Elérhetetlenné tenné Erdoğan a közösségi oldalakat, ha nem alkalmazkodnak a tervezett törvényéhez

Szerző: Galavits Patrik
2020.07.01. 17:29

A Facebook és társai vagy elfogadják a nekik megalkotott török szabályokat, vagy elzavarják őket az országból. Ez legalábbis a török kormány terve.

Elérhetetlenné tenné Erdoğan a közösségi oldalakat, ha nem alkalmazkodnak a tervezett törvényéhez

Berat Albayrak török pénzügyminiszter (aki egyben az elnök, Recep Tayyip Erdoğan veje) kedden a Twitteren számolt be negyedik gyereke születéséről. Ezek utána közösségi médiában több felhasználó a feleségét, Esrát kezdte gyalázni. Közülük aztán párakat őrizetbe is vettek a belügyminisztérium tájékoztatása szerint.

Erdoğan ezek után beszélt arról a kormányzópárt AKP tagjainak, hogy hamarosan új, a közösségi médiumokat érintő szabályozásokat ismertetnek, mert szerinte az utóbbi időben ezeken a felületeken tapasztalt „erkölcstelen megnyilvánulások” az ilyen korlátozások hiányának köszönhetőek.

„Ezek a felületek nem felelnek meg a nemzetünknek. Betiltjuk vagy ellenőrzésünk alatt fogjuk őket tartani egy törvénnyel, amelyet mihamarabb a parlament elé viszünk” – fogalmazott Erdoğan.

A tervek szerint a közösségi médiáknak Törökországban külön képviselőt kellene kinevezniük, akik olyan jogi ügyekkel foglalkoznának, amelyeket korábban nem vettek figyelembe.

Erdoğan egyben azzal fenyegetőzött, hogy a törvényeket be nem tartó közösségi oldalakat elérhetetlenné teszik, valamint jogi és pénzügyi szankciókat is bevetnek ellenük.

Hogy pontosan milyen törvényről szavazhat majd a török parlament, egyelőre nem tudni, mindenesetre áprilisban az AKP már előállt egy hasonló javaslattal, akkor a koronavírus-járvány miatti gazdasági szükségszerűséggel indokolva a tervezetet. Ebben az állt, hogy a közösségi médiumok vagy kinevezik külön törökországi képviselőiket, vagy a sávszélességüket akár 95 százalékkal is szűkítik. Ezzel gyakorlatilag elérhetetlenné tették volna az együttműködést elutasító oldalakat.

Akkor az AKP végül meghátrált, de ellenzéki képviselők szerint nagyon hasonló javaslattal élhet most a kormánypárt.

A török vezetésnek és a közösségi oldalaknak nem ez az első csörtéje. Júniusban az Azonnalin is megjelent, hogy a Twitter hétezer törökországi kamuprofilt törölt, amelyeket nagyrészt egyetlen nap alatt hoztak létre, az általuk megosztott üzenetek pedig meglehetősen egyszerűek voltak: vagy Erdoğant dicsőítették, vagy az ellenzékkel szemben vádaskodtak.

Erdoğanék szerint azonban a Twitter eleve téves információkra alapozva törölte a profilokat és szó sem volt török kormányzati irányításról.

NYITÓKÉP: Recep Tayyip Erdoğan / Facebook

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek