Megszüntették az évi tíz percet dolgozó bizottságot a XII. kerületben, de azért a Kutyapárt-elnökön bosszút álltak közben

Szerző: Illés Gergő
2020.06.25. 18:10

A hegyvidéki vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottságnak sok haszna nem volt, de tagjai így sem maradtak zsíros tiszteletdíjak nélkül. Megkérdeztük az ügyről az érintett Kovács Gergelyt és Vágó Istvánt is!

Megszüntették az évi tíz percet dolgozó bizottságot a XII. kerületben, de azért a Kutyapárt-elnökön bosszút álltak közben
Megszüntette a budapesti XII. kerületi önkormányzat azt a vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottságot csütörtökön,

amely a bizottságot eddig elnöklő Kutyapárt-elnök Kovács Gergely szerint évi tíz percet ülésezik, és ebből is csak két perc a hasznos munka – erről az MKKP XII. kerületi alapszervezete számolt be Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy közben az eddigi bizottsági elnök Kováccsal ki is próbált szúrni a fideszes többség.

Olcsóbb, az nem lett

Mint arról az Azonnalin már februárban is írtunk: a vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottság négy tagja – a DK-s Vágó István és három másik fideszes – havi bruttó 80 ezret kapnak az önkormányzattól a működésért, elnöke pedig (aki egészen eddig a kutyapártos Kovács Gergely volt) havi bruttó 160 ezer tiszteletdíjat vehet fel.

A gond azonban az, hogy az érintett bizottságnak évente mindössze egyszer tíz percre kell összeülnie:

itt ugyanis csak arról szavaznak a bizottsági tagok, hogy látták-e a képviselők frissen leadott vagyonnyilatkozatait, és hogy elfogadják-e a bizottság előző évi beszámolóját. Ez a nettó 10 perces munka összesen évi 5,76 millió forintjába kerül az önkormányzatnak, négy évre pedig mindez már több, mint 23 millió forint. 

Kovács ezért már februárban is beszélt arról, hogy a legfontosabb feladat a bizottság megszüntetése volna, ennek feladatait pedig a továbbiakban a jogi bizottság lássa el. Mostanra ez össze is jött, hiszen a Kétfarkú Kutya Párt elnökeként tevékenykedő Kovács Gergely erről szóló előterjesztését meg is szavazták a képviselők az önkormányzat ülésén, azonban a hoppon maradt bizottsági tagoknak sem kellett aggódniuk. A fideszes Péczely Attila módosítóját is megszavazták ugyanis, amely arról szólt, hogy

az eddigi tagokat átültetik más bizottságokba.

Kovács Gergely az Azonnalinak azt mondta: a négy tagból hárman a jogi bizottságba ültek át, egy negyedik ember pedig egy másik bizottságba, ahonnan viszont egy másik képviselő ült be a jogi bizottságba.

Így sikerült elérni, hogy a négy tag immár ugyanúgy megkapja a tiszteletdíját, míg Kovács Gergelyt már nem tették be másik bizottságba. Ezzel viszont pénzügyileg ugyanott áll a kerület, hiszen a bizottsági tagságért járó havi nyolcvanezer forint az maradt, csak épp ők négyen más bizottságokban elvégzett munkájukért kapják meg azt. 

Kovács: Velem nem csesznek ki

„Nekem mindegy, én ugyanúgy tudok dolgozni, mint eddig. Az a kár, hogy ez a négy fiú továbbra is ugyanúgy ki lesz fizetve, mint eddig”

– így kommentálta a döntést az Azonnalinak az érintett Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt elnöke. Ő elmondta, így már valóban nem kap majd tiszteletdíjat ebből a bizottságból, csak a kulturális bizottságban kapja ezt meg, aminek szintén a tagja. „Ezt találták ki bosszúból. Csak arra nem gondoltak, hogy ez hogy néz majd ki” – tette hozzá.

„De én eleve nem a pénzért csinálom, szóval velem ezzel kicseszni nem tudtak, és egyébként is el szoktam járni a többi bizottsági ülésre is, hiszen képviselőként elmehetek és hozzászólhatok” – fűzte tovább, majd felidézte a vele megesett szerdai történetet. Ekkor ugyanis a képviselő szeretett volna felszólalni egy bizottsági ülésen, amit viszont a többi képviselő leszavazott – így megoldásként azt találta ki, hogy

halkan, mondatonként elmondja a mellette ülő kutyapártos bizottsági tagnak, mit szeretett volna mondani, aki pedig ugyanazt elmondta hangosan.

Végül a komédiát látva mégis megadták Kovácsnak a felszólalás jogát.

A pártelnök hozzátette: a bizottságokban igen kevés ember dolgozik érdemben, a tényleges munkát az irodák végzik el, a bizottságok pedig leginkább szavaznak, beszélgetnek. „Engem már nagyon nem szeretnek itt az önkormányzatnál, mert elkezdtem megírogatni a dolgaikat az elmúlt hónapokban” – kommentált az MKKP-s képviselő.

Mehetne jobb helyre a pénz?

Az Azonnalinak egyébként Vágó István, a most feloszlott bizottság DK-s tagja is megerősítette: úgy történt, ahogyan a kutyapártosok is írták, de ő maga tartózkodott a szavazásnál. „Érintettként nem akartam se pro, se kontra állást foglalni, de maga a bizottság az feloszlott, feloszlatta magát”. Vágó István elmondta: ezzel ő is a jogi bizottságba került át ő is, de hozzátette: egyetértett Kovács Gergely javaslatával.

VÁGÓ ISTVÁN IDÉN FEBRUÁRBAN, AZ AZONNALINAK NYILATKOZVA. FOTÓ: BAKÓ BEA

A DK-s politikust megkérdeztük: gondolja-e, hogy a jogi bizottság majd hatékonyabban el tudja-e látni a vagyonnyilatkozatok ellenőrzését, mint a most felszámolt szerv. Vágó szerint viszont „nem ez volt a célja Kovács Gergelynek.

Az volt a célja, hogy megszűnjön a bizottság, és nem azért, hogy hatékonyabb legyen. Így is hatékony volt”.

Vágó István azt is hozzátette, a most feloszlott bizottság évi 5,76 millió forintos tiszteletdíja körülbelül a kerület költségvetésének „nulla egész valahány ezrelékét” tette ki, ám mikor megkérdeztük, hogy ez nem mehetne-e jobb célra, úgy válaszolt, „de, biztos”.

BORÍTÓKÉP: Magyar Kétfarkú Kutya Párt / YouTube

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek