+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. június 24. szerda, 11:10
Eszkimó Lives Matter: a szoborrongálós tüntetéshullám a békés Grönlandot is elérte, az áldozat ezúttal a szigetet megtérítő misszionárius, Hans Egede szobra.

Szombatról vasárnapra virradóan vörös festékkel öntötték le Hans Egede dán-norvég misszionárius szobrát Grönland székhelyén, Nuukban, talapzatára pedig a „dekolonializálni” szót festették.

 

Az incidenst követően a dán parlament, a Folketinget egyik grönlandi képviselője, Aki-Matilda Høegh-Dam azt nyilatkozta, hogy

 

a Nuuk városa felett őrködő szobrot át kéne helyezni egy múzeumba, mert Egede misszionáriusként a gyarmatosítás előfutára volt, szobra pedig a gyarmati erőszakot szimbolizálja.

 

A Grönland apostolának is nevezett Hans Egede lutheránus misszionárius 1711-ben kért engedélyt IV. Frigyes dán királytól, hogy megkeresse Grönlandon az elbeszélésekből ismert északi kolóniát, amivel évszázadokkal korábban elvesztették a kapcsolatot.

 

Ezt több expedíció, és végül Grönland dán gyarmatosítása követte, Egede pedig megalapította Godthåb (Jóreménység) városát, amit ma Nuukként ismerünk és ez a város Grönland székhelye.

 

EGEDE LEÖNTÖTT SZOBRA NUUKBAN. FOTÓ: LARS COPENHAGEN / TWITTER

 

Grönland 1979-ben önrendelkezési jogot kapott Dániától, így saját parlamentje és miniszterelnöke lett, de a dán parlamentben is van egy-egy képviselője a radikális Inuit Ataquatigiit („Inuit Testvériség”) és a mérsékelt Siumut („Előre”) pártnak, utóbbi maga Høegh-Dam.

 

Høegh-Dam kiemelte, hogy a szobor vandalizálása szerinte nincsen rendben, viszont azt jelzi, hogy a lakosság szeretne arról vitázni, hogy eltávolítsák.

 

A képviselő hozzátette, hogy a jelenleg a világban zajló szobordöntések közül némelyik már időszerű lehet.

 

Némileg visszás, hogy mindkét említett grönlandi párt alapvetően a Koppenhágától való távolodást hirdeti, viszont a radikálisabb Inuit Ataquatigiit képviselője, Aaja Chemnitz Larsen nem foglalt egyértelműen állást a szobor eltávoltása mellett.

 

NYITÓKÉP: Svickova / Wikimedia Commons

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Tudják, hogy idén is lesöpri a Fidesz a javaslatukat, ám 2022 után szerintük meglesz az ügynöknyilvánosság. Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét kérdeztük.

Az osztrák kancellár azt javasolja, hogy az EU-ban, de legalábbis Ausztriában, a koronavírus ellen beoltottak egy „zöld útlevéllel“ szabadon utazhassanak, és számukra szűnjenek meg a korlátozások.

Elkezdődött a harmadik hullám, a kormány szerint kemény két hét áll előttünk. Hogy március 15-e után mi lesz, azt majd a számok ismeretében döntik el.

Míg az EU darabonként 3,5 dollárt fizet az AstraZeneca vakcináiért, a Dél-Afrikai Köztársaság már 5,25 dollárt.

1991. február 25-én szűnt meg a Varsói Szerződés katonai szervezete – többek között a magyar miniszterelnök, Antall József közreműködése folytán.

Ásotthalomtól Szegeden át Csongrádig mindent megtudhatsz most a csongrádi borvidékről, ráadásul olyan borokkal, amelyek léte még az egyik legtájékozottabb magyar borszakírót is meglepték!

Ha nem nő meg az AstraZeneca vakcina elfogadottsága, kérdéses, hogy Németországban tartható lesz-e az oltási kampány menetrendje.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás