+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. június 25. csütörtök, 20:07
Erről az elnök az újraválasztására készülődő lengyel kollégájával tartott sajtótájékoztatón beszélt a Fehér Házban hozzátéve, hogy lassan már a Jézus-szobrok sincsenek biztonságban.

Miközben az Egyesült Államokban a George Floyd-halála miatt elindult tüntetéseken egyes tüntetők már nem csak a Floydot meggyilkoló rendőrök elítélését követelik, hanem a rendőrség demilitarizálását és megreformálását, a tüntetéseken új motívum is megjelent: ahogy már arról többször beszámoltunk, a tüntetők rasszistának vélt vagy annak tartott személyek szobrait is ledöntik.

 

Azonban a szobrokat nem minden esetben döntik le, van, hogy egyszerűen csak megrongálják: így járt például Chicagoban George Washington szobra is, ahol a „rabszolgatartó” felirat mellett egy Ku-Klux-Klán csuklyát is kapott a honatya.

 

Donald Trump szerdai sajtótájékoztatóján ezekről az incidensekről is beszélt, és szerinte a tüntetők „egyáltalán nem tudják, hogy kiket is ábrázolnak a szobrok”. Az elnök emellett úgy véli, a tüntetők már szemet vetettek több, a honatyákat ábrázoló szobrokra, mint például a különböző George Washington, Abraham Lincoln vagy Thomas Jefferson tiszteletére emelt alkotásokra,

 

viszont az elnök szerint emellett a Jézus-szobrok sincsenek már biztonságban az Egyesült Államokban.

 

Trump arról nem beszélt, mire alapozza, hogy a tüntetők Jézus-szobrokat is szeretnének ledönteni, viszont esküt tett, hogy amíg ő az elnök, ilyenek nem történhetnek meg. A kijelentése mögött azonban valószínűleg a polgárjogi aktivista, Shaun King tweetjei állhatnak, aki még hétfőn írta ki, hogy a Jézus-szobrok a fehér elnyomás jelképei, mondván, Jézust fehér, európai emberként ábrázolják, miközben Jézus nem Európából származott. King egyébként halálos fenyegetéseket is kapott a kijelentései miatt, ami szerinte azt jelenti, hogy neki van igaza, mondván, aki megfenyegeti őt, annak a „valódi vallása a fehér felsőbbrendűség keresztényi palástba csomagolva”.

 

Az elnök emellett az újságírókat abba is beavatta, hogy az FBI már országszerte nyomoz a szoborrongálások miatt, illetve részleteket árult el arról, hogyan is nézne ki az új elnöki rendelete, ami alapján 10 éves börtönbüntetésre is ítélhetőek lesznek azok a személyek, akik olyan szobrot rongálnak meg vagy döntenek le, amiket olyan személyek tiszteletére emeltek, akik az Egyesült Államokat szolgálták.

 

„Tíz év elég hosszú idő egy átmulatott éjszakáért” – tette hozzá Trump.

 

Az elnöki rendeletet még ezen a héten szeretné Trump aláírni, ami szerinte egy erőteljes nyilatkozat lesz a szobordöntések ellen. Legutóbb az Egyesült Államok hetedik elnökét, a Fehér Ház közelében felállított Andrew Jacksont ábrázoló szobrot próbálták ledönteni a tüntetők, azonban ez végül nem jött össze a rendőri beavatkozás miatt. 

 

Újabb amerikai katonákat vezényelnek Lengyelországba

 

Az NPR beszámolója szerint a sajtótájékoztatón ezenkívül szóba kerültek az amerikai-lengyel kapcsolatok, ami kapcsán Trump kijelentette, hogy Németországból és Európa más országaiból is Lengyelországba fognak vezényelni amerikai csapatokat. Trump a döntését a németek esetén azzal indokolta, hogy Németország nem tesz eleget a NATO szabályzata által lefektetett előírásoknak, miszerint a tagállamoknak a GDP-jük 2 százalékát kellene katonai kiadásra fordítaniuk, míg Lengyelország igen. Ez azért is érdekes, mert

 

eddig csak Trump fenyegetőzött, hogy kivonja az amerikai csapatok egy részét Németországból,

 

a Fehér Ház egészen e sajtótájékoztatóig tagadta, hogy a csapatkivonás valódi cél volna.

 

A lengyel elnök egyébként meglehetősen érdekes időpontban tett látogatást a Fehér Házban, lévén, hogy most vasárnap fogják tartani az elnökválasztás első fordulóját Lengyelországban, ahol jelenleg úgy néz ki, a PiS színeiben induló jelenlegi elnök, Duda mellett az ellenzéki Polgári Platform (PO) elnökjelöltje – egyben Varsó polgármestere –, Rafał Trzaskowski fog bejutni a második körbe, ahol már kiélezett harc várható közöttük.

 

FOTÓ: Trump beszédet tart Arizonában június 23-án. Forrás: Gage Skidmore / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás