+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. július 2. csütörtök, 12:59
A finnek már jóval a nácik előtt is használták a szvasztikát repülőgépeiken, egyenruháikon és zászlóikon, de hiába semmi köze a nácizmushoz: a légierő úgy döntött, megszabadul a kínos szimbólumtól.

Bár sokaknak meglepő lehet, de a finn légierő egyes csapategységeinek emblémáin és egyenruháin egészen mostanáig szerepelt a horogkereszt szimbóluma – a légierő parancsnoksága viszont a közelmúltban úgy döntött, nem használják a bár több ezer éves, de a II. világháború bűnei miatt immár a nácikhoz kötött, terhelt szimbólumot – írja a BBC.

 

A hirtelen váltást Teivo Teivainen, a Helsinki Egyetem geopolitika-tanára szúrta ki, aki már korábban is megkérdőjelezte, hogy a légierő mégis miért használja a szimbólumot.

 

Talán a legegyszerűbb válasz az, hogy már akkor is ezt használták, mikor még nem is voltak nácik:

 

Finnország légiereje 1918-ban jött létre, és a kezdetektől fogva a horogkeresztes szimbólumot használták. A fehér alapon világoskék horogkeresztet egészen 1945-ig festették a gépeikre a finnek, és bár a II. világháború idején szövetségesek voltak a náci Németországgal, nem az általuk érzett hűségből tettek így.

 

 A LÉGIERŐ PARANCSNOKSÁGÁNAK RÉGI (BALRA) ÉS ÚJ (JOBBRA) SZIMBÓLUMA

 

A háború után a horogkeresztes felségjelzést már levették a gépeikről – ez a történteket figyelembe véve elég kínosan nézett volna ki – viszont

 

a légierő egységeinek hivatalos emblémáin, zászlóin és dekorációin, sőt, még az egyenruhákon is ott virított a horogkereszt.

 

„Az egységek az emblémáikat az egyenruhákon is viselik, így úgy döntöttünk, hogy nem praktikus és szükségtelen a régi emblémát használni, ami időről időre félreértéseket okozott” – magyarázta a hirtelen jött váltást a finn légierő szóvivője a BBC-nek.

 

Tehát a legfőbb változás, hogy a szvasztika immár az egyenruhákról és zászlókról is lekerült, hiszen 2017 óta a már nemcsak a légierő, de a légierő parancsnoksága sem használja a horogkeresztet, helyette egy szárnyakkal körülvett sas virít az emblémájukon. Teivainen szerint a változtatásra azért volt szükség három éve, mert a szomszédos Oroszország, ha akarja, könnyen a finn hadsereg ellen fordíthatta volna a szimbólumot, ráadásul a fiatalokat is elriaszthatják vele a katonai szolgálattól.

 

A VILÁG UTOLSÓ MŰKÖDŐKÉPES – ÉS TÖRTÉNETESEN FINN FELSÉGJELZÉSŰ – GLOSTER GAUNTLET REPÜLŐGÉPE. FOTÓ: DAVE_S / FLICKR

 

Az egyetemi tanár viszont aláhúzta: a horogkereszt megítélése közel sem ilyen egyértelmű Finnországban, hiszen a szanszkrit szimbólumot sok régi finn házon puszta dekoratív elemként is kiszúrhatjuk. A híres finn festő Akseli Gallen-Kallela pedig már 1889-től kezdve több művében felhasználta a horogkeresztet, többek között ezt beletervezte a finn Szabadság Érdemrendet ábrázoló keresztbe is. Mégsem ő, hanem egy svéd nemes, Eric von Rosen gróf hozta a horogkeresztet a finn légierőhöz,

 

ő adományozott ugyanis egy fehér alapon kék horogkereszttel ellátott repülőt 1918-ban a légierőnek.

 

Von Rosen a szvasztikát puszta szerencseszimbólumnak tartotta, csakhogy a náciknak egészen más elképzeléseik voltak: a nemzetiszocialisták 1920-ban tették mozgalmi jelképpé a horogkeresztet.

 

A szvasztika azonban teljesen nem tűnik el még most sem a légierőtől: a finn légierő akadémiájának logójában továbbra is szerepel a jelkép, igaz, egy légcsavarral ellátva.

 

BORÍTÓKÉP: Ilmavoimat / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás