Még az urnákat sem zárták le, de már szinte biztos Putyin sima népszavazási győzelme

Szerző: Fekő Ádám
2020.07.01. 19:44

Ha csak nem változnak nagyot az órákkal az urnazárás előtt lehozott részeredmények, Vlagyimir Putyin élete végéig hatalmon maradhat.

Még az urnákat sem zárták le, de már szinte biztos Putyin sima népszavazási győzelme

Bár még az urnákat sem zárták le, az orosz választási bizottság kiadta a ma záruló, de egy hete tartó országos népszavazás részadatait, ami alapján győzelmet is hirdethet Vlagyimir Putyin:

10 százalékos feldolgozottságnál már 72,9 százalék az igenek aránya 63 százalékos részvétel mellett,

ami azt jelenti, többek közt, hogy Putyin gyakorlatilag élete végéig vezetheti Oroszországot – írja a Moscow Times

A népszavazás eredménye annyira nem meglepő, hiszen a héten több közvélemény-kutató intézet is lemérte, hogy az oroszok 76 százaléka igennel fog szavazni az alkotmánymódosítási csomagról szóló kérdésben, bár az orosz közvéleménykutatások és szavazások tisztasága finoman szólva is megkérdezhető.

A Putyin által előterjesztett, az alaptörvény 22 cikkét érintő csomag az orosz alkotmány nemzetközivel szembeni prioritásának meghirdetése mellett konkrét állami szociális kötelezettségvállalási elemeket, valamint a hatalmi ágak egymáshoz való viszonyát megváltoztató kezdeményezéseket is tartalmaz. A módosított alaptörvény szavatolná a nyugdíjak rendszeres indexálását, és azt, hogy a minimálbér ne lehessen alacsonyabb a létminimumnál. Az elképzelés szerint az alsóháznak a kormánytagok, a felsőháznak pedig a rendvédelmi szervek és bíróságok vezetőinek kinevezésében, illetve leváltásában lesz döntő szerepe.

A legfontosabb módosítás viszont az, hogy bár Putyin azt az épp korábban általa megszűnt törvényt megtaratná, hogy egy elnök maximum két cikluson keresztül irányíthatja Oroszországot, rá ez épp nem vonatkozna, hiszen az alkotmánymódosítás előtti ciklusok egyszerűen nem számítanának.

Tehát Vlagyimir Putyin 2036-ig is maradhat elnök, és mivel egy 69 éves emberről van szó, egy tulajdonképpen élethosszig tartó uralmat jelent.

Annyira nem meglepő persze Putyin nagy győzelme, hiszen a könyvesboltok már a népszavazás előtt elkezdték árulni a módosított alkotmányt, és összességében senki nem gondolta volna, hogy a jó imidzs érdekében még a koronavírus legyőzősét is kikiáltott elnök elvesztheti ezt annak ellenére, hogy jelentősen csökkent a népszerűsége az utóbbi hónapokban.

KIEMELT KÉP: MamelAmber / Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek