Megtérítette Grönlandot a dán misszionárius, most vörös festékkel öntötték le a szobrát

Szerző: Varsányi Bence
2020.06.24. 11:10

Eszkimó Lives Matter: a szoborrongálós tüntetéshullám a békés Grönlandot is elérte, az áldozat ezúttal a szigetet megtérítő misszionárius, Hans Egede szobra.

Megtérítette Grönlandot a dán misszionárius, most vörös festékkel öntötték le a szobrát

Szombatról vasárnapra virradóan vörös festékkel öntötték le Hans Egede dán-norvég misszionárius szobrát Grönland székhelyén, Nuukban, talapzatára pedig a „dekolonializálni” szót festették.

 

Az incidenst követően a dán parlament, a Folketinget egyik grönlandi képviselője, Aki-Matilda Høegh-Dam azt nyilatkozta, hogy

 

a Nuuk városa felett őrködő szobrot át kéne helyezni egy múzeumba, mert Egede misszionáriusként a gyarmatosítás előfutára volt, szobra pedig a gyarmati erőszakot szimbolizálja.

 

A Grönland apostolának is nevezett Hans Egede lutheránus misszionárius 1711-ben kért engedélyt IV. Frigyes dán királytól, hogy megkeresse Grönlandon az elbeszélésekből ismert északi kolóniát, amivel évszázadokkal korábban elvesztették a kapcsolatot.

 

Ezt több expedíció, és végül Grönland dán gyarmatosítása követte, Egede pedig megalapította Godthåb (Jóreménység) városát, amit ma Nuukként ismerünk és ez a város Grönland székhelye.

 

EGEDE LEÖNTÖTT SZOBRA NUUKBAN. FOTÓ: LARS COPENHAGEN / TWITTER

 

Grönland 1979-ben önrendelkezési jogot kapott Dániától, így saját parlamentje és miniszterelnöke lett, de a dán parlamentben is van egy-egy képviselője a radikális Inuit Ataquatigiit („Inuit Testvériség”) és a mérsékelt Siumut („Előre”) pártnak, utóbbi maga Høegh-Dam.

 

Høegh-Dam kiemelte, hogy a szobor vandalizálása szerinte nincsen rendben, viszont azt jelzi, hogy a lakosság szeretne arról vitázni, hogy eltávolítsák.

 

A képviselő hozzátette, hogy a jelenleg a világban zajló szobordöntések közül némelyik már időszerű lehet.

 

Némileg visszás, hogy mindkét említett grönlandi párt alapvetően a Koppenhágától való távolodást hirdeti, viszont a radikálisabb Inuit Ataquatigiit képviselője, Aaja Chemnitz Larsen nem foglalt egyértelműen állást a szobor eltávoltása mellett.

 

NYITÓKÉP: Svickova / Wikimedia Commons

 
Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek