+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. július 1. szerda, 17:29
A Facebook és társai vagy elfogadják a nekik megalkotott török szabályokat, vagy elzavarják őket az országból. Ez legalábbis a török kormány terve.

Berat Albayrak török pénzügyminiszter (aki egyben az elnök, Recep Tayyip Erdoğan veje) kedden a Twitteren számolt be negyedik gyereke születéséről. Ezek utána közösségi médiában több felhasználó a feleségét, Esrát kezdte gyalázni. Közülük aztán párakat őrizetbe is vettek a belügyminisztérium tájékoztatása szerint.

 

Erdoğan ezek után beszélt arról a kormányzópárt AKP tagjainak, hogy hamarosan új, a közösségi médiumokat érintő szabályozásokat ismertetnek, mert szerinte az utóbbi időben ezeken a felületeken tapasztalt „erkölcstelen megnyilvánulások” az ilyen korlátozások hiányának köszönhetőek.

 

„Ezek a felületek nem felelnek meg a nemzetünknek. Betiltjuk vagy ellenőrzésünk alatt fogjuk őket tartani egy törvénnyel, amelyet mihamarabb a parlament elé viszünk” – fogalmazott Erdoğan.

 

A tervek szerint a közösségi médiáknak Törökországban külön képviselőt kellene kinevezniük, akik olyan jogi ügyekkel foglalkoznának, amelyeket korábban nem vettek figyelembe.

 

Erdoğan egyben azzal fenyegetőzött, hogy a törvényeket be nem tartó közösségi oldalakat elérhetetlenné teszik, valamint jogi és pénzügyi szankciókat is bevetnek ellenük.

 

Hogy pontosan milyen törvényről szavazhat majd a török parlament, egyelőre nem tudni, mindenesetre áprilisban az AKP már előállt egy hasonló javaslattal, akkor a koronavírus-járvány miatti gazdasági szükségszerűséggel indokolva a tervezetet. Ebben az állt, hogy a közösségi médiumok vagy kinevezik külön törökországi képviselőiket, vagy a sávszélességüket akár 95 százalékkal is szűkítik. Ezzel gyakorlatilag elérhetetlenné tették volna az együttműködést elutasító oldalakat.

 

Akkor az AKP végül meghátrált, de ellenzéki képviselők szerint nagyon hasonló javaslattal élhet most a kormánypárt.

 

A török vezetésnek és a közösségi oldalaknak nem ez az első csörtéje. Júniusban az Azonnalin is megjelent, hogy a Twitter hétezer törökországi kamuprofilt törölt, amelyeket nagyrészt egyetlen nap alatt hoztak létre, az általuk megosztott üzenetek pedig meglehetősen egyszerűek voltak: vagy Erdoğant dicsőítették, vagy az ellenzékkel szemben vádaskodtak.

 

Erdoğanék szerint azonban a Twitter eleve téves információkra alapozva törölte a profilokat és szó sem volt török kormányzati irányításról.

 

NYITÓKÉP: Recep Tayyip Erdoğan / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német szélsőjobboldali párt tavasz óta nem találja a megfelelő stratégiát a koronavírus kapcsán. Ez a népszerűségén is meglátszik.

Jaroslav Haščák őrizetbe vételével Szlovákia legnagyobb, kilenc éve húzódó korrupciós botrányában is áttörés jöhet.

Felesleges, hasznavehetetlen, messzi földön gyártott ajándéktárgyak helyett kultúrértékkel bíró, elvitathatatlan funkcionalitású és finom dolgot a fa alá!

Dúró Dóráék jöttek, égettek, sepregettek, hazamentek az Erdéllyel való egyesülésről szóló román nemzeti ünnep napján.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás