Washington Teherán nyakán térdel az oroszok szerint

2020.07.01. 08:21

Arra mondták ezt az oroszok, hogy az USA szeretné meghosszabbítani az Iránnal szembeni fegyvereladási embargót az ENSZ-ben, ami október közepén járna le.

Washington Teherán nyakán térdel az oroszok szerint

Már a diplomáciai kapcsolatokra is hatással van az az amerikai tüntetéssorozat, ami George Floyd halála miatt indult Amerikában. Vaszilij Nebenzia, Oroszország ENSZ-nagykövete ugyanis úgy kommentálta az amerikaiak azon tervét, amivel határozatlan időre hosszabbítanák meg az ENSZ-tagállamok a fegyvereladási embargóját Iránnal szemben, hogy

„az olyan, mintha egy ember a térdét valaki nyakára tenné.”

Az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo ugyanis az ENSZ Biztonsági Tanácsában egy olyan határozattervezetet mutatott be, ami határozatlan időre hosszabbítaná meg a jelenleg októberig érvényes fegyvereladási embargót Teheránnal szemben, ami a tizenöttagú Biztonsági Tanács két állandó tagjának, Kínának és Oroszországnak nem tetszett, és vétójogukkal élve leszavazták azt.

Pompeo a virtuális találkozón azzal érvelt, hogy Amerikán kívül a Közel-Kelet országai is támogatnák azt, mondván „Izraeltől a Perzsa-öböl országain keresztül a legtöbb közel-keleti országnak ugyanaz a véleménye: hosszabbítsák meg az embargót.”

A 2015-ben kötött iráni atomalkunak megfelelően októberben lejárna a fegyvereladási embargó, amiről Irán az Egyesült Királysággal, Franciaországgal, Kínával, Németországgal, Oroszországgal és az egyezményből már 2017-ben kilépő Egyesült Államokkal megállapodott. Donald Trump már a 2016-os kampánya alatt is többször kritizálta az iráni atomalkut, megválasztása óta pedig folyamatosan nyomás alá próbálja helyezni az iráni rezsimet.

Nebenzia, az orosz ENSZ-nagykövet szerint „Washington célja, hogy Iránt olyan helyzetbe hozza, hogy az ország szó szerint ne tudjon levegőt venni. Ez olyan, mintha egy ember a térdét valaki nyakára tenné” – véli a nagykövet. Ezzel egyértelműen egy az Egyesült Államokban óriási felháborodás kiváltó esetre utalt, nevezetesen George Floyd halálra. A férfi még május 25-én vesztette életét, miután egy rendőri intézkedés során az egyik rendőr több mint nyolc percen keresztül térdelt a nyakán, amiért szándékos emberölés vádjával áll majd bíróság elé a rendőri állásából már felmentett Derek Chauvin. Miután Floyd afroamerikai származású volt, Chauvin pedig fehér, sokan úgy gondolták, az eset az amerikai rendőrség intézményesült rasszizmusának bizonyítéka, ezért is indult tüntetéssorozat szerte Amerikában.

Mit szólnak az európai országok?

Az Egyesült Államok most azzal fenyeget, hogyha nem sikerül a fegyvereladási embargót meghosszabbítani, akkor a már korábban feloldott szankciókat is megpróbálják visszaállítani.

Az embargó meghosszabbításával egyébként a britek, a franciák és a németek is egyetértenek, ugyanakkor a korábbi szankciók ismételt bevezetését már nem támogatják.

Az Egyesült Államok és Irán között régóta komoly feszültség van, ami Kasszem Szulejmáni iráni tábornok megölésével januárban újabb erőre kapott. Akkor Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója bővebben elemezte nekünk, hogy mit jelent a két ország közötti kapcsolatában a tábornok halála, Sárközy Miklós iranista pedig egy interjúban arról beszélt nekünk, hova vezethet a két ország közötti konfliktus.

NYITÓKÉP: Max Braun / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek