Tirol legnagyobb járványgócpontjában a lakosok legalább 42 százalékán átment a koronavírus

Szerző: Illés Gergő
2020.06.25. 15:37

Ekkora arányban fedeztek fel antitesteket Ischgl lakosságában a kutatók. Ami még meglepőbb: az antitesttel rendelkezők 85 százaléka nem is tudta, hogy koronavírusos volt.

Tirol legnagyobb járványgócpontjában a lakosok legalább 42 százalékán átment a koronavírus

Nagyon izgalmas tanulmány jelent meg az Innsbrucki Orvostudományi Egyetem szakértőitől a napokban – ahogyan arról a bécsi Kurier is beszámol, az Ischgl nevű tiroli kisvárosban és népszerű síparadicsomban ugyanis

a lakosok 42,4 százaléka elkaphatta a koronavírust, ilyen sok ember szervezetében találtak ugyanis antitesteket a Covid-19 ellen.

A helyi biznisz féltette a síszezont

Ischgl festői, 1300 fős kisváros a tiroli Paznaun-völgyben, amely nyáron népszerű kirándulóhely, télen viszont még ennél is népszerűbb síparadicsom. A városka ugyanakkor idén nem a sípályái miatt vált híressé, hanem azért, mert egész Európában itt alakult ki az egyik legkomolyabb járványgócpont. Nem csoda: egyes feltételezések szerint Ischglben már februárban megjelenhetett a koronavírus, a fertőzés terjedését pedig csak segítették a síelés utáni zsúfolt bulik, ahol rengeteg külföldi síturista vegyült a helyiekkel.

A bulikat és a síszezont viszont az óriási bizniszt féltve a tiroli kormányzat nem mondta le, és ahogyan arról az Azonnalin is írtunk, legalább kétezer koronavírus-fertőzött utazhatott haza, majd terjeszthette tovább a kórt ischgli síszünete után Európa-szerte. A tiroliak még akkor is késlekedtek, mikor már Izland, Dánia és Norvégia is beazonosította: az országaikba az Ischglből visszatért turisták hurcolták be részben a járványt. Ebben óriási szerepet vállalt a néppárti színekben Tirolt a parlamentben képviselő politikus, Franz Hörl, akinek a Gazdasági Kamarában és tucatnyi tiroli turisztikai cégben van érdekeltsége,

így esze ágában sem volt lefújni a szezont, amíg a helyzet nem vált menthetetlenné.

Vagyis Ischglből akadálytalanul vált komoly járványgócpont, ez pedig az Innsbrucki Orvostudományi Egyetem számára tökéletes terepet biztosított arra, hogy megnézzék: egy ilyen gócpontban vajon milyen magas is lehet az átfertőzöttség. Az egyetem összesen 1473 embert, vagyis a lakosság majdnem 80 százalékát tesztelte a városkában április 21-27-e között, és minden egyes, a tesztelésben résztvevő lakos vérét többször is ellenőrizték, hogy találnak-e azokban antitesteket, vagyis arra utaló nyomokat, hogy az érintett személy átesett-e a koronavíruson.

A végeredmény: a teszteltek 42,4 százalékának a vérében voltak antitestek, tehát a populáció ilyen aránya eshetett át a fertőzésen. Ahogyan a kutatók elmondták: eddig ez a legmagasabb átfertőzöttségi érték a hasonló, az új koronavírust vizsgáló reprezentatív kutatások közül. Dorothee von Laer, az egyetem virológiai intézetének vezetője el is mondta:

április végén az összes osztrák koronafertőzött 40 százaléka a Paznaun-völgyből (tehát ahol Ischgl is található) került ki.

„Természetes volt, hogy foglalkozzunk a helyi szituációval a karantén idején, hogy megnézzük, valójában hány lakos is érintett” – mondta.

Gócpontként sincs nyájimmunitás

A kutatásnak azonban van egy ennél is érdekesebb része: ugyanis az kimutatta, hogy

az antitestekkel rendelkező lakosok 85 százalékánál teljesen tünetmentesen ment le a fertőzés,

tehát ők nem is tudtak róla, hogy egyáltalán érintkeztek a vírussal. Csak az antitestekkel rendelkezők fennmaradó 15 százalékánál mutatták ugyanis ki előzetesen a fertőzést – így azok száma, akiket ténylegesen teszteltek is koronavírusra, és így derült ki, hogy fertőzöttek, csupán a hatoda azoknak, akik tesztelés nélkül, tünetmentesen lettek túl a fertőzésen. Von Laer szerint ez „meglepő, hiszen azt feltételeztük, hogy Ischglben a vírus elterjedtsége miatt intenzív tesztelés folyt”.

A másik érdekesség, hogy hiába a 42,4 százalékos átfertőzöttség, hiába Ischgl volt az egyik legkomolyabb járványgócpont Európában, és hiába kedvezett minden a völgyben fekvő kisvárosban a vírus terjedésében, még ez is kevés a nyájimmunitáshoz. Becslések szerint ugyanis ehhez 60-70 százalékos átfertőzöttséget kéne elérni, és a tény, hogy Ischgl még járványgócpontként sem tudta ezt megközelíteni, jelzi, hogy a nyájimmunitással kacérkodó államokban sem ez lesz a siker kulcsa.

A kutatás azonban azt is megmutatta, hogy a gyerekek ellenállóbbak a vírussal szemben, mint a felnőttek: az 1473 tesztelt személy között 214 ugyanis gyerek volt, de az ő esetükben csak 27 százalékban találtak antitesteket. A leginkább érintettek a 18 és 60 év közöttiek, valamint a férfiak is valamivel könnyebben elkapták a fertőzést a nőknél a kutatás alapján – mondta von Laer.

BORÍTÓKÉP: Ischgl / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek