facebookhoz tartozó többi felületen.

 

Szerdán 530 cég csatlakozott a hirdetési bojkotthoz a Stop Hate for Profit elnevezésű oldalon. A vállalatok szerint a Facebook nem tett semmit, hogy az afroamerikaiak egyenlőségéért tüntetők elleni uszító tartalmakat visszafogja a feleületein, emellett hiteles hírforrásnak fogadja el a Breitbart News és a The Daily Callert, holott azok a petíció aláíró szerint „ismertek arról, hogy fehér nacionalistákkal” dolgoznak. Továbbá azt is kifogásolják, hogy a Facebook szemet hunyt „választók kirívó elhallgatása” felett.

 

„Megvédhette és támogathatta volna a fekete felhasználókat a Facebook? Gyűlölködésnek bélyegezhette volna a holokausztot? Buzdíthatott volna szavazásra? Teljes mértékben. De folyamatosan ennek ellenkezői mellett dönt” – olvasható a Stop Hate for Profiton.

 

Hozzáteszik, hogy a Facebook 70 milliárd dolláros bevételeinek 99 százaléka a reklámoknak köszönhető, ezért

 

„erőteljes üzenetet” küldenek a cégnek, miszerint a „a nyereségért soha nem éri meg gyűlöletet, bigottságot, rasszizmust, antiszemitizmust és erőszakot népszerűsíteni”.

 

A bojkotthoz csatlakozó cégek listáján olyan nagyvállalatok szerepelnek, mint az Adidas, a Boeing, a Ford, a Honda, a Levi’s, a Pfizer vagy az Unilever. Ezeken kívül pedig a Starbucks és a Target is jelezte, hogy legalább egy hónapig nem költ hirdetésekre a Facebookon.

 

Mark Zuckerberg azonban a The Information tudomása szerint nem aggódik. Munkatársainak kijelentette, hogy a cégek részéről nem gazdasági megfontolásokról, sokkal inkább „hírnévről és a partnereikről” van szó, utalva ezzel arra, hogy a vállalatok szerinte leginkább csak meglovagolják a mostani közhangulatot. Akciójukat egyébként maguk a cégek is inkább „szünetnek” nevezik, mint bojkottnak.

 

A Facebook szóvivője a Guardian tudósítása szerint megerősítette, hogy a közösségi oldal alapítója valóban így gondolkozik. „Nagyon komolyan vesszük ezeket a problémákat, és tiszteletben tartjuk a partnereink visszajelzéseit. Valós eredményeink vannak a gyűlöletbeszéd elleni küzdelmünkben és nem húzunk hasznot annak jelenlétéből a felületeinken. De ahogy korábban is elmondtuk, mindenen csak az elveink szerint változtatunk, nem pedig gazdasági nyomásra” – fogalmazott a szóvivő. 

 

A Facebook alelnöke, Nick Clegg is igyekezett nyugtatni a kedélyeket. Szerinte a közösségi oldal a szavazásra buzdító kampányával bizonyította elkötelezettségét a vállalatok által is követelt értékek mellett, illetve dollármilliárdokat költött és tízezreket alkalmaz a felületén megjelenő tartalmak moderálására.

 

Az indulása óta még sosem kellett átélnie hasonló bojkottot a Facebooknak. És bár nyugodtnak tűnik, a Guardian beszámolója szerint Mark Zuckerberg nem hagyja figyelmen kívül a tiltakozást. Várhatóan jövő héten találkozik a Stop Hate for Profit képviselőivel.

 

NYITÓKÉP: Mark Zuckerberg / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás