+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. június 30. kedd, 09:15
Hétfő éjjel lelőttek egy 16 évest, egy 14 éves pedig kritikus állapotban van. Csak az elmúlt tíz napban négy embert öltek meg a BLM-tüntetők által alapított önszerveződő zónában.

Mint korábban az Azonnalinál is írtunk róla, Seattle-ben a Black Lives Matter tüntetéssorozat résztvevői három hete elfoglaltak egy hat háztömbnyi területet és kikiáltották a „Capitol Hill-i Autonóm Zónát”.

 

Az önszerveződő közösséget azóta már átnevezték Capitol Hill-i Szervezett Tüntetésnek (CHOP), múlt héten pedig egy lövöldözést követően a tüntetők nem akarták beengedni a helyszínre a rendőröket, így

 

Seattle polgármestere elmondta, hogy hamarosan felszámolják a zónát.

 

Múlt pénteken Jenny Durkan polgármester találkozott a tüntetőkkel és közölte, hogy vasárnap eltávolítják a zóna határát alkotó betontorlaszokat, de ez nem történt meg, a rögtönzött határkerítés még hétfőn is állt.

 

Szintén hétfőn néhányan tüzet nyitottak a zónából egy, a „határ” mellett haladó autóra, aminek következtében meghalt egy tizenhat éves, egy tizennégy évest pedig kritikus állapotban kórházba szállítottak, számol be a Guardian.

 

A zónában így már az elmúlt tíz napban négy embert öltek meg, a Seattle-i rendőrfőnök szerint pedig a zóna már nem biztonságos senki számára,

 

de a felszámolásáról semmi konkrétumot nem mondott.

 

A lövöldözés után pár órával történt egy másik incidens is: egy zónában élő szemtanú szerint a Trump-párti Fox News riportere többször is fizikailag bántalmazta, de a tévécsatorna közleménye szerint az eset egészen másképp történt. Szerintük a zóna egy lakója üvöltözött kollégájukkal, majd leöntötte őt kávéval, és a tüntetők nem hagyták, hogy a tévések elhagyják a helyszínt az autójukal. A közlemény szerint a tévés csapat végül gyalog távozott.

 

Persze Donald Trump amerikai elnök azonnal reagált a történésekre a Twitteren:

 

 

„A Seattle-i fosztogatók, agitátorok, anarchisták és »tüntetők« nem akarják elhagyni a »CHOP« zónát. SEMMI tiszteletet nem mutatnak a kormány, a Seattle-i polgármester és Washington állam kormányzója felé! Nem jó!” – írja Trump.

 

NYITÓKÉP: Életkép a CHAZ/CHOP-ból június 24-én / Jack Posobiec, Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, mi pedig mutatjuk a nagy riasztóteszt eredményét.

Ezzel az amerikai gyógyszeripari cég közelebb került ahhoz, hogy az USA és az EU is engedélyezze a subunit-vakcináját.

A BBC újságírója az elfogott Nexta-blogger és aktivista állapotát látva azonnal kivonult a minszki sajtótájékoztatóról.

A Jobbik ezzel eddig egyedül van az ellenzéki térfélen a törvényjavaslat elfogadásával. Azt mondják: ha kormányra kerülnek, kiveszik a törvényből a problémás részeket.

Az ellenzéki szavazóbázist aktivizáló konzultáción szavazó budapestiek 99 százaléka nem akarja a kínai egyetemet.

Orbán Pekinggel szembeni politikájának támogatottsága Magyarországon nagyon alacsony, amit egyre inkább kihasznál az ellenzék, ez a szlovák kutatók szerint változásra kényszerítheti Orbánt.

Százötvenöt évvel ezelőtt tört ki az a konfliktus Poroszország és Ausztria között, ami az utóbbi vereségével végződött, és az osztrákok rászánták magukat a kiegyezésre a magyarokkal.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás