A szerb ellenzéki, aki miután leszerepelt a pártja, Vučićéknál bulizta végig a választási éjszakát

Szerző: Techet Péter
2020.06.24. 18:38

Čedomir Jovanović liberális demokratái pár éve még a Vučić-rendszer kérlelhetetlen és főleg a nyugati sajtóban kedvelt ellenfelei voltak. A mostani választási estét, amikor Jovanović listája az egy százalékot se ugrotta meg, Vučić mellett töltötte – szó szerint.

A szerb ellenzéki, aki miután leszerepelt a pártja, Vučićéknál bulizta végig a választási éjszakát

A szerbiai választásokat a komolyan vehető ellenzéki pártok bojkottálták. Noha a balliberális és klerikálnacionalista erőknek egy tiszta és szabad választásokon se lenne komoly esélyük megszorongatni Vučićot, az a tény, hogy a választási részvétel 2000 óta a legalacsonyabb volt, mindenképp a bojkottpárti ellenzék erkölcsi győzelmét jelenti. Azt hirdethetik: a többség mellettük van, miközben az új belgrádi parlamentben a jobboldali Szerb Patrióta Mozgalmon kívül csak a Vučić-rendszer hívei – köztük a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) politikusai – fognak bent ülni.

Az alacsony részvétel és a Vučićnak is kellemetlenül egyszínű parlament a bojkottpárti ellenzék narratíváját erősiti:

ez a rendszer nem demokratikus, Vučićtyal nem szabad együttműködni.

Nem minden ellenzéki erő azonban ilyen szigorú. Nem véletlen, hogy az ellenzék megosztott volt a bojkott kérdésében is. A választásokon több ellenzéki erő is elindult (az indulókat itt elemeztük részletesen), köztük balliberális pártok is, amelyek azonban összesen nem kaptak három százalékot, azaz semmiképp se tudtak Vučić ajándékával, a parlamentbe jutási küszöb ötről három százalékra történő leszállításával, élni.

Az egyik legrégebbi résztvevő, Čedomir Jovanović is elindult. Az idén 49 éves politikus-üzletember még az 1990-es évek Milošević-elleni diáktüntetésein tűnt fel. Milošević bukása után a később meggyilkolt Zoran Đinđić liberális kormányfő helyettese lett. A miloševići ellenzék egyik fontos pártja, a Demokrata Párt (DS) azonban hamar szakadozni kezdett: Jovanović 2005-ben

létrehozta saját pártját, a Liberális Demokrata Pártot (LDP), amely egy ideig a belgrádi belvárosi értelmiségi kedvence volt.

Az LDP-re szavazó városi lányokról még külön dal is készült (a cikk végén meghallgatható), elvégre tényleg volt idő, amikor a belgrádi hipszterség netovábbja volt a csinos Jovanovićért való rajongás.

A politikusnak 2005 után több választáson is sikerült mandátumot szereznie. 2016-ban még a szerb szociáldemokratákkal és a Nenad Čanak-féle vajdasági szeparatistákkal közösen kapott 5 százalékot.

Az LDP azonban nem tudott rendszerellenzékké válni, a 2018-as utcai tüntetésekből is kimaradt, más ellenzéki erők lettek fontosabbak. Ezzel párhuzamosan egyre inkább közeledett is a rendszerhez. Az LDP-t ma ezért Vučić házi liberálisainak tartják, ennek megfelelően szerepeltek vasárnap:

az LDP vezette Koalíció a Békéért (Koalicija za Mir) 0,3 százalékot kapott csupán.

Jovanovićot a hír nem is saját pártja székházában érte: az LDP listavezetője egy fotó tanúsága szerint

a választási estét Vučić pártjának újbelgrádi központjában töltötte.

Ennél szebben nem is lehetne megjeleníteni, hol is áll ma az LDP: Vučić mellett, szerelmetes szemekkel nézve rá.

ČEDOMIR JOVANOVIĆ VUČIĆ JOBBJÁN A VÁLASZTÁS ESTÉJÉN. PÁRTJA MEGBUKOTT, EZÉRT GYORSAN ÁTSIETETT A GYÖZTESEKHEZ ÜNNEPELNI. FOTÓ: SAJAM LUDAKA / TWITTER

Vučić már a választások estéjén megígérte – kissé maga is megijedve a nagyon nem demokratikusnak kinéző eredmény miatt –, hogy az ellenzéket is be fogja vonni a hatalomba. Persze azt, amelyet ő előtte ellenzéknek kinevez. Vélhetően éppen ezért is szállította le a bejutási küszöböt, de a kamuellenzék még ezen is elbukott. Az egyetlen szerbiai ellenzéki napilap, a Danas azonban azon spekulációkat idézi, miszerint éppen Jovanović lehet az egyik, aki Vučić-rendszerében eljátszhatja a díszliberálist.

Az Espreso szerb hetilap információ szerint Vučić több kamuellenzéki politikusra is számítani fog az új kormányban, akik nem ugrották meg a bejutási küszöböt – így

Jovanovićra is a lap szerint kormányzati szerep várhat, hogy pontosan mi, még nem tudni.
Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek