Egyre több a halott a Seattle-i anarchista miniállamban, de a városvezetés még mindig nem lép

Szerző: Varsányi Bence
2020.06.30. 09:15

Hétfő éjjel lelőttek egy 16 évest, egy 14 éves pedig kritikus állapotban van. Csak az elmúlt tíz napban négy embert öltek meg a BLM-tüntetők által alapított önszerveződő zónában.

Egyre több a halott a Seattle-i anarchista miniállamban, de a városvezetés még mindig nem lép

Mint korábban az Azonnalinál is írtunk róla, Seattle-ben a Black Lives Matter tüntetéssorozat résztvevői három hete elfoglaltak egy hat háztömbnyi területet és kikiáltották a „Capitol Hill-i Autonóm Zónát”.

Az önszerveződő közösséget azóta már átnevezték Capitol Hill-i Szervezett Tüntetésnek (CHOP), múlt héten pedig egy lövöldözést követően a tüntetők nem akarták beengedni a helyszínre a rendőröket, így

Seattle polgármestere elmondta, hogy hamarosan felszámolják a zónát.

Múlt pénteken Jenny Durkan polgármester találkozott a tüntetőkkel és közölte, hogy vasárnap eltávolítják a zóna határát alkotó betontorlaszokat, de ez nem történt meg, a rögtönzött határkerítés még hétfőn is állt.

Szintén hétfőn néhányan tüzet nyitottak a zónából egy, a „határ” mellett haladó autóra, aminek következtében meghalt egy tizenhat éves, egy tizennégy évest pedig kritikus állapotban kórházba szállítottak, számol be a Guardian.

A zónában így már az elmúlt tíz napban négy embert öltek meg, a Seattle-i rendőrfőnök szerint pedig a zóna már nem biztonságos senki számára,

de a felszámolásáról semmi konkrétumot nem mondott.

A lövöldözés után pár órával történt egy másik incidens is: egy zónában élő szemtanú szerint a Trump-párti Fox News riportere többször is fizikailag bántalmazta, de a tévécsatorna közleménye szerint az eset egészen másképp történt. Szerintük a zóna egy lakója üvöltözött kollégájukkal, majd leöntötte őt kávéval, és a tüntetők nem hagyták, hogy a tévések elhagyják a helyszínt az autójukal. A közlemény szerint a tévés csapat végül gyalog távozott.

Persze Donald Trump amerikai elnök azonnal reagált a történésekre a Twitteren:

„A Seattle-i fosztogatók, agitátorok, anarchisták és »tüntetők« nem akarják elhagyni a »CHOP« zónát. SEMMI tiszteletet nem mutatnak a kormány, a Seattle-i polgármester és Washington állam kormányzója felé! Nem jó!” – írja Trump.

NYITÓKÉP: Életkép a CHAZ/CHOP-ból június 24-én / Jack Posobiec, Twitter

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek