+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. július 3. péntek, 12:51
Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig. Mutatjuk a részleteket!

Pénteken zárult a parlament rendkívüli ülése, ezen a legfontosabb kérdések, például a jövő évi költségvetés elfogadása, az iskolaőrség felállítása, vagy éppen a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítése mellett többek közt arról is szavaztak, legyen-e a jobbikos, német nemzetiségű Brenner Koloman a parlament alelnöke, miután a héten ehhez már kétszer sem volt meg a szükséges többség. Ezúttal viszont elegendő szavazat jött össze, így Brennert megválasztották.

 

Na de mi volt ez az egész felhajtás?

 

A Jobbik az elmúlt harminc évben példátlan módon elérte, hogy a finoman szólva sem Jakab Péter Jobbik-elnök köréhez tartozó addigi parlamenti alelnökük, Sneider Tamás, lemondjon a posztról. A párt ugyanis vissza akarta hívni Sneidert, ám ez csak akkor lett volan lehetséges, ha kizárják a frakcióból, vagy pedig ő maga mond le. Végül Sneider utóbbit választotta, de ezek után inkább a Jobbik-frakciót is otthagyta, pedig Jakab előtt még ő volt a párt elnöke. 

 

A Jobbik vezetősége és a Sneider közti konfliktusra tekintettel az eredeti kiszemelt utód, Balczó Zoltán nem volt hajlandó vállalni a parlamenti alelnökséget, Brenner Kolomannak – aki még csak 2018 óta parlmenti képviselő – már nem voltak fenntartásai, igent mondott a felkérésre. Ám hiába bocsátották megválasztását parlamenti szavazásra a héten, ez kétszer sem jött össze, ugyanis nem volt meg az ehhez szükséges többség.

 

A Jobbik utána a Fideszt tette hibássá, mondván a politikus megválasztását „a magyar parlamentarizmus eddigi történetében példátlan és kicsinyes módon utasították el”.

 

„A kormánypártok nyilvánvalóan azzal fognak majd védekezni, hogy a hiányzó ellenzéki képviselők szavazata kellett volna a jobbikos politikus megválasztásához. Ugyanakkor hétfőn mégis az összes olyan tisztségviselőt meg tudták választani – mind kormánypárti, mind pedig ellenzéki oldalról  –, akikről csak szavazniuk kellett. Egyetlen egy kivétel volt: a jobbikos alelnökjelölt, Brenner Koloman” – írta a Jobbik. Maga Brenner is azt nyilatkozta az Azonnalinak: „mindig azt hisszük, hogy a Fidesz már nem tud lejjebb süllyedni, aztán a Fidesz erre rácáfol”.

 

Nos, a párt nem tévedett, Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője az alábbit írta ki a szavazás után: „Ha Gyurcsány nem csak csicskának használná a Jobbikot, és ha a többi baloldali mondjuk bejönne legalább a szavazásokra, akkor nem állt volna elő a mostani helyzet”. Ugyanis Kocsis szerint ők csak annyit ígértek, hogy hogy biztosítják a megválasztáshoz szükséges szavazatszámot. „Ez meg is történt: 55 igen szavazatot adtunk le, ők viszont csak 42-t, pedig 65-en vannak. Nem jött be szavazni például Vadai, Gyurcsány, Hadházy, Tordai, Szél Bernadett, Rig Lajos, Tóth Bertalan, és még sokan mások. Így lett a 100 szavazat helyett, csak 97, ami kevés.”

 

FOTÓ: Brenner Koloman / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Noha Budapesten és Dél-Tirolban is elmaradnak idén a karácsonyi vásárok, Ausztria fővárosa ragaszkodik hagyományaihoz.

A koronavírus mikrorészecskéi az arcpajzsnak lényegében minden oldaláról bejuthatnak az ember szájába és orrába, az ugyanis nem zár szorosan.

A szokásos ellenzéki tüntetés mellett a hétvégén a rezsim mellett is lesz egy tüntetés.

A zoknik azonban kevesebb, mint 2000 eurót értek.

Az iskolák nagy részében meg bevezetik a távoktatást.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Ha vannak megunt ruhadarabjaid, akkor most elcserélheted őket. A gazdátlanul maradt ruhákat jótékony célokra ajánlják majd fel. Október 24, Auróra.

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás