Nem használja többet a horogkeresztet a finn légierő

Szerző: Illés Gergő
2020.07.02. 12:59

A finnek már jóval a nácik előtt is használták a szvasztikát repülőgépeiken, egyenruháikon és zászlóikon, de hiába semmi köze a nácizmushoz: a légierő úgy döntött, megszabadul a kínos szimbólumtól.

Nem használja többet a horogkeresztet a finn légierő

Bár sokaknak meglepő lehet, de a finn légierő egyes csapategységeinek emblémáin és egyenruháin egészen mostanáig szerepelt a horogkereszt szimbóluma – a légierő parancsnoksága viszont a közelmúltban úgy döntött, nem használják a bár több ezer éves, de a II. világháború bűnei miatt immár a nácikhoz kötött, terhelt szimbólumot – írja a BBC.

A hirtelen váltást Teivo Teivainen, a Helsinki Egyetem geopolitika-tanára szúrta ki, aki már korábban is megkérdőjelezte, hogy a légierő mégis miért használja a szimbólumot.

Talán a legegyszerűbb válasz az, hogy már akkor is ezt használták, mikor még nem is voltak nácik:

Finnország légiereje 1918-ban jött létre, és a kezdetektől fogva a horogkeresztes szimbólumot használták. A fehér alapon világoskék horogkeresztet egészen 1945-ig festették a gépeikre a finnek, és bár a II. világháború idején szövetségesek voltak a náci Németországgal, nem az általuk érzett hűségből tettek így.

 A LÉGIERŐ PARANCSNOKSÁGÁNAK RÉGI (BALRA) ÉS ÚJ (JOBBRA) SZIMBÓLUMA

A háború után a horogkeresztes felségjelzést már levették a gépeikről – ez a történteket figyelembe véve elég kínosan nézett volna ki – viszont

a légierő egységeinek hivatalos emblémáin, zászlóin és dekorációin, sőt, még az egyenruhákon is ott virított a horogkereszt.

„Az egységek az emblémáikat az egyenruhákon is viselik, így úgy döntöttünk, hogy nem praktikus és szükségtelen a régi emblémát használni, ami időről időre félreértéseket okozott” – magyarázta a hirtelen jött váltást a finn légierő szóvivője a BBC-nek.

Tehát a legfőbb változás, hogy a szvasztika immár az egyenruhákról és zászlókról is lekerült, hiszen 2017 óta a már nemcsak a légierő, de a légierő parancsnoksága sem használja a horogkeresztet, helyette egy szárnyakkal körülvett sas virít az emblémájukon. Teivainen szerint a változtatásra azért volt szükség három éve, mert a szomszédos Oroszország, ha akarja, könnyen a finn hadsereg ellen fordíthatta volna a szimbólumot, ráadásul a fiatalokat is elriaszthatják vele a katonai szolgálattól.

A VILÁG UTOLSÓ MŰKÖDŐKÉPES – ÉS TÖRTÉNETESEN FINN FELSÉGJELZÉSŰ – GLOSTER GAUNTLET REPÜLŐGÉPE. FOTÓ: DAVE_S / FLICKR

Az egyetemi tanár viszont aláhúzta: a horogkereszt megítélése közel sem ilyen egyértelmű Finnországban, hiszen a szanszkrit szimbólumot sok régi finn házon puszta dekoratív elemként is kiszúrhatjuk. A híres finn festő Akseli Gallen-Kallela pedig már 1889-től kezdve több művében felhasználta a horogkeresztet, többek között ezt beletervezte a finn Szabadság Érdemrendet ábrázoló keresztbe is. Mégsem ő, hanem egy svéd nemes, Eric von Rosen gróf hozta a horogkeresztet a finn légierőhöz,

ő adományozott ugyanis egy fehér alapon kék horogkereszttel ellátott repülőt 1918-ban a légierőnek.

Von Rosen a szvasztikát puszta szerencseszimbólumnak tartotta, csakhogy a náciknak egészen más elképzeléseik voltak: a nemzetiszocialisták 1920-ban tették mozgalmi jelképpé a horogkeresztet.

A szvasztika azonban teljesen nem tűnik el még most sem a légierőtől: a finn légierő akadémiájának logójában továbbra is szerepel a jelkép, igaz, egy légcsavarral ellátva.

BORÍTÓKÉP: Ilmavoimat / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek