+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. június 24. szerda, 11:10
Eszkimó Lives Matter: a szoborrongálós tüntetéshullám a békés Grönlandot is elérte, az áldozat ezúttal a szigetet megtérítő misszionárius, Hans Egede szobra.

Szombatról vasárnapra virradóan vörös festékkel öntötték le Hans Egede dán-norvég misszionárius szobrát Grönland székhelyén, Nuukban, talapzatára pedig a „dekolonializálni” szót festették.

 

Az incidenst követően a dán parlament, a Folketinget egyik grönlandi képviselője, Aki-Matilda Høegh-Dam azt nyilatkozta, hogy

 

a Nuuk városa felett őrködő szobrot át kéne helyezni egy múzeumba, mert Egede misszionáriusként a gyarmatosítás előfutára volt, szobra pedig a gyarmati erőszakot szimbolizálja.

 

A Grönland apostolának is nevezett Hans Egede lutheránus misszionárius 1711-ben kért engedélyt IV. Frigyes dán királytól, hogy megkeresse Grönlandon az elbeszélésekből ismert északi kolóniát, amivel évszázadokkal korábban elvesztették a kapcsolatot.

 

Ezt több expedíció, és végül Grönland dán gyarmatosítása követte, Egede pedig megalapította Godthåb (Jóreménység) városát, amit ma Nuukként ismerünk és ez a város Grönland székhelye.

 

EGEDE LEÖNTÖTT SZOBRA NUUKBAN. FOTÓ: LARS COPENHAGEN / TWITTER

 

Grönland 1979-ben önrendelkezési jogot kapott Dániától, így saját parlamentje és miniszterelnöke lett, de a dán parlamentben is van egy-egy képviselője a radikális Inuit Ataquatigiit („Inuit Testvériség”) és a mérsékelt Siumut („Előre”) pártnak, utóbbi maga Høegh-Dam.

 

Høegh-Dam kiemelte, hogy a szobor vandalizálása szerinte nincsen rendben, viszont azt jelzi, hogy a lakosság szeretne arról vitázni, hogy eltávolítsák.

 

A képviselő hozzátette, hogy a jelenleg a világban zajló szobordöntések közül némelyik már időszerű lehet.

 

Némileg visszás, hogy mindkét említett grönlandi párt alapvetően a Koppenhágától való távolodást hirdeti, viszont a radikálisabb Inuit Ataquatigiit képviselője, Aaja Chemnitz Larsen nem foglalt egyértelműen állást a szobor eltávoltása mellett.

 

NYITÓKÉP: Svickova / Wikimedia Commons

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb humanitárius válság van kialakulóban a spanyol-marokkói partoknál. Az okok a két állam közötti feszültségre vezethetők vissza.

Összesen 53 ötlet közül választhatnak a budapestiek, amik közül a legtöbb szavazatot kapó projekteket a főváros meg is fogja valósítani.

A veszélyhelyzetet ugyan már ősz előtt is feloldhatja a kormány, de ez sokat nem jelent.

A 2014-ben és 2018-ban is Budapest 16. számú választókerületét megnyerő Hiller így a hat ellenzéki pártból már három támogatását bírja.

A Momentum korábban amellett kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

A szervezet jelentése szerint csak így érhetjük el globálisan a karbonsemlegességet 2050-re.

A román szocdemek volt elnöke jelenleg is börtönben ül, azonban most egy újabb ügyben ismét vádat emeltek ellene.

A hét kérdése

Ha igen, mivel oltottak? Ha nem, miért nem oltattad még be magad? Nem reprezentatív felmérés az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás