Döntött a 12. kerület: első világháborús emlékmű lesz a turulszoborból

Szerző: Hutter Marianna
2020.06.25. 12:52

Ugyan a 12. kerületi önkormányzat arra nem volt nyitott, hogy lakossági konzultációt folytassanak a Turul-szoborról, de bocsánatot kérni fognak miatta.

Döntött a 12. kerület: első világháborús emlékmű lesz a turulszoborból

Elfogadta a 12. kerületi önkormányzat azt az előterjesztést, ami a jelenleg második világháborús emlékműként funkcionáló kerületi turulszobrot inkább első világháborússá alakítaná, és helyette új második világháborús emlékművet emelne – derült ki a Hegyvidék tv élő közvetítéséből

Mi történik a turulszobor körül?

Mint az Azonnali korábban részletesen beszámolt róla, az eleve megosztó turulszobor akkor került a figyelem középpontjába, mikor tavaly kiderült: az áldozatok neve között valójában egy olyan személyé is szerepelt, aki zsidó származású embereket gyilkolt. Az illető Pokorni József volt, aki egyébként a jelenlegi fideszes polgármester, Pokorni Zoltán nagyapja. A polgármester ennek hallatán rögtön kezdeményezte, tüntessék el nagyapja nevét a szoborról, továbbá felkért három történészt arra, hogy vizsgálják ki, nem szerepelhetett-e más bűnösök neve az áldozatoké között. Az érintettek Cseh Gergő Bendegúz, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója, Kovács Tamás, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója, valamint Ungváry Krisztián történész voltak, akik felhasználták Zoltán Gábor író-rendezői munkáját is.

Ráadásul eleve sokan azon az állásponton voltak, hogy miután a a második világháború alatt a nyilasok is használták a turul szimbólumát, ezért az nem lehet alkalmas az áldozatokról való méltó megemlékezésre. 

Végül a történészek arra jutottak: további három személy is szerepelt a szobron, akik aktív részesei lehettek a gyilkosságoknak, míg hozzávetőlegesen 370 áldozat neve lemaradt róla, így azt a javaslatot is felvetették, érdemes lenne inkább a szobrot a Farkasréti temetőbe szállíttatni.

Az önkormányzat szerint viszont „nem volna helyes és sokakat joggal sértene, ha a szobordöntögetés mai divatjának hódolva” lebontanák a turulszobrot, „mind művészi megformálása, mind pedig a magyar vitézséget, bátorságot és önfeláldozást szimbolizáló jellege miatt indokolt, hogy a helyén maradjon”.

Így azt a megoldást találták ki, hogy a turulszobor inkább az első világháborús áldozatoknak állítson emléket, hiszen abban az időben még nem kötődött semmilyen negatív tartalom a turul szimbólumához.

Emellett pedig új, második világháborús emlékműre írnak ki pályázatot, „amelynek szimbolikájában minden kioltott élet, minden áldozat és gyász helyet talál”.

Mit szólt a képviselő-testület?

A 12. kerületi képviselők csütörtökön döntöttek a turulszoborral kapcsolatos előterjesztésekről, ugyanakkor az ellenzéki képviselők közül többeknek voltak fenntartásai az előterjesztés egyes pontjaival kapcsolatban, a legtöbben azt kritizálták, hogy a turulszobor a jelenlegi helyén maradjon, vagyis az Istenhegyi út, Németvölgyi út és a Böszörményi út találkozásánál.

Ennek oka, hogy mint a Kétfarkú Kutyapárt önkormányzati képviselője, Kovács Gergely is mondta, húsz méterre van attól, ahonnan anno a nyilasok zsidókat gyilkoltak, de ugyanezt kritizálta a DK-s Vágó István vagy éppen az MSZP-s Vincze Géza is, aki szerint „itt semmi szín alatt nem maradhat, mert tízezer évig fognak róla vitatkozni”.

A momentumos Hajnal Miklós többek között azt vetette fel, miután anno a szobor úgy készült el, hogy több száz áldozat neve lemaradt róla, kérjen bocsánatot a testület, illetve folytasson lakossági konzultációt arról, legyen-e a turulból első világháborús emlékmű, mert nem tud róla, hogy lenne erre lakossági igény, „ki lehet nyitni a vitát, hogy hol a szobor helye és minek állítunk szobrot”.

A testületi ülésre egyébként külsős vendégként a mihazánkos Nagy Zsolt is elment, aki szeretett volna felszólalni, ám ezt a fideszes többség leszavazta, miközben az ellenzékiek igent nyomtak erre, amit Pokorni Zoltán polgármester úgy kommentált: „ez érdekes”.

Pokorni: Nincs mentségem, harctéri vakságban szenvedtem

Maga Pokorni Zoltán polgármester is felszólalt az ülésen, arról beszélt: mikor 15 éve felállította a szobrot az akkori testület, nem volt kegyeletsértő szándék ebben, ahogy a helyi történész, Szatucsek Tibor sem direkt csempészett bele olyan neveket az áldozatok listájába, akik nem odavalóak. Mindezzel együtt Pokorni egyetértett Hajnal Miklós indítványával, hogy a második világháborús áldozatok listája miatt okkal érezhették magukat sértve a lakosok, ezért „illő a bocsánatkérés”, egyetért vele.

Arról is beszélt, mikor ő 2006-ban polgármester lett a kerületben (amikor ugye még szocialista kormány volt hatalmon, a Fidesz meg ellenzékben),

„elég szerencéstlen módon folytattam ezt a csatát, mert úgy éreztem, hogy a turulszobrot megvédeni egyfajta kötelezettség, egy ellenzéki polgármesternek ez a dolga, hogy a kormány párt önkényével szemben megvédje”.

Hozzátette: ma már sajnálja azokat a szavakat, amiket akkoriban mondott, meggondolatlan, sőt, bizonyos értelemben nagyképű dolog volt olyat mondani, hogy amíg ő a polgármester, a helyén marad a turul. Szerinte nincs erre mentsége, talán annyi, hogy ha harctéri vakságban van az ember, nem lát ki belőle. Igaz, azt se állítja, hogy most objektívebb lenne az ügyben, még rosszabb a helyzete, mint akkor volt érzelemmentesség tekintetében – utalt a nagyapja szerepére. Így Pokorni abban a kérdésben, hol legyen a turulszobor, maradjon-e, nem is szavazott.

Miről döntött végül a testület?

+ eltávolítják azok nevét a szoborról, akik valójában gyilkosságokhoz voltak köthetőek;

megpályáztatják egy új második világháborús emlékmű megalkotását, az erről ítélő bizottságba pedig meghívják mind a Magyar Tudományos Akadmia, mind a Magyar Művészeti Akadémia képviselőjét, és a szoborra biztosítani fognak 50 millió forintot;

lakossági konzultáció nem lesz a turulszoborról, de bocsánatkérés igen;

+ marad a turul a helyén, és első világháborús emlékmű lesz.

Szerintetek jól döntött a testület? Szavazzatok!

FOTÓ: Varsányi Bence / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek