+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. június 27. szombat, 11:40
Miroslav Škoro felesége, Kim Ann Škoro fiatalon egy amerikai szerb csetnikújságban közölt cikkeket. Férje a július 5-i parlamenti választásokra azonban éppen a szerb kisebbség ellenében pozicionálja magát.

A július ötödikei előrehozott horvát parlamenti választásokra összeállt a horvát szélsőjobboldal a tavalyi elnökválasztás meglepetésjelöltje, az akkor a szavazatok több, mint negyedét megszerző énekes-üzletember, Miroslav Škoro mögött. A politikus Haza Mozgalmát ma 10-15 százalék közé mérik, jó esélye van arra, hogy olyan királycsináló helyzetbe kerüljön, aminél tőle függhet a jelenlegi mérsékelt konzervatív kormányfő, Andrej Plenković sorsa.

 

A Haza Mozgalomnak különösen két horvátországi kisebbséggel van problémája: a szerbekkel és az olaszokkal, ugyanis ezeket – Miroslav Pupovac professzor és Furio Radin személyében – baloldalra sorolható politikusok képviselik a horvát parlamentben. Škoroék listáján ugyan indul befutó helyen egy fiumei olasz történész, azaz nem teljesen elutasítóak a kisebbségekkel szemben, mégis a jövőbeli koalíciók kapcsán eddig csak annyit jelentettek be: olyan kormányban, amit a szerb Pupovac professzor is – akár csak kívülről támogat – semmiképpen sem vesznek részt.

 

Ezen szerbellenesség okán felettébb kínos az a hír, amit a baloldali Index.hr hozott ki pénteken:

 

Miroslav Škoro USA-ban született felesége, Kim Ann Škoro fiatalon az amerikai szerb közéletben vett részt, szerb tánccsoport tagja volt, és csetnik lapban is publikált.

 

Az Index.hr ugyanis az Američki Srbobran szerb nacionalista újság 1982-es számában talált egy írást, amit Kim Luzaich írt; ez a leánykori neve Škoro feleségének. A cikket tizennyolc évesen írta a pittsbourghi csetnikújságba. Az Američki Srbobran lapot az a Jovan I. Deretić adta ki, aki a szerb nép isteni és földön kívüli eredetét, többezer éves történelmét hirdette áltudományos írásaiban.

 

De az Index.hr azt is kiderítette, hogy

 

Škoro felesége fiatalon azon Balkan Dance Ensemble tagja volt, amely rendszeresen lépett fel az USA-ban szerb nacionalista megemlékezéseken,

 

a tánccsoport a helyi csetnikmozgalomba volt beépülve.

 

BELGRÁDI FALFIRKA: CSETNIKEK, HA HORVÁTORSZÁGBAN SZÜLETTEK, USZTASÁK LENNÉTEK. KÉP: DNEVNA DOZA MARKSIZMA-LENJINIZMA, FB

 

A csetnikek azon szerb monarchista nacionalisták, akik Draža Mihailović vezetésével a második világháború alatt vagy kollaboráltak a nácikkal, vagy a partizánok ellen harcoltak. Ma a csetnikek legismertebb arca Vojislav Šešelj csetnikvajda, akit háborús bűnökért a hágai törvényszék (ICTY) előtt perbe is fogtak. A radikális párti politikus a mostani szerb választásokon amúgy már kiesett a parlamentből. A csetnikekhez áll közel azon Vuk Drašković is, aki egykoron Slobodan Milošević nacionalista ellenzékét alkotta, de mára teljes mértékben feloldódott Aleksandar Vučić kormánytöbbségében.

 

Az Index.hr szerette volna akár Škorótól, akár feleségétől megtudni, miként reagálnak a kiderült cikkre, Kim Ann csetnik múltjára, de elzárkóztak a nyilatkozattól. Noha az Američki Srbobranban – a lap egyértelműen szerb nacionalista irányvonala ellenére – horvátok is szót kaphattak, Kim Ann annak kérdését sem volt hajlandó megválaszolni, hogy akkor ő most végül is horvát vagy szerb származású-e.

 

NYITÓKÉP: Kim Ann Škoro férje mellett még az elnökválasztási kampányban / Miroslav Škoro, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Smer korábbi miniszterelnöke, Peter Pellegrini bejelentette: megvan az elegendő aláírás, így megkezdik az új pártjának, a Hlas-SD-nek a bejegyzését. De mi a célja az új párttal?

Guttenbergnek 2011-ben kellett lemondania, mert kiderült: jogi doktori dolgozatának jelentős része plágium. Azóta egy brit egyetemen doktorit szerzett megint.

Illetve az „udvarias embereknek”, ahogyan a köznyelvben a Krímet is megszálló, felségjelzés nélküli csapatokat is hívták.

Bármennyire is meglepően hangzik ez így elsőre, évtizedes vízitúrás tapasztalatokra épül!

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás