+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. június 30. kedd, 09:15
Hétfő éjjel lelőttek egy 16 évest, egy 14 éves pedig kritikus állapotban van. Csak az elmúlt tíz napban négy embert öltek meg a BLM-tüntetők által alapított önszerveződő zónában.

Mint korábban az Azonnalinál is írtunk róla, Seattle-ben a Black Lives Matter tüntetéssorozat résztvevői három hete elfoglaltak egy hat háztömbnyi területet és kikiáltották a „Capitol Hill-i Autonóm Zónát”.

 

Az önszerveződő közösséget azóta már átnevezték Capitol Hill-i Szervezett Tüntetésnek (CHOP), múlt héten pedig egy lövöldözést követően a tüntetők nem akarták beengedni a helyszínre a rendőröket, így

 

Seattle polgármestere elmondta, hogy hamarosan felszámolják a zónát.

 

Múlt pénteken Jenny Durkan polgármester találkozott a tüntetőkkel és közölte, hogy vasárnap eltávolítják a zóna határát alkotó betontorlaszokat, de ez nem történt meg, a rögtönzött határkerítés még hétfőn is állt.

 

Szintén hétfőn néhányan tüzet nyitottak a zónából egy, a „határ” mellett haladó autóra, aminek következtében meghalt egy tizenhat éves, egy tizennégy évest pedig kritikus állapotban kórházba szállítottak, számol be a Guardian.

 

A zónában így már az elmúlt tíz napban négy embert öltek meg, a Seattle-i rendőrfőnök szerint pedig a zóna már nem biztonságos senki számára,

 

de a felszámolásáról semmi konkrétumot nem mondott.

 

A lövöldözés után pár órával történt egy másik incidens is: egy zónában élő szemtanú szerint a Trump-párti Fox News riportere többször is fizikailag bántalmazta, de a tévécsatorna közleménye szerint az eset egészen másképp történt. Szerintük a zóna egy lakója üvöltözött kollégájukkal, majd leöntötte őt kávéval, és a tüntetők nem hagyták, hogy a tévések elhagyják a helyszínt az autójukal. A közlemény szerint a tévés csapat végül gyalog távozott.

 

Persze Donald Trump amerikai elnök azonnal reagált a történésekre a Twitteren:

 

 

„A Seattle-i fosztogatók, agitátorok, anarchisták és »tüntetők« nem akarják elhagyni a »CHOP« zónát. SEMMI tiszteletet nem mutatnak a kormány, a Seattle-i polgármester és Washington állam kormányzója felé! Nem jó!” – írja Trump.

 

NYITÓKÉP: Életkép a CHAZ/CHOP-ból június 24-én / Jack Posobiec, Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

Zoran Zaev egy beszélgetésrészlet alapján úgy tűnik, többre tartja magát, mint nyolcmillió euró, ráadásul a saját pártját is ő finanszírozza.

Andrzej Dudának nagyon nem tetszett egy lengyel bulvárlap róla szóló cikke, most a német nagykövettől követelik a kiadóvállalat megregulázását.

Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás