Ölheti egymást az ellenzék, de annak negyedik kétharmad lesz a vége – Orosz Anna az Azonnalinak

2020.06.26. 06:55

Miért megy el valaki civil munkát végezni, hogy aztán pár hónappal később alelnök legyen ugyanott? Mi a legrosszabb abban, ha valaki Fekete-Győr Andrással dolgozik? Ha az exfideszes és exjobbikos Körömi Attila elnökségi tag lehet, Orbán Viktor is beléphet-e a Momentumba 15 év múlva? Balra kellene-e tolni a Momentumot? Fogadna-e arra, hogy megverik a Fideszt? Interjú Orosz Annával, a Momentum új alelnökével!

Ölheti egymást az ellenzék, de annak negyedik kétharmad lesz a vége – Orosz Anna az Azonnalinak

Orosz Anna nevét még 2017-ben ismerte meg az ország, amikor Fekete-Győr András mellett tulajdonképpen ő volt az olimpiai népszavazási kezdeményezéssel frissen felbukkant Momentum arca. Aztán a 2018-as országgyűlési választás után úgy tűnt, gyors véget ér a politikusi karrierje, és az év végén felfüggesztette elnökségi tagságát, hogy politikai elemzőként dolgozzon. Orosz a 2019-es önkormányzati választás előtt viszont újra felbukkant, és előbb újbuda alpolgármestere lett, a párt sok meglepetést hozott tisztújításán pedig előbb visszaszavazta a tagság az elnökségbe, majd a párt alelnökévé is vált. Többek közt ezekről beszélgettünk vele.

+++

Milyen újra visszakerülni a Momentum elnökségébe, ráadásul alelnökként?

Határozottan jó, egészen más, mint két évvel ezelőtt, és nem csak azért, mert ez már nem egy ötfős elnökség, mint akkor, hanem hétfős. A legnagyobb különbség számomra az, hogy én közben bő félévig nem voltam a Momentumban, ez idő alatt a Political Capitalnél dolgoztam elemzőként. Szükségem volt erre az időszakra.

Erről akkor olyan stílusosan megírt kishírek is megjelentek, minthogy az, hogy ön a Political Capitalnek dolgozott is bizonyította, hogy a cég elfogult, hiszen a bukott politikusok besétálnak oda dolgozni. Ön szerint ez nem ártott a volt munkahelyének?

Azt remélem, hogy jó munkaerő voltam, korábban szakpolitikai elelmzőként, közgazdászként dolgoztam, és nekik is sok olyan tevékenységük van, ahol hasznát vették az én tapasztalatomnak, tudtam projekteket menedzselni és segíteni a kommunikációban. Nekem pedig nyilván az volt nagyon hasznos, hogy a politikában a másik, elemzői oldalról is fejlődhettem. A Political Capitalt rendszeresen érik támadások, a NER-ben pedig ez általános a Fideszhez nem köthető szereplők esetében. Lehet, hogy volt abból pár plusz hír, hogy a momentumos Orosz Anna ott van, de nem hiszem, hogy ez jelentősen befolyásolta volna az ő megítélésüket.

Miért ment el akkor a Momentumtól?

A 2018-as választás kudarc volt. Lehet, hogy a várakozásainkat sem helyeztük a megfelelő szintre, hiszen akkor alig több, mint egy éve alakultunk párttá,

de a 3 százalékos eredményünk és főleg az újabb Fidesz-kétharmad hatalmas kudarc volt.

Tehát a teljes vezetőségnek le kellett vonnia a következtetéseket, ez rám is vonatkozott, ezt meg is tettem. A másik része, hogy mi nyilván egy fiatal mozgalomként kerültünk a politikába, és rövid idő alatt párttá alakultunk. Ennek voltak szervezeti kihívásai – mozgalomként működni más, mint pártként, egy mozgalmárként dolgozni más, mint politikusként. Szigorú és tudatos munkát kíván az meg tőlünk, hogy a hagyományos ellenzéki pártok mintázatába nem belecsúszva tudjunk újat mutatni a Fidesz rendszerellenzékeként. 

Ez mit jelent?

Délelőtt tartasz egy sajtótájékoztatót, délután bemész az ATV-be, aztán este diadalittasan kiraksz egy posztot Facebookra arról, hogy milyen nehéz napod volt:

lehet, hogy ez hoz néhány lájkot, de a szavazatok számában nem fog megjelenni, így nyer a Fidesz kétharmaddal négyévente.

Szerintem a Momentumnak pont abban van versenyelőnye, hogy ki tud törni ezekből a klasszikus szerepekből. Kitört ebből a NOlimpia, a rabszolgatörvény-ellenes tüntetések, majd a 2019-es EP-választás idején is.

A Momentum is jár az ATV-be.

Jár, de az korántsem elég. A durván megosztott politikai térben a Fidesz érdeke egyértelmű: az ellenzék mindig a Fidesszel szemben határozza meg magát. Ezt kell felülírni, és a Momentum tud ebből a legjobban kitörni, konstruktív javaslatokat tenni, és az állandósult szekértáborharc helyett valódi alternatívát mutatni a választóknak. Ehhez viszont iszonyatosan tudatosnak kell lenni egyéni politikusként és politikai pártként is. Ezt most már látom, ezért volt szükségem arra, hogy hátralépjek és ezt letisztázzam magamban.

Azért akkoriban lehetett hallani, hogy volt konfliktus Fekete-Győr András és az elnökség egyes tagjai, például ön között. Ennek akkor mi volt a forrása, és hogyan oldották fel?

Akkoriban a Momentum eléggé rossz politikai helyzetben volt, ami nagyjából predesztinált bennünket arra, hogy nagyon jó eredményt ne tudjunk elérni az országgyűlési választáson.

Mit ért ez alatt?

2018-ban mindenki együttműködést szeretett volna, és nem a Momentum volt a mérleg nyelve, ami eldöntötte, hogy ez nem így lett. És persze nyilván egy új pártként kisebb eséllyel indultunk a választáson, mint más, régebbi, parlamenti tapasztalattal bíró pártok. Ebből sokat tanultam, és őszintén azt gondolom, hogy a Momentum akkori konfliktusai nem voltak jelentősek, a Momentumot övező sajtófigyelem árnyékában fel lettek nagyítva. Nekem személyesen meg pláne nem volt semmi komolyabb konfliktusom, és a politikától távol töltött időszakban is tartottam a kapcsolatot a Momentummal, a vezetőségével, és személyesen Andrissal is.

Egyébként mi a legnehezebb abban, ha az ember Fekete-Győr Andrással dolgozik?

Jó vele együtt dolgozni, sokat fejlődött, mint mindannyian. Két hete vagyunk újra egy elnökségben, most ismerkedünk egymás frissebb verzióival.

Szóval akkor miért tért vissza a politikába?

Mert nem volt más választásom, ez egy belső indíttatás, szeretnék tenni a hazámért. Nem tudtam tovább azt nézni, hogy a Momentum és az ellenzék közössége dolgozik, miközben én ülök a számítógép előtt és elemzéseket írok, másképp szerettem volna tenni. Van bennem felelősségérzet, tettvágy és egy nagy adag düh, hogy a legszebb éveink mennek el arra, hogy a NER-ből próbáljuk meg kitaszigálni az országot.

És miért gondolta, hogy ehhez szükség van az elnökségi szerepre?

Egyáltalán nem gondoltam, 2019 nyarán tértem vissza a politikába, és az önkormányzati választáson elindultam egy olyan körzetben, ahol ‘94 óta gyakorlatilag csak fideszes képviselők nyertek. A csapatommal rengeteget dolgoztunk ezért a körzetért, végigjártuk az összes háztartást. Eközben visszakerültem a Momentum vérkeringésébe, ahol most volt egy olyan tisztújítás, ahol azt gondoltam, jó, ha megjelennek az én gondolataim és értékeim az elnökségben.

Ahhoz mit szólt, hogy úgy tűnt, megosztotta a Momentum szimpatizánsait, hogy a volt fideszes és volt jobbikos Körömi Attila bekerült az elnökségbe?

Attilát 2018 januárja óta ismerem, amikor Pécs környékén kampányolt. Nála hitelesebben a hátrányos helyzetű gyerekek integrációját kevesen képviselik, ez a téma nekem személyesen pedig nagyon fontos. Így ez számomra sokkal meghatározóbb, minthogy mondjuk 15 éve az EU-s csatlakozás egy alkérdésében hogyan szavazott. Szerintem ő el is tudta magyarázni, akkor hogyan vélekedett, például hogy közös európai hadsereget akart, amivel mi is egyetértünk. 15 év alatt sokat változik az ember gondolkodása, Attila ezt bizonyította is, már egyszerűen azzal is, hogy rengeteget dolgozott a Momentumért az országgyűlési, európai parlamenti és önkormányzati választási kampányokban.

Ezt a szimpatizánsaik is megértették?

Én úgy érzekelem, igen, ez a téma 1-2 nap után elcsitult.

Akkor 15 év múlva Orbán Viktor is beléphet a Momentumba?

Nem.

Miért nem? Most volt róla szó, hogy az emberek változhatnak.

Az a rombolás, amit Orbán Viktor miniszterelnökként végez, azt jelenti, hogy neki valahol egész más helyen kell helyet kapnia. A saját országát lopta meg és vett el tőle számtalan esélyt, ami bűn. Ezt nem írja felül az idő.

És mi van a megbocsátással?

Fontos dolog, de előtte elszámoltatni kell, hogy ne oda térjünk vissza, ahonnan 2010-ben elindultunk, a bíróságoknak tárgyalniuk kell, hogy mi történt az elmúlt években. Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a hatalmat gyakorló politikusok hogyan éltek vissza ezzel az elmúlt években. Hogy mivé tették az országunkat, hogy mára a gyűlölet és lopás a két vezérelve a kormányzásnak, leöntve a mindenre jó „nemzeti” kifejezéssel.

Persze az elszámoltatás után nyilván majd tovább kell mennünk és társadalomként együttműködnünk, ebbe a Fidesz-szavazók is beletartoznak természetesen.

Az, hogy a Momentum elnöksége nagyot cserélődött, jelzés is volt a tagság felől, hogy elégedetlenek az elmúlt évek irányvonalával?

Szerintem nem, én is itt vagyok, itt voltam 2016 nyarán és 2017 januárjában is, nem érzem, hogy ez nagy változás lenne. A Momentum az elejétől azt képviseli, hogy próbáljuk a szekértábor-harcokat meghaladni. Vannak nálunk bal- és jobboldali emberek is, és azért harcolunk, hogy egy igazságosabb, szolidárisabb országot teremtsünk, ahol a politikai kultúrában előrelépés történik, ebben nagy szerepe van a Momentumnak. Például azok közül, akik kikerültek az elnökségből, Donáth Anna EP-képviselő….

… ön pedig alpolgármester, gondoljuk, ez sem egy olyan munka, ami mellett sok az ember szabadideje.

Egyáltalán nem. Anna viszont továbbra is a Momentum egyik legmeghatározóbb politikusa.

A Momentum úgy indult, hogy Fekete-Győr András és az ön arca fémjelezte a Momentumot. Volt önben 2019-ben az EP-választás környékén egy olyan vágyakozás, hogy önnek is ott kéne ünnepelnie, hogy most akár önt is fényképezhetnék?

Nem. Egyébként természetesen odamentem éjszaka, és együtt ünnepeltünk, de nem volt olyan vágyam, hogy sokat fotózzanak.

Szeretek gondolatokat és értékeket képviselni, nem az tesz boldoggá, ha fotóznak.

Nem is konkrétan a fotózásra gondolunk, hanem arra, hogy a párt egyik legnagyobb sikerét a partvonalról nézte.

Én mindig is itthon akartam politizálni, az EP-be sose vágytam, bár borzasztóan érdekes, tanulmányutakra szívesen mennék oda. Katkát és Annát is nagyon jó politikusoknak tartom, örültem a sikerüknek.

Az a része se hiányzott, hogy megdolgozzon a sikerért, a szórólapozás, a pultozás?

Az nagyon hiányzott. A 2018-as decemberi,rabszolgatörvény elleni tüntetések alatt gyakorlatilag végig influenzás voltam, és nagyon rossz volt, hogy állampolgárként nem tudtam kimenni  tüntetni. Egyébként kicsit úgy érzem, hogy azt szeretnék kihozni, nekem nagyon nehéz volt, de én akkor is, és utólag is úgy látom, hogy szükségem volt erre az időre.

Az igaz, hogy ön a párt baloldalibb szárnyához tartozik?

Igen, a szolidaritás és az igazságosság nagyon fontos értékek számomra. Én ugye közgazdászként, szakpolitikusként dolgoztam hat évet, mindig is az oktatás-, a szociálpolitika volt a fókuszomban: az, hogy hogyan lehet segíteni azoknak, akik bajban vannak, és az, hogy hogyan lehetne tenni azért, hogy a hátrányos helyzetű gyerekeknek is esélye legyen egy normális, boldog életre. Bár alapvetően egy baloldali családból származom, közgazdászként erősen él bennem a verseny, a közösség és a sokszínűség tisztelete.

Lenne arra szükség, hogy a Momentum baloldalibb legyen?

Nem érzem úgy. A politikusaink közül rajtam kívül Donáth Anna vagy Soproni Tamás is határozottan képviseli ezeket az értékeket. A Momentum alapvetően egy olyan közösség, ami meg szeretné haladni a szekértábor-logikát, és ami otthona a baloldali, a konzervatív is a liberális gondolkodóknak is.

Átütő sikerként lehet ünnepelni a Momentum 2019-es EP-eredményét, vagy csak újra lett osztva az ellenzéki torta?

Az ellenzék számára az egyértelműen átütő siker az önkormányzati választás, főleg a korábbi eredményekhez képest nagy előrelépés: sikerült a fővárost és sok nagyvárost visszaszerezni, látszik is a Fidesz politikáján, hogy ez őket zavarja, vonják el az önkormányzatoktól a pénzt és a jogosítványaikat. Az EP-választás pedig a Momentum számára volt nagy siker, amivel sikerült vitathatatlanul, hosszú távra felkerülni a politikai térképre.

Mi az, amit 2018-ban nem tudott a Momentum, de 2019-ben igen?

Kellett idő a választók bizalmához, hogy elhiggyék, tényleg vagyunk, dolgozunk és maradunk. Az EP-választáson pedig nyilván nem volt összefogásnyomás, mindenki a szívére hallgatva tudott szavazni. Talán a tétje sem volt akkora, mint egy országgyűlési választásnak, aminek a középpontjában mégiscsak az volt, hogy megy-e Orbán vagy marad.

Amikor elindult a Momentum, akkor elég látványosan külön pólust kommunikált a régi pártok nélkül, mire másodszorra megérkezett a párt vezetésébe, az összefogás egyik legnagyobb szószólói lettek. Mi zajlott le?

A budapesti főpolgármesteri előválasztás mindenki számára pozitív tapasztalat volt, ami azt mutatta, hogy egy előválasztás fel tudja rázni a választókat, és tétet tud adni egy választásnak. Nagyon jó eszköznek látom ezt a bizonytalanok megszólításához, ami továbbra is az ellenzék legnagyobb feladata. De azt is gondolom, hogy bár 2018-ban nem a Momentumon múlt az összefogás, az akkori bukás és az azóta keményedő rendszer mindenkit ebbe az irányba tolt.

18-ban még létezett egy küldöttgyűlési határozat is arról, hogy a Momentumnak külön kell indulnia.

Ön már akkor is támogatta tehát?

Én inkább együttműködéspárti voltam akkor is, de azt is beláttam, hogy ‘18-ban ezt tényleg nem mi határoztuk meg. Akkor fel sem merült a baloldali ellenzéki pártokban, hogy a 20 százalékos Jobbik is az együttműködés része legyen. Így pedig egyszerűen nem jöhetett ki a matek.

És most milyen momentumos alpolgármesterként DK-s polgármesterrel dolgozni?

Jó! Nyilván vannak és lesznek konfliktusok, például ahogy Czeglédy Csaba kapcsán is láthattuk (a DK-s vezetésű Újbuda és Erzsébetváros is megbízási szerződést kötött a korrupció bűncselekmények miatt korábban elítélt ügyvéddel, korábbi MSZP-s politikussal – a szerk.), de alapvetően működőképesnek látom a közös munkát.

Ez volt a legnagyobb konfliktus?

Igen. Ez nem csak Újbudán volt, hanem Erzsébetvárosban is. De általában hatékonyan együtt tudunk működni, és szerintem az a tapasztalat, amit itt szerzek akár a DK-val, akár mondjuk a Jobbikkal való együttműködésből, sok pluszt ad a döntések meghozatalában.

És az mennyire tartható, hogy azért a Momentum nem csak kormányt akar váltani, hanem az is az érdeke, hogy ne a DK legyen az ellenzék legerősebb pártja?

Van verseny, de legyen is, hiszen attól lesznek új gondolatok és szavazók, mert ami most van, az nem elég.

Szerintem ezt az önkormányzatban mindenki szét tudja választani, a pártpolitikában pedig mindegyik ellenzéki pártnak növekednie kell. Persze nagyon örülnék annak, ha a Momentum politikája lenne a legmeggyőzőbb a választók számára, és így mi nőnénk a legtöbbet. A torta nagyságát kellene növelni, nem egymás kárára újraszeletelni.

Azért ez most épp a DK-nál nem így tűnik, hiszen látványosan szeleteli az MSZP-t. A Momentum nem érez ilyet?

Nem, helyben biztosan nem. A Momentum Újbudán kétszámjegyű támogatással bíró párt, ezzel együtt nyilván egy nehéz helyzet az, hogy olyan együttműködési konstrukcióban vagyunk sokakkal, ami egy arányosabb választási rendszerben nem jönne létre. A NER rákényszerít minket az együttműködésre, de én úgy látom, hogy működik.

És egy ország irányításában is működik? Azért nem mindenhol ennyire gördülékeny a közös munka, ott van például Göd, ahol a momentumos polgármester épp leváltani készül DK-s és LMP-s alpolgármesterit.

Persze, vannak problémásabb helyek, de mindig azokról a helyekről hallunk többet, ahol probléma van, és nem azokról, ahol olajozottan működik a gépezet. Ez a két év, amit hátra van az országgyűlési választásig pont arra jó, hogy megtanuljuk a konfliktusokat feloldani.

Azért annak idején mert volna rá pénzt tenni, hogy 2020-ban Gyurcsány Ferenc ekkora tényező lesz?

Nagy tételben nem fogadtam volna rá, de meglepődve sem vagyok. Gyurcsány Ferencről sok rosszat lehet mondani, de azt nem, hogy ő és a pártja ne dolgozna folyamatosan.

Akkor országos szinten sem egymás öldöklése megy?

Lehet öldökölni, de annak tudjuk, mi a vége, a negyedik kétharmad. Nincs az a szavazó aki azt megbocsátja nekünk.

Most az a fontos, hogy minél több szavazót megszólítsunk. Most például elkezdtük az alternatív nemzetikonzultáció-kampányunkat, ma este megyek is pultozni a Móricz Zsigmond körtérre, és csütörtöktől a vidéki alapszervezeteink is kint lesznek.

De ezzel nem a Fidesz konzultációjának csinálnak reklámot, vagy legalább is megint csak a Fideszre reagáltak valamit?

Én azt gondolom, hogy ha kint vagyunk az utcákon és láthatók vagyunk, beszélgetünk emberekkel, az nagy előrelépés ahhoz képest, hogy mindenki be volt zárva a koronavírus alatt. Nyilván nem jó, ha minden kampány beszorul a Fidesz-narratívába, és fontos ebből kitörni, de szerintem a Momentum nem az alternatív nemzeti konzultációnktól fog ebbe beragadni.

Az ellenzék amúgy jól lépett fel a koronavírus alatt?

Inkább a Momentum teljesítményét értékelném, mi sok gazdaságpolitikai gondolatot hoztunk be a közbeszédbe. Az iskolabezárás abszolút az ellenzéki nyomásnak volt köszönhető, hiszen március 13-án péntek reggel még úgy volt, hogy semmi esetre sem zárják be őket, estére pedig kiderült, hogy mégis. De ez a kormány és az ellenzék számára is kiszámíthatatlan helyzet volt, szerencsére Magyarországon nem lett olyan válsághelyzet, mint például Olaszországban. A Momentum teljesítményét jóra értékelném.

És mi a legnagyobb tanulsága ennek az időszaknak?

Politikai értelemben az, hogy a Fidesz is el tud bizonytalanodni. Amikor még csak az olaszországi képeket láttuk, volt pár nap, amikor rajtuk is látszódott, hogy megijedtek attól, hogy a magyar egészségügyre zúdul hasonló teher.

Igen, de itt végül nem lett akkora baj, ehhez pedig nyilván kellett a kormány is.

Igen, időben hoztak meg Olaszországhoz képest fontos lépéseket, de azt is látni, hogy népességarányosan Szlovákiához képest majd harmincszor annyi halálos áldozatunk van. A térség többi országához képest is gyengébb eredményeink vannak. Attól azonban határozottan tartok, hogy mivel erősen ki vagyunk téve a nemzetközi gazdasági helyzetnek kicsi és nyitott gazdaságként, az, hogy az USA-ban két hónap alatt 40 millió új munkanélküli lett, lassult az európai gazdaság, azt jelenti, hogy Magyarország sem fogja tudni megúszni a magas munkanélküliséget, a rászorulók növekvő arányát.

Nem látom, hogy a gazdasági válságot jól kezelné a kormány, nem hosszabbították meg az álláskeresési járadékot, nem növelték a családi pótlékot, nem támogatják megfelelően az egyéni vállalkozókat, nincs valamiféle minimumjövedelem.

Alapjövedelem esetleg?

A minimumjövedelmet tudom támogatni, az alapjövedelemről még kevés információnk van. Nem biztos, hogy Magyarországot tenném a kísérleti laboratóriumává ennek.

Az alapjövedelem is egyre népszerűbb gondolat, főleg újbalos körökben. Ön szerint tényleg kilengett jobbra az inga mostanában, ami miatt most a másik irányba fog kilengeni?

Abban reménykedek, hogy a szélsőséges populista irányvonal fog visszaszorulni. Most ezeknek a jeleit látjuk Amerikában.

Meg a fosztogatást.

Nagy árat fizetnek ezért rövidtávon, de most először kerül komolyabban szóba az, hogy Trump elveszítheti a választást.

Az extrém irányba forduló tüntetések nem hozhatnak neki szavazatokat?

Az, hogy az egészségügyi és szociális ellátás legyen mindenki számára biztosított, a fenntarthatóság a mainstream politikában is alapvetés legyen, már megállíthatatlan folyamatnak tűnik az Egyesült Államokban.

Magyarországon mikor jön el az az idő, amikor a balos vagy liberális szó nem lesz ciki? A Momentum is kerüli, pedig még a liberális pártcsaládhoz is tartozik Európában.

Ezek a szavak elkophatnak és új értelmet nyerhetnek egy idő után. A Momentum mindenféle beállítottságú embereknek a politikai otthona, és ezért nem aggat magára címkéket. A címkézés csapdahelyzet, amiből nem lehet kitörni.

Bocsánatot kér a Momentum Orbán Viktortól, ahogy azt a miniszterelnök kérte, amikor visszaadta a korlátlan hatalmat?

Nem.

Miért?

Elég megnézni, mi történt egyetlen nap alatt a veszélyhelyzetben, például április 1-jén: titkosították a Budapest-Belgrád vasútvonal szerződésének a részleteit, a hozzájuk közel állóknak utaltak milliárdokat, Mészáros Lőrinc kapott pénzt kikötőfejlesztésre, megszüntették a nemváltás feltüntetését az okiratokban (valójában pont hogy a nemváltás tényének a feltüntetését írták elő, hiszen kötelező a jelenbeli és a születési nemet is feltüntetni – a szerk.), és kormánybiztosokat akartak helyezni a polgármesterek fölé. Bár ez utóbbit visszavonták, de szerintem

itt ha valakinek elnézést kéne kérnie, az Orbán Viktor és a Fidesz.

De itt nem is az elnézéskérésről van szó, hanem arról, hogy tönkreteszik minden egyes nap ezt az országot. Ezért is fontos, hogy nincs még négy éve az országnak, nem lehet kibekkelni 2022-t azzal, hogy majd 2026-ban sikerülni fog. Egy nap alatt tudnak olyan pusztítást végezni, ami felbecsülhetetlen károkat okoz. Ezt már tíz éve csinálják.

Fogadni merne arra, hogy megverik a Fideszt?

Abszolút. Bár nem szoktam fogadni, olyan változó a gazdasági környezet, hogy teljesen kiszámíthatatlan, mi fog történni. Ez is kell, és az ellenzék kőkemény munkája is. Van 3,8 millió háztartás Magyarországon, ezekbe mind be kell kopogtatni. Szabad sajtó sajnos egyre kevésbé van, más nem maradt: a médiát be tudják zárni, át tudják állítani, ezért maradt ez. És ezt meg lehet csinálni, csak rengeteget kell dolgozni. Apropó sajtó: szerintem az önök társtulajdonosának, Gerényi Gábornak is el kellene magyaráznia, hogy mégis mi történik az Indexnél és neki ebben pontosan mi a szerepe, hiszen azok után, hogy az Origótól kezdve a TV2-n át a Népszabadságig mindent beszántott a Fidesz, mindenki aggódva figyeli a fejleményeket. (Az interjú elkészülte óta egyébként Gerényi Gábor leírta az ő verzióját – a szerk.)

Előbb-utóbb kell közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Ön lát bárkit, aki alkalmas lenne?

Gondolkodom ezen a kérdésen, de két hete vagyok elnökségi tag a Momentumban és három napja alelnök, úgyhogy többet nem akarok mondani.

Az biztos, hogy a 106 jelölt közös lesz, és nagyon hiszek az előválasztás intézményében.

Van ideális határideje annak, hogy előhúzzanak valakit a kalapból, akit fel lehet építeni?

Nem előhúzni kell, hanem mondanivalóval együtt fel kell építeni. De válaszolva: 2021 őszén már nagyon fog ketyegni az óra.

FOTÓK: Fekő Ádám / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója
Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek