+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. július 1. szerda, 17:29
A Facebook és társai vagy elfogadják a nekik megalkotott török szabályokat, vagy elzavarják őket az országból. Ez legalábbis a török kormány terve.

Berat Albayrak török pénzügyminiszter (aki egyben az elnök, Recep Tayyip Erdoğan veje) kedden a Twitteren számolt be negyedik gyereke születéséről. Ezek utána közösségi médiában több felhasználó a feleségét, Esrát kezdte gyalázni. Közülük aztán párakat őrizetbe is vettek a belügyminisztérium tájékoztatása szerint.

 

Erdoğan ezek után beszélt arról a kormányzópárt AKP tagjainak, hogy hamarosan új, a közösségi médiumokat érintő szabályozásokat ismertetnek, mert szerinte az utóbbi időben ezeken a felületeken tapasztalt „erkölcstelen megnyilvánulások” az ilyen korlátozások hiányának köszönhetőek.

 

„Ezek a felületek nem felelnek meg a nemzetünknek. Betiltjuk vagy ellenőrzésünk alatt fogjuk őket tartani egy törvénnyel, amelyet mihamarabb a parlament elé viszünk” – fogalmazott Erdoğan.

 

A tervek szerint a közösségi médiáknak Törökországban külön képviselőt kellene kinevezniük, akik olyan jogi ügyekkel foglalkoznának, amelyeket korábban nem vettek figyelembe.

 

Erdoğan egyben azzal fenyegetőzött, hogy a törvényeket be nem tartó közösségi oldalakat elérhetetlenné teszik, valamint jogi és pénzügyi szankciókat is bevetnek ellenük.

 

Hogy pontosan milyen törvényről szavazhat majd a török parlament, egyelőre nem tudni, mindenesetre áprilisban az AKP már előállt egy hasonló javaslattal, akkor a koronavírus-járvány miatti gazdasági szükségszerűséggel indokolva a tervezetet. Ebben az állt, hogy a közösségi médiumok vagy kinevezik külön törökországi képviselőiket, vagy a sávszélességüket akár 95 százalékkal is szűkítik. Ezzel gyakorlatilag elérhetetlenné tették volna az együttműködést elutasító oldalakat.

 

Akkor az AKP végül meghátrált, de ellenzéki képviselők szerint nagyon hasonló javaslattal élhet most a kormánypárt.

 

A török vezetésnek és a közösségi oldalaknak nem ez az első csörtéje. Júniusban az Azonnalin is megjelent, hogy a Twitter hétezer törökországi kamuprofilt törölt, amelyeket nagyrészt egyetlen nap alatt hoztak létre, az általuk megosztott üzenetek pedig meglehetősen egyszerűek voltak: vagy Erdoğant dicsőítették, vagy az ellenzékkel szemben vádaskodtak.

 

Erdoğanék szerint azonban a Twitter eleve téves információkra alapozva törölte a profilokat és szó sem volt török kormányzati irányításról.

 

NYITÓKÉP: Recep Tayyip Erdoğan / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Tomislav Tomašević az exit poll szerint több, mint 48 százalékot kapott. Ez nem a végeredmény.

A CDU és több német város viszont az izraeli zászló kihelyezésével fejezte ki szolidaritását Izraellel.

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás