Exit poll: a kormánypárti jelölt nyert, de az ellenzék is reménykedhet a lengyel elnökválasztás első köre után

Szerző: Illés Gergő
2020.06.28. 21:19

Óriási mozgósítás, óriási sorok a lengyel elnökválasztás első fordulójában, amelyet viszonylag simán húzott be az újraválasztásért küzdő Andrzej Duda. Az igazi harc viszont a második körben jöhet, ahol nagyon szoros verseny várható. A kihívó: Varsó főpolgármestere, Rafał Trzaskowski. Mutatjuk az eredményeket!

Exit poll: a kormánypárti jelölt nyert, de az ellenzék is reménykedhet a lengyel elnökválasztás első köre után

A IPSOS által készített, majd a TVN24 által publikált exit poll szerint 41,8 százalékos eredménnyel

megnyerte a lengyel elnökválasztás első fordulóját a nacionalista-konzervatív Jog és Igazságosság kormánypárt (PiS) jelöltje, Andrzej Duda,

de a két hét múlva esedékes második forduló előtt a PiS-es jelölt nem dőlhet hátra: a második helyre az első körben 30,4 százalékkal befutó Rafał Trzaskowski a becslések szerint alaposan megszorongathatja, sőt, meg is előzheti őt július 12-én. (UPDATE: Az eredmények lényegileg nem változtak, de hétfő reggelre azért sokat javultak Duda számai: 99,77 százalékos feldolgozottságnál 43,7 százaléknál jár, míg Trzakowski pedig 30,3 százalékkal lényegében maradt, ahol volt)

Az első fordulóban országszerte komoly sorokról és nagy tömegekről számoltak be a résztvevők, nem véletlenül: délután 5-ig 47,89 százalékos volt a részvétel, míg a csekély részvétel mellett lezajló 2015-ös elnökválasztáson ugyanekkor 34,41 százaléknyian szavaztak csak. Az este 9-es urnazárás utáni előzetes adatok pedig még komolyabb részvételi hajlandóságot mutatnak: eszerint a választásra jogosultak 62,9 százaléka élt a szavazati jogával az első körben,

ilyen magas részvételi arány elnökválasztáson 1994 óta nem volt. 

Nagy fordulat ez, hiszen két hónapja még úgy tűnt, az egész elnökválasztás lefutott meccs: a koronavírus idején az ellenzék kampányolási lehetőségei beszűkültek, és borítékolható volt, hogy Duda simán behúzza a második ötéves ciklusát. Hogy ez végül nem így alakult, ahhoz kellett egyrészt az ellenzéki többségű felsőház, amely jogilag lényegében ellehetetlenítette, hogy a PiS terve, amely postai úton rendezte volna meg a járvány miatt az elnökválasztást, megvalósuljon. Másrészt pedig kellett Jaroslaw Kaczyński egyik kis koalíciós partnerének ellenkezése, így végül a választást nyárra halasztották, és immár a hagyományos formában rendezik meg.

Ez lehetőséget adott az ellenzéknek, hogy rendezze a sorait: a jobbközép Polgári Platform a varsói főpolgármester Rafał Trzaskowskit indította, ezzel egyidejűleg pedig a lengyel PO-PiS-kétpártrendszerből kiábrándult szavazókat, az ellenzékieket, és a PiS-árvákat is táborában egyesítő konzervatív tévésztár Szymon Hołownia esélyei vesztek el: úgy tűnt, hosszú idő óta először ő független jelöltként juthat a második körbe, de Trzaskowski jóval erősebb jelölt volt, és végül nem jelentett problémát behúznia a biztos második helyet.

Hołownia így sem lehet elégedetlen, hiszen végül 13,9 százalékot kapott,

míg a szélsőjobbos-nacionalista Krzysztof Bosak 6.8 százalékkal vigasztalódhat. A többi jelölt nagyon leszerepelt, a baloldali Robert Biedroń 2,2 százalékot szerzett, míg a parasztpárti Władysław Kosiniak-Kamysz 2,4-ot.

Az elnökválasztás második fordulóját július 12-én tartják Lengyelországban. Az esélyekről, kilátásokról az Azonnali elemzésében olvashatsz részletesebben!

BORÍTÓKÉP: Andrzej Duda / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek