+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. június 26. péntek, 14:17
Egy kiszivárgott jelentés szerint a koronavírus szerbiai áldozatainak tényleges száma majdnem a háromszorosa annak, mint amit a hatóságok beismertek.

Szerbia járványügyi adatai elég jónak számítottak a koronavírus alatt, de a BIRN oknyomozó újságíróhálózat szerint – melynek eredményeit a Deutsche Welle közölte pénteken – felmerült a gyanú, hogy az ország meghamísította a statisztikáit.

 

Az állam belső használatra készített dokumentumait a BIRN kiszivárogtatta a médiának, ezekből pedig az derül ki, hogy

 

június elejére már 632 szerbiai halottja volt a vírusnak, miközben ebben az időszakban a hatóságok 244-et vallottak be.

 

Sőt, nagyon úgy tűnik, hogy valójában most sem áll különösebben jól Szerbia: a dokumentumok szerint csak az előző héten napi háromszáz új fertőzést regisztráltak, miközben csupán ennek a harmadát hozták nyilvánosságra. 

 

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a helyi operatív törzs epidemiológusa, Branislav Tiodorović azt állította a DW-nek, ő például egyáltalán nem kapott hivatalos statisztikákat. Kollégája, Darija Kisić Tepavčević viszont inkább azt magyarázta el,

 

hogy két külön számról van szó: vagyis nem mindegy, hogy valakit konkrétan a koronavírus ölt meg, vagy a vírus jelenléte a szervezetükben csak hozzájárulhatott a halálhoz.

 

A kicsit rázós, eltitkolt belső számokra persze magyarázatot adhat, hogy épp június 28-án tartottak parlamenti választást Szerbiában, ahol a koronavírus elleni kemény és sikeres védekezés tulajdonképpen a finoman szólva is egyenlőtlen körülmények közt újraválasztott kormánypárt, a Szerb Progresszív Párt kampányának képezték a részét.

 

A nyilvánosság szemében Vučić vette az lélegeztetőgépeket, és adta is át őket jó sok fotós jelenlétében egész Szerbiában. Végül a kormánypárt nagyarányú győzelmet aratott a választásokon, de az ellenzék bojkottja miatt ellenzéki párt még annak ellenére is alig jutott a parlamentbe, hogy ezt ösztönzendő Vučić 5-ről 3 százalékra csökkentette a bejutási küszöböt.

 

A német újságnak megszólaló elemzők szerint az elnök minél gyorsabban maga mögött akarta tudni az amúgy is teljesen sima választást, hogy teljes felhatalmazással tárgyalhasson Koszovóról, illetve konkrétan Koszovó elismeréséről. Az ellenzék által nagyrészt bojkottált választásról már elég sokat írtunk, ide kattintva nézheted meg helyszíni interjúinkat és elemzéseinket.

 

A hivatalos (tehát a BIRN szerint igencsak megkérdőjelezhető) adatok szerint jelenleg Szerbiában valamivel több, mint 13 ezer koronavírusos megbetegedést regisztráltak, ebből 264 halálos áldozatot rögzítettek csütörtökig. Ám, ha hihetünk a most megszellőztetett adatoknak, a valós szám ennél jóval magasabb is lehet.

 

FOTÓ: Aleksandar Vučić / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A portugál vezetés szerint abszurd, hogy a britek szerint nem biztonságos náluk nyaralni, mert az angoloknál rosszabb a koronavírus-járvány, mint náluk.

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – véli az Európai Parlament egyik alelnöke.

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás