+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2020. június 25. csütörtök, 18:38
Kunhalmi Ágnes szerint az MSZP nagy port kavaró kamumentős videója mellett igenis sok mentős kiállt. A politikust arról is kérdeztük: mihez kezd majd a szocialisták női társelnökeként.

Tóth Bertalan MSZP-elnök szerdán nemcsak azt jelentette be, hogy 96 százalékos többséggel fogadták el az MSZP átfogó alapszabály-módosítását, amely előírja a társelnöki rendszer bevezetését,

 

hanem azt is, hogy Kunhalmi Ágnessel közösen elindulnak a társelnöki posztokért.

 

Továbbá szorgalmazta, hogy az ellenzéki pártok már nyáron kezdjék meg az egyeztetést a 2022-es országgyűlési választásokról, s legkésőbb 2021-ben előválasztással válasszák ki a közös jelölteket és az ellenzéki miniszterelnök-jelöltet. Arról, hogy mit tenne először MSZP-társelnökként Kunhalmi Ágnes, őt magát kérdezte az Azonnali.

 

Együtt Tóthtal

 

Nincs első intézkedés, Tóth Bertalannal pedig már régóta folyamatosan együttműködünk – mondta Kunhalmi Ágnes a kérdésre, majd hozzátette, hogy a párt kongresszusa „elsöprő többséggel” támogatta az általuk felvázolt útitervet. Így például most a járványveszély lecsengésével folytatják az országjárást, a fővárosban a Lánchíd felújítására gyűjtenek aláírásokat, illetve segítik Hadházy Ákos és Szél Bernadett projektjét, melynek keretében gyűjtik a fideszes nemzeti konzultációs íveket. Az is folyamatos projektjük lesz, hogy arra kérték a „köztársaságpárti” ellenzéki pártokat, kezdjék meg az egyeztetéseket az ellenzék 2022-es társadalmi és gazdasági minimumprogramjáról.

 

Hogy Kunhalmi akkor is lenne-e társelnök, ha nem Tóth Bertalan nyeri a férfi posztot, hanem mondjuk más, akár Mesterházy Attila is, akiről az a hír járja, elindulhat, arra úgy válaszolt: nem véletlenül indul Tóth Bertalannal, és egyelőre nem tud arról, bárki más hivatalosan is bejelentette volna, hogy megméretteti magát. Arra kérdésre, ha esetleg mégis úgy alakulna, hogy mással párban választanák meg társelnöknek, akkor is tiszteletben tartaná-e a kongresszus döntését, Kunhalmi Ágnes rávágta:

 

„olyan nincs”, hozzátéve, bízik abban, hogy a kongresszus mostani döntése egyben azt is mutatja, hogy megvan a támogatottságuk.

 

Az MSZP ma is bejutna a parlamentbe

 

Kunhalmi Ágnest szembesítettük azzal is, hogy az az egyik legfőbb kritika Tóth Bertalannal szemben, hogy amikor átvette a pártot, még középpártnak volt mondható, míg Tóth irányítása alatt már volt, hogy, a bejutási küszöb alá mérték őket. Ám Kunhalmi szerint „az MSZP most is ott van, ahol a 2018-as országgyűlési választáson” (akkor a párt a Párbeszéddel közösen 11,9 százalékot kapott – a szerk.). Így szerinte a mértékadó közvélemény-kutatók egyértelműen a párt stabil állapotát mutatják.

 

Hogy akkor a Medián, amely 3 százalék alá mérte őket, eszerint nem mértékadó-e, arra a politikus úgy reagált: a Medián szerinte nem jól mérte az MSZP-t, de mind a Publicus, mind a Závecz Research ugyanazt méri róluk. Vagyis hogy az MSZP ma önállóan bejutna az országgyűlésbe, azaz hogy 5 százalék fölött vannak. Hozzátette: a Tóth Bertalan által képviselt irány sikeres önkormányzati választást hozott az ún. köztársaságpárti ellenzéknek és a pártnak, „az MSZP-nek van a legtöbb önkormányzati képviselője és egyben polgármestere is”.

 

Kamu mentősvideó: nem Németh Athina volt a lényeg

 

Arra, hogy amennyiben társelnök lesz, miként garantálja, hogy ne fusson bele a párt Németh Athina-kamuvideókba, vagyis amikor egy fontos kérdésről állított valaki valamit, aki valójában nem az volt, akinek feltüntette magát, azt mondta:

 

„én azt hiszem, hogy eleve félreértés a kérdés, nem Németh Athina volt a videó lényege, ő közvetítő volt, hogy eljussunk az áldozatokig”.

 

Szerinte a videóban az áldozat hitelt érdemlően – még a kormány által sem cáfolva – beszél arról, hogy mi történt velük az erőszakos kórházkiürítés kapcsán, amely Kunhalmi szerint a Fidesznek a járvány alatti egyik legnegatívabb intézkedése volt.

 

„Nagyon sok áldozata volt ennek, és vártuk is, hogy a videó miatt megtámadnak minket, mert milliókhoz juttattuk el azok hangját, akikét a kormány el akarta hallgattatni, hogy a lakosság ne tudja meg, hányan szenvedtek a kiürítések miatt” – jegyezte meg. Így Kunhalmi szerint eleve nem is az MSZP-nek kellene visszakoznia, hanem Kásler Miklósnak, az egészségügyért is felelős miniszternek kellene bocsánatot kérni a rossz döntésért. És hogy akkor mégis miért szedték le a kamunak bizonyult videót? „Mert az állami tulajdonban lévő Országos Mentőszolgálat kikérte magának”. Ettől függetlenül Kunhalmi elmondta:

 

ők bizony rengeteg mentőstől kaptak üzenetet, amelyben helyeselték az MSZP videóját.

 

Lenne-e miniszterelnök-jelölt?

 

Kunhalmi Ágnest végezetül arról is kérdeztük, hogy kit látna szíve szerint miniszterelnök-jelöltnek. Szerinte az a lényeg, hogy ki tudja leginkább integrálni az ellenzéki szavazókat, ám konkrét nevet nem kívánt mondani, „mert az időzítés a politikában nagyon fontos”. Hogy a sajtóban legtöbbször említett Karácsony Gergely főpolgármester és Dobrev Klára DK-s EP-képviselő közül inkább kit választana jelöltnek, úgy fogalmazott:

 

mindkettejüket nagyon alkalmasnak tartja,

 

de hozzátette, hogy rajtuk kívül mások is vannak, akiket annak lát. Arra a kérdésre, hogy ő maga elindulna-e egy miniszterelnöki előválasztáson, azt válaszolta: „ha valaki a politikai pályára adja a fejét, nyilvánvalóan ezzel is számolnia kell, de nem tartunk még itt”.

 

FOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Csak öten tartózkodhatunk a helyiségben, és már megvagyunk – többek között ilyen és ehhez hasonló mondatokkal találkoztak a független megfigyelők a belarusz elnökválasztáson.

Miért ez lett a belarusz ellenállás dala több, mint harminc évvel később?

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden héten elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A hét kérdése

Maradjon Lukasenka? Jöjjön a rezsimváltás? Egyesüljenek az oroszokkal? Vagy Litvániával? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás