+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. július 1. szerda, 08:21
Arra mondták ezt az oroszok, hogy az USA szeretné meghosszabbítani az Iránnal szembeni fegyvereladási embargót az ENSZ-ben, ami október közepén járna le.

Már a diplomáciai kapcsolatokra is hatással van az az amerikai tüntetéssorozat, ami George Floyd halála miatt indult Amerikában. Vaszilij Nebenzia, Oroszország ENSZ-nagykövete ugyanis úgy kommentálta az amerikaiak azon tervét, amivel határozatlan időre hosszabbítanák meg az ENSZ-tagállamok a fegyvereladási embargóját Iránnal szemben, hogy

 

„az olyan, mintha egy ember a térdét valaki nyakára tenné.”

 

Az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo ugyanis az ENSZ Biztonsági Tanácsában egy olyan határozattervezetet mutatott be, ami határozatlan időre hosszabbítaná meg a jelenleg októberig érvényes fegyvereladási embargót Teheránnal szemben, ami a tizenöttagú Biztonsági Tanács két állandó tagjának, Kínának és Oroszországnak nem tetszett, és vétójogukkal élve leszavazták azt.

 

Pompeo a virtuális találkozón azzal érvelt, hogy Amerikán kívül a Közel-Kelet országai is támogatnák azt, mondván „Izraeltől a Perzsa-öböl országain keresztül a legtöbb közel-keleti országnak ugyanaz a véleménye: hosszabbítsák meg az embargót.”

 

A 2015-ben kötött iráni atomalkunak megfelelően októberben lejárna a fegyvereladási embargó, amiről Irán az Egyesült Királysággal, Franciaországgal, Kínával, Németországgal, Oroszországgal és az egyezményből már 2017-ben kilépő Egyesült Államokkal megállapodott. Donald Trump már a 2016-os kampánya alatt is többször kritizálta az iráni atomalkut, megválasztása óta pedig folyamatosan nyomás alá próbálja helyezni az iráni rezsimet.

 

Nebenzia, az orosz ENSZ-nagykövet szerint „Washington célja, hogy Iránt olyan helyzetbe hozza, hogy az ország szó szerint ne tudjon levegőt venni. Ez olyan, mintha egy ember a térdét valaki nyakára tenné” – véli a nagykövet. Ezzel egyértelműen egy az Egyesült Államokban óriási felháborodás kiváltó esetre utalt, nevezetesen George Floyd halálra. A férfi még május 25-én vesztette életét, miután egy rendőri intézkedés során az egyik rendőr több mint nyolc percen keresztül térdelt a nyakán, amiért szándékos emberölés vádjával áll majd bíróság elé a rendőri állásából már felmentett Derek Chauvin. Miután Floyd afroamerikai származású volt, Chauvin pedig fehér, sokan úgy gondolták, az eset az amerikai rendőrség intézményesült rasszizmusának bizonyítéka, ezért is indult tüntetéssorozat szerte Amerikában.

 

Mit szólnak az európai országok?

 

Az Egyesült Államok most azzal fenyeget, hogyha nem sikerül a fegyvereladási embargót meghosszabbítani, akkor a már korábban feloldott szankciókat is megpróbálják visszaállítani.

 

Az embargó meghosszabbításával egyébként a britek, a franciák és a németek is egyetértenek, ugyanakkor a korábbi szankciók ismételt bevezetését már nem támogatják.

 

Az Egyesült Államok és Irán között régóta komoly feszültség van, ami Kasszem Szulejmáni iráni tábornok megölésével januárban újabb erőre kapott. Akkor Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója bővebben elemezte nekünk, hogy mit jelent a két ország közötti kapcsolatában a tábornok halála, Sárközy Miklós iranista pedig egy interjúban arról beszélt nekünk, hova vezethet a két ország közötti konfliktus.

 

NYITÓKÉP: Max Braun / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás