+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. június 25. csütörtök, 12:52
Ugyan a 12. kerületi önkormányzat arra nem volt nyitott, hogy lakossági konzultációt folytassanak a Turul-szoborról, de bocsánatot kérni fognak miatta.

Elfogadta a 12. kerületi önkormányzat azt az előterjesztést, ami a jelenleg második világháborús emlékműként funkcionáló kerületi turulszobrot inkább első világháborússá alakítaná, és helyette új második világháborús emlékművet emelne – derült ki a Hegyvidék tv élő közvetítéséből

 

Mi történik a turulszobor körül?

 

Mint az Azonnali korábban részletesen beszámolt róla, az eleve megosztó turulszobor akkor került a figyelem középpontjába, mikor tavaly kiderült: az áldozatok neve között valójában egy olyan személyé is szerepelt, aki zsidó származású embereket gyilkolt. Az illető Pokorni József volt, aki egyébként a jelenlegi fideszes polgármester, Pokorni Zoltán nagyapja. A polgármester ennek hallatán rögtön kezdeményezte, tüntessék el nagyapja nevét a szoborról, továbbá felkért három történészt arra, hogy vizsgálják ki, nem szerepelhetett-e más bűnösök neve az áldozatoké között. Az érintettek Cseh Gergő Bendegúz, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója, Kovács Tamás, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója, valamint Ungváry Krisztián történész voltak, akik felhasználták Zoltán Gábor író-rendezői munkáját is.

 

Ráadásul eleve sokan azon az állásponton voltak, hogy miután a a második világháború alatt a nyilasok is használták a turul szimbólumát, ezért az nem lehet alkalmas az áldozatokról való méltó megemlékezésre. 

 

Végül a történészek arra jutottak: további három személy is szerepelt a szobron, akik aktív részesei lehettek a gyilkosságoknak, míg hozzávetőlegesen 370 áldozat neve lemaradt róla, így azt a javaslatot is felvetették, érdemes lenne inkább a szobrot a Farkasréti temetőbe szállíttatni.

 

Az önkormányzat szerint viszont „nem volna helyes és sokakat joggal sértene, ha a szobordöntögetés mai divatjának hódolva” lebontanák a turulszobrot, „mind művészi megformálása, mind pedig a magyar vitézséget, bátorságot és önfeláldozást szimbolizáló jellege miatt indokolt, hogy a helyén maradjon”.

 

Így azt a megoldást találták ki, hogy a turulszobor inkább az első világháborús áldozatoknak állítson emléket, hiszen abban az időben még nem kötődött semmilyen negatív tartalom a turul szimbólumához.

 

Emellett pedig új, második világháborús emlékműre írnak ki pályázatot, „amelynek szimbolikájában minden kioltott élet, minden áldozat és gyász helyet talál”.

 

Mit szólt a képviselő-testület?

 

A 12. kerületi képviselők csütörtökön döntöttek a turulszoborral kapcsolatos előterjesztésekről, ugyanakkor az ellenzéki képviselők közül többeknek voltak fenntartásai az előterjesztés egyes pontjaival kapcsolatban, a legtöbben azt kritizálták, hogy a turulszobor a jelenlegi helyén maradjon, vagyis az Istenhegyi út, Németvölgyi út és a Böszörményi út találkozásánál.

 

 

Ennek oka, hogy mint a Kétfarkú Kutyapárt önkormányzati képviselője, Kovács Gergely is mondta, húsz méterre van attól, ahonnan anno a nyilasok zsidókat gyilkoltak, de ugyanezt kritizálta a DK-s Vágó István vagy éppen az MSZP-s Vincze Géza is, aki szerint „itt semmi szín alatt nem maradhat, mert tízezer évig fognak róla vitatkozni”.

 

A momentumos Hajnal Miklós többek között azt vetette fel, miután anno a szobor úgy készült el, hogy több száz áldozat neve lemaradt róla, kérjen bocsánatot a testület, illetve folytasson lakossági konzultációt arról, legyen-e a turulból első világháborús emlékmű, mert nem tud róla, hogy lenne erre lakossági igény, „ki lehet nyitni a vitát, hogy hol a szobor helye és minek állítunk szobrot”.

 

A testületi ülésre egyébként külsős vendégként a mihazánkos Nagy Zsolt is elment, aki szeretett volna felszólalni, ám ezt a fideszes többség leszavazta, miközben az ellenzékiek igent nyomtak erre, amit Pokorni Zoltán polgármester úgy kommentált: „ez érdekes”.

 

Pokorni: Nincs mentségem, harctéri vakságban szenvedtem

 

Maga Pokorni Zoltán polgármester is felszólalt az ülésen, arról beszélt: mikor 15 éve felállította a szobrot az akkori testület, nem volt kegyeletsértő szándék ebben, ahogy a helyi történész, Szatucsek Tibor sem direkt csempészett bele olyan neveket az áldozatok listájába, akik nem odavalóak. Mindezzel együtt Pokorni egyetértett Hajnal Miklós indítványával, hogy a második világháborús áldozatok listája miatt okkal érezhették magukat sértve a lakosok, ezért „illő a bocsánatkérés”, egyetért vele.

 

Arról is beszélt, mikor ő 2006-ban polgármester lett a kerületben (amikor ugye még szocialista kormány volt hatalmon, a Fidesz meg ellenzékben),

 

„elég szerencéstlen módon folytattam ezt a csatát, mert úgy éreztem, hogy a turulszobrot megvédeni egyfajta kötelezettség, egy ellenzéki polgármesternek ez a dolga, hogy a kormány párt önkényével szemben megvédje”.

 

Hozzátette: ma már sajnálja azokat a szavakat, amiket akkoriban mondott, meggondolatlan, sőt, bizonyos értelemben nagyképű dolog volt olyat mondani, hogy amíg ő a polgármester, a helyén marad a turul. Szerinte nincs erre mentsége, talán annyi, hogy ha harctéri vakságban van az ember, nem lát ki belőle. Igaz, azt se állítja, hogy most objektívebb lenne az ügyben, még rosszabb a helyzete, mint akkor volt érzelemmentesség tekintetében – utalt a nagyapja szerepére. Így Pokorni abban a kérdésben, hol legyen a turulszobor, maradjon-e, nem is szavazott.

 

Miről döntött végül a testület?

 

+ eltávolítják azok nevét a szoborról, akik valójában gyilkosságokhoz voltak köthetőek;

 

megpályáztatják egy új második világháborús emlékmű megalkotását, az erről ítélő bizottságba pedig meghívják mind a Magyar Tudományos Akadmia, mind a Magyar Művészeti Akadémia képviselőjét, és a szoborra biztosítani fognak 50 millió forintot;

 

lakossági konzultáció nem lesz a turulszoborról, de bocsánatkérés igen;

 

+ marad a turul a helyén, és első világháborús emlékmű lesz.

 

Szerintetek jól döntött a testület? Szavazzatok!

 

FOTÓ: Varsányi Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nyolc tagállam nem engedné a német elnökséget tárgyalni az EU-s pénzekről és a jogállamiságról, a Néppárt pedig nagyobb szigort szeretne: kemény tárgyalások lesznek.

Strache egy Bécs melletti jósnőhöz és egy dél-burgenlandi sámánhoz járt rontást levetetni és tanácsot kérni. Nem vicc.

Miért ilyen fontos ez a két találkozó? Milyen hatása lesz a tárgyalásoknak a belarusz helyzetre? És miért pont most találkozott Macron a belarusz ellenzék vezetőjével?

Szerintük a kormánynak nincs jobboldali ellenzéke, ezért.

A Fidesz-közeli elemzőcég közvélemény-kutatással támasztja alá, hogy mára annyi a balliberális médiatúlsúlynak.

Szerdán 717 embert nyilvánítottak gyógyultnak a hatóságok, a járvány azonban még mindig elég gyorsan terjed.

A XII. kerületben nagyon nem nézik jó szemmel, hogy Kovács Gergely a nyilvánosságban kritizálja az önkormányzat működését, még az MSZP-s képviselő is kiakadt emiatt. Megkérdeztük, hogy mi történt!

A hét kérdése

Két tévéinterjú, esszé, nyílt levél, egy uniós biztos lemondatása. Orbán Viktor még saját rajongóit is meglepte, hogy ennyire aktív lett a médiában. Mi folyik itt?

Azért ide elnéznénk

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Vitatható ökopolitika Schiffer Andrással október 3-án.

Ezt is szerettétek

A tíz, legrövidebb idő alatt helyes megfejtést beküldő versenyző iskolája egy-egy nagy értékű okosbútorral lesz gazdagabb.

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Twitter megosztás Google+ megosztás