Durván meghamisíthatta a koronavírus-statisztikáit Szerbia

Szerző: Fekő Ádám
2020.06.26. 14:17

Egy kiszivárgott jelentés szerint a koronavírus szerbiai áldozatainak tényleges száma majdnem a háromszorosa annak, mint amit a hatóságok beismertek.

Durván meghamisíthatta a koronavírus-statisztikáit Szerbia

Szerbia járványügyi adatai elég jónak számítottak a koronavírus alatt, de a BIRN oknyomozó újságíróhálózat szerint – melynek eredményeit a Deutsche Welle közölte pénteken – felmerült a gyanú, hogy az ország meghamísította a statisztikáit.

Az állam belső használatra készített dokumentumait a BIRN kiszivárogtatta a médiának, ezekből pedig az derül ki, hogy

június elejére már 632 szerbiai halottja volt a vírusnak, miközben ebben az időszakban a hatóságok 244-et vallottak be.

Sőt, nagyon úgy tűnik, hogy valójában most sem áll különösebben jól Szerbia: a dokumentumok szerint csak az előző héten napi háromszáz új fertőzést regisztráltak, miközben csupán ennek a harmadát hozták nyilvánosságra. 

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a helyi operatív törzs epidemiológusa, Branislav Tiodorović azt állította a DW-nek, ő például egyáltalán nem kapott hivatalos statisztikákat. Kollégája, Darija Kisić Tepavčević viszont inkább azt magyarázta el,

hogy két külön számról van szó: vagyis nem mindegy, hogy valakit konkrétan a koronavírus ölt meg, vagy a vírus jelenléte a szervezetükben csak hozzájárulhatott a halálhoz.

A kicsit rázós, eltitkolt belső számokra persze magyarázatot adhat, hogy épp június 28-án tartottak parlamenti választást Szerbiában, ahol a koronavírus elleni kemény és sikeres védekezés tulajdonképpen a finoman szólva is egyenlőtlen körülmények közt újraválasztott kormánypárt, a Szerb Progresszív Párt kampányának képezték a részét.

A nyilvánosság szemében Vučić vette az lélegeztetőgépeket, és adta is át őket jó sok fotós jelenlétében egész Szerbiában. Végül a kormánypárt nagyarányú győzelmet aratott a választásokon, de az ellenzék bojkottja miatt ellenzéki párt még annak ellenére is alig jutott a parlamentbe, hogy ezt ösztönzendő Vučić 5-ről 3 százalékra csökkentette a bejutási küszöböt.

A német újságnak megszólaló elemzők szerint az elnök minél gyorsabban maga mögött akarta tudni az amúgy is teljesen sima választást, hogy teljes felhatalmazással tárgyalhasson Koszovóról, illetve konkrétan Koszovó elismeréséről. Az ellenzék által nagyrészt bojkottált választásról már elég sokat írtunk, ide kattintva nézheted meg helyszíni interjúinkat és elemzéseinket.

A hivatalos (tehát a BIRN szerint igencsak megkérdőjelezhető) adatok szerint jelenleg Szerbiában valamivel több, mint 13 ezer koronavírusos megbetegedést regisztráltak, ebből 264 halálos áldozatot rögzítettek csütörtökig. Ám, ha hihetünk a most megszellőztetett adatoknak, a valós szám ennél jóval magasabb is lehet.

FOTÓ: Aleksandar Vučić / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek