Tényleg beszántja az összes balkáni útvonalát a WizzAir? Úgy tűnik, mégsem!

Szerző: Fekő Ádám
2020.06.26. 08:19

Csütörtökön a társaság számos balkáni útvonala eltűnt a menetrendből, de nem sokáig: már újra lehet a balkáni járatokra foglalni.

Tényleg beszántja az összes balkáni útvonalát a WizzAir? Úgy tűnik, mégsem!

UPDATE: A cégtől szokatlan lassúsággal elkezdte visszatölteni a Wizz a kivett járatok időpontjait egész más menetrenddel, úgyhogy úgy tűnik, mégis repülhetünk a Balkánra.

Tizennégy magyar útvonal tűnt el teljesen a magyar fapados Wizz Air kínálatából július 20-tól. Azt eddig is lehetett sejteni, hogy a koronavírus miatt nagyjából teljesen bedőlt repülés miatt lesznek változások a nyári menetrendben, de a mértéke azért meglepő, ahogy pár úticél is: a cég szinte a teljes balkáni útvonalát levágja – írja az Okosutas.

Ez azt jelenti, hogy július 20 után csak a koszovói Pristinába repülnek, búcsút mondhatunk Szarajevónak, Tiranának, Szkopjének és Podgoricának.

A hír főleg azért érdekes, mert a balkáni útvonalakat a cég állami támogatással működtette, ezzel együtt elvileg 2021-ig vállalták. A döntés azért is érdekes, mert az állam gyakorlatilag azt vállalta, hogy kipótolja a veszteségeket ezeken a járatokon, a G7 2019-es cikke szerint már akkorra milliárdos nagyságrendű összegeket költöttek erre.

Viszont épp a legsikertelenebbek közé tartozó koszovói vonal maradt meg, miközben a az észak macedón, a montenegrói és az albán is úgy tűnt, hogy jól fut.

A Wizz Airnek is feltettük a kérdést többek közt arról, az állam lépett-e ki a együttműködésből, vagy a cég döntött így, és amint válaszolnak, természetesen közöljük.

De nem csak a balkáni útvonalakat zárták be Budapestről: úgy tűnik, le kell mondani Közép-Ázsia vidámparkjáról, a korábban Asztanaként létezett Nur-Szultanról, bukik Malmö, Bologna, Nápoly, le kell mondanunk három idén megnyitott ukrán vonalról (Harkov, Zaporizzsja, Odessza), illetve Göteborgról.

Ritkul a debreceni repülés is, a keletiek Párizst és Mallorcát kell, hogy elengedjék.

A Wizz Air vezérigazgatója, Váradi József még március közepén optimistán nyilatkozott a koronavírus utáni lehetőségekről az Indexnek, de ez a menetrend mégis arról tanúskodik, nem számolnak túlzottan megnövekedett utazási kedvvel mostanában.

FOTÓ: Airplane

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek