+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Karóczkai Balázs
2020. június 24. szerda, 17:55
Annak ellenére, hogy a két történelmi rivális, a Fine Gael és a Fianna Fáil kiegyezett, hogy távoltartsák a baloldali-nacionalista Sinn Féint a kormánytól, közel sem biztos, hogy megalakul a történelmi kormány: a kormánykoalícióban szintén helyet kapó Zöldeknek a tagsága ugyanis megfúrhatja a kormányprogramot. Miért nem örülnek a Zöldek, hogy történetük során másodjára kormányra kerülnének?

Ugyan június 15-én nyilvánosságra hozta a kormányprogramját a leendő Fine Gael-Fianna Fáil-Zöldek kormánykoalíció, még így sem biztos, hogy végül létrejön ez a történelmi kabinet. A két jobbközép párt, a Fine Gael és a Fianna Fáil kiegyezésével a pártok egy közel 90 évnyi csatározást hagytak maguk mögött, aminek az alapját az 1921-es angol-ír békéhez való viszonyulásuk adta. Azonban nem miattuk, hanem az ökopárt miatt lehet, végül mégsem jön össze a koalíció.

 

A pártok tárgyalói hiába egyeztek meg a programban és abban, hogy először a Fianna Fáil vezetője, Micheál Martin lesz az íreknél Taoiseachnek nevezett miniszterelnök, a Zöldeknél és a Fianna Fáilnál is többen bírálják a kormányprogramot.

 

Nincs semmilyen B-terv

 

Mint arról beszámoltunk, leghamarabb június 27-én vagy 29-én szavazhatja meg az ír törvényhozás alsóháza, a Dáil az új miniszterelnököt, azonban előtte még a koalícióban résztvevő pártok szavazattal rendelkező tagságának is rá kell mondania az igent külön-külön.

 

Ez a Fine Gaelnél nem lesz probléma: a 2011 óta kormányon lévő jobbközép párt vezetője, Leo Varadkar még korábban elmondta, hogy a Fine Gael kiáll az új kormány programja mellett, amin „érződnek a Fine Gael értékei és szakpolitikai céljai”. Emellett a belső szavazásnál az ír alsóházban, illetve Szenátusban mandátummal rendelkező fine gaeleseknek szavazatai többet érnek: az összes szavazat 50 százalékát az ő szavazataik adják, a párt parlamenti frakciója pedig támogatja a programot.

 

LEO VARADKAR, A FINE GAEL ELNÖKE KÉSZÜLŐDIK, HOGY A PROGRAM MEGSZAVAZÁSÁRA BUZDÍTSA A PÁRTTAGSÁGOT. FORRÁS: LEO VARADKAR / TWITTER

 

A Fianna Fáilnál is valószínű át fog menni a program, ugyanakkor itt már többen kritizálják a párt vezetőjét, Micheál Martint, miszerint békejobbot ajánlott az eddig örök rivális Fine Gaelnek annak érdekében, hogy ne engedjék a kormány közelébe a választásokat megnyerő, azonban az ír választási rendszer miatt kevesebb mandátumot szerző Sinn Féint.

 

Még a koalíciós tárgyalások alatt alakult egy csoport a Fianna Fáilon belül, akik azt akarták elérni, hogy Martin szakítsa meg a tárgyalásokat a Fine Gaellel és kezdjen inkább tárgyalni a Sinn Féinnel, azonban ez végül akkor nem akasztotta meg a tárgyalásokat. Viszont most, a kormányprogram bejelentése után ismét többen kritizálták Martint, mivel szerintük ebben az ír nyelv használata nem kap elegendő figyelmet, emiatt a korábbi fianna fáilos kultúrminiszter, Eamon Ó Cuiv arra buzdította a vidéki tagokat, hogy ne is szavazzák azt meg. Írországban ugyanis a hivatalos nyelv elsősorban az ír, de mellette az angolt is hivatalos nyelvként használják, azonban előbibt többnyire csak vidéken beszélik: a 2016-os ír népszámlálásnál a válaszadók mindössze 6,3 százaléka mondta azt, hogy naponta használják a tradícionális ír nyelvet, miközben az oktatás miatt az írek közel 36 százaléka tud valamilyen szinten írül, bár az oktatási intézmények falain kívül nem igazán használják.

 

Ennek ellenére Martin, a párt vezetője és a leendő miniszterelnöke június 23-án bizakodóan nyilatkozott: szerinte nagyon sok pozitív üzenetet és támogatást kap a pártjától, a Fianna Fáilnak pedig hiba lenne kihagynia a kormányzás lehetőségét, a tárgyalások pedig így is sokáig tartottak. Martin a közszolgálati RTÉ-nek pedig elmondta, Írországnak most egy biztos, stabil kormányra van szüksége, és

 

jelenleg nincs B-tervük arra, hogy mi lesz, ha a héten nem tudják a potenciális koalíciós partnerek elfogadni az új kormányprogramot.

 

Az északírek buktathatják az ír kormányprogramot?

 

A legnagyobb problémát nem is a két korábbi rivális okozhatja, hanem a második kormányzásukra készülő Zöldek:

 

ugyanis az ökopárt eleve egy elég magas, kétharmados küszöböt húzott meg a szavazásnál és a fiatalabb, illetve északír párttagok jó része nem támogatja a jelenlegi kormányprogramot.

 

A párt ugyanis a határ mindkét oldalán működik, miután 2006-ban a köztársasági, illetve az északír Zöldek egyesültek, mondván, az éghajlatváltozás problémája az egész szigetre hat, nem áll meg az elméleti határok között. A párttagok teljesen egyenrangúak, minden pártot érintő kérdésben ők is felszólalhatnak, illetve szavazati joggal is rendelkezhetnek. (A Zöldeken kívül jelenleg csak a Sinn Féin működik „mindkét” Írországban.)

 

A kritikus hangok szerint ugyanis a program nem elég zöld, és sokan azt is kritizálják, hogy a program – noha 6 oldalon át erről van szó benne – nem foglalkozik eléggé a lakhatási problémával. Egy zöld parlamenti képviselő az RTÉ-nek úgy írta le a jelenlegi helyzetet, hogy „a párt pengeélen táncol”, és nagyon kicsin fog múlni, hogy a szavazattal rendelkező párttagok végül elfogadják-e a programot kétharmados többséggel vagy sem.

 

A Zöldeken belül a legélesebben az északír párttagok kritizálják a programot, azt követelik: tárgyalják újra az egészet, mert ez a történelem egyik legkonzervatívabb gazdasági programja és nem elég zöld.

 

Az északír zöldek közül közel kétszázan regisztráltak is a szavazásra. Vezetőjük elmondta, a többségük le is fogja szavazni a kormányprogramot, ha azt nem tárgyalják újra.

 

A párt vezetője, Eamon Ryan ezért mindent megtesz, hogy a tagokat meggyőzze a kormányprogram elfogadásáról, így hétfő este még a hollywoodi színész, Mark Raffallo is felszólalt a párt online konferenciáján, miszerint minden olyan lehetőséget el kell fogadni, ami ellenzi a repesztéses olajbányászatból származó gáz importját, a jelenlegi kormányprogram pedig így tesz. Ezenkívül elmondta, hogy már nincs lehetőség változtatni a kormányprogramon, ezért legyenek szívesek megszavazni azt a zöld párttagok.

 

A ZÖLDEK VEZETŐJE, EAAMON RYAN (KÖZÉPEN) EGY SZENÁTORRAL (BALRA). ILYEN KÉPEKKEL BUZDÍT A PROGRAM MEGSZAVAZÁSÁRA. FORRÁS: PIPPA HACKETT / TWITTER

 

Politikai válság is jöhet

 

Jelenleg úgy tűnik, hogy a Fine Gael és a Fianna Fáil – mindkét párt esetében 50 százalékos a kormányprogram támogatásának a küszöbe – könnyedén megszavazza a kormányprogramot, viszont a Zöldeknél már egyáltalán nem ilyen biztos, hogy mi lesz a szavazás kimenetele.

 

A Fine Gael vezetője, Leo Varadkar elmondta, hogy hosszú ideje húzódnak a koalíciós tárgyalások és ha nem sikerül megállapodni, akkor akár politikai válság is jöhet. A jelenleg ügyvivő miniszterelnök ugyanis már többször megjegyezte, hogy csak akkor hajlandó belépni egy kormánykoalícióba, ha azt pártok alkotják, akiknek így többsége lenne a Dáilban, mivel szerinte a stabil kormányzás független képviselőkkel nem elérhető. A Fine Gael ugyanis legutóbb épp egy kisebbségi kormányban volt benne egy független képviselőket tömörítő koalícióval és Varadkaréknak nem igazán sikerült a javaslataikat megszavaztatnia a parlamentben.

 

Ugyan Varadkar ügyvivő Taoiseachként megkérhetné a köztársasági elnököt, hogy oszlassa fel a Dáilt és írjanak ki új választásokat, erre kevés az esély a koronavírus-járvány miatt.

 

Így eléggé képlékeny, hogy mi is történne, ha a Zöldek nem fogadnák el a kormányprogramot, ugyanis a három párt parlamenti tagságán kívül csak pár független számára lenne elfogadható a jelenlegi kormány, a Zöldek kiszállásával pedig nem lenne meg a 80 mandátumos többség.

 

A Sinn Féin még mindig egy saját kormánykoalíciót próbál összehozni

 

Közben a baloldali-nacionalista Sinn Féin is reagált az új fejleményekre: Mary Lou McDonald, a baloldali párt vezetője megismételte múltheti kijelentését, hogy egy Fine Gael-Fianna Fáil kormány a változások elutasítását jelentik, ezenkívül kijelentette, hogy

 

a Sinn Féin újranyitja a tárgyalásokat a többi párttal, ha a hétvégéig nem sikerül az új kormányprogramot elfogadnia a pártoknak.

 

McDonald elsősorban a Zöldekkel, a radbal-populista People Before Profittal és a Szociáldemokrata Párttal próbál megyegyezni, ha a két ősiriválisnak mégsem sikerülne egy koalíciót létrehoznia a Zöldekkel. Ugyanakkor egy ilyen színes, a radikális baloldaltól egészen az ökopártig terjedő koalíciónak csak 61 mandátuma lenne a Dáilban, miközben a többséghez 80 mandátum lenne szükséges. McDonald ezért nem zárta ki azt sem, hogy Micheál Martinnal, a Fianna Fáil vezetőjével is leül tárgyalni, annak ellenére, hogy Martin pont azért egyezett meg a korábbi ősirivális Fine Gaellel, hogy a Sinn Féint távol tarthassák a hatalomtól.

 

Arról, hogy végül a mostani kormányprogramot elfogadja-e a három párt tagsága, péntek délután tudjuk meg, mert a levélszavazatokat addigra számolják meg. Ha minden az eltervezett szerint alakul, akkor egy rendkívüli ülésen június 27-én, szombaton szavazhat a Dáil az új miniszterelnök személyéről, aki a kormányprogram szerint először a fianna fáilos Micheál Martin lesz.

 

Hogyan jutottunk el idáig? Érdekel, hogy miért ennyire fordulatos az ír politika? Olvasd el a korábbi cikkeinket az ír politikáról itt

 

NYITÓKÉP: Az ír zászló a rendőrség épületén. Forrás: Eamon Ryan / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányzati bértámogatást hiába igényelték meg, nem kaptak semmit a kávézóban. A hat alkalmazottból mára egy maradt, ő sem kap teljes bért.

Ezzel már hivatalosan három ember jelezte, hogy szívesen lenne az ellenzék közös '22-es miniszterelnök-jelöltje.

Nyithassanak meg korlátozottan a múzeumok, állatkertek, vendéglátó helyek, szállodák, színházak, mozik – Ujhelyi István ezt kéri a kormánytól.

Nem teljes kapacitással ugyan, de október óta végre újra üzemelhetnek. Ha a járványhelyzet is engedi, akkor második félévtől kinyitnak az iskolák is az országban.

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás