Harmadik nekifutásra, de parlamenti alelnökké választották Brenner Kolomant

Szerző: Hutter Marianna
2020.07.03. 12:51

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig. Mutatjuk a részleteket!

Harmadik nekifutásra, de parlamenti alelnökké választották Brenner Kolomant

Pénteken zárult a parlament rendkívüli ülése, ezen a legfontosabb kérdések, például a jövő évi költségvetés elfogadása, az iskolaőrség felállítása, vagy éppen a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítése mellett többek közt arról is szavaztak, legyen-e a jobbikos, német nemzetiségű Brenner Koloman a parlament alelnöke, miután a héten ehhez már kétszer sem volt meg a szükséges többség. Ezúttal viszont elegendő szavazat jött össze, így Brennert megválasztották.

Na de mi volt ez az egész felhajtás?

A Jobbik az elmúlt harminc évben példátlan módon elérte, hogy a finoman szólva sem Jakab Péter Jobbik-elnök köréhez tartozó addigi parlamenti alelnökük, Sneider Tamás, lemondjon a posztról. A párt ugyanis vissza akarta hívni Sneidert, ám ez csak akkor lett volan lehetséges, ha kizárják a frakcióból, vagy pedig ő maga mond le. Végül Sneider utóbbit választotta, de ezek után inkább a Jobbik-frakciót is otthagyta, pedig Jakab előtt még ő volt a párt elnöke. 

A Jobbik vezetősége és a Sneider közti konfliktusra tekintettel az eredeti kiszemelt utód, Balczó Zoltán nem volt hajlandó vállalni a parlamenti alelnökséget, Brenner Kolomannak – aki még csak 2018 óta parlmenti képviselő – már nem voltak fenntartásai, igent mondott a felkérésre. Ám hiába bocsátották megválasztását parlamenti szavazásra a héten, ez kétszer sem jött össze, ugyanis nem volt meg az ehhez szükséges többség.

A Jobbik utána a Fideszt tette hibássá, mondván a politikus megválasztását „a magyar parlamentarizmus eddigi történetében példátlan és kicsinyes módon utasították el”.

„A kormánypártok nyilvánvalóan azzal fognak majd védekezni, hogy a hiányzó ellenzéki képviselők szavazata kellett volna a jobbikos politikus megválasztásához. Ugyanakkor hétfőn mégis az összes olyan tisztségviselőt meg tudták választani – mind kormánypárti, mind pedig ellenzéki oldalról  –, akikről csak szavazniuk kellett. Egyetlen egy kivétel volt: a jobbikos alelnökjelölt, Brenner Koloman” – írta a Jobbik. Maga Brenner is azt nyilatkozta az Azonnalinak: „mindig azt hisszük, hogy a Fidesz már nem tud lejjebb süllyedni, aztán a Fidesz erre rácáfol”.

Nos, a párt nem tévedett, Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője az alábbit írta ki a szavazás után: „Ha Gyurcsány nem csak csicskának használná a Jobbikot, és ha a többi baloldali mondjuk bejönne legalább a szavazásokra, akkor nem állt volna elő a mostani helyzet”. Ugyanis Kocsis szerint ők csak annyit ígértek, hogy hogy biztosítják a megválasztáshoz szükséges szavazatszámot. „Ez meg is történt: 55 igen szavazatot adtunk le, ők viszont csak 42-t, pedig 65-en vannak. Nem jött be szavazni például Vadai, Gyurcsány, Hadházy, Tordai, Szél Bernadett, Rig Lajos, Tóth Bertalan, és még sokan mások. Így lett a 100 szavazat helyett, csak 97, ami kevés.”

FOTÓ: Brenner Koloman / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek