+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. június 24. szerda, 18:38
Čedomir Jovanović liberális demokratái pár éve még a Vučić-rendszer kérlelhetetlen és főleg a nyugati sajtóban kedvelt ellenfelei voltak. A mostani választási estét, amikor Jovanović listája az egy százalékot se ugrotta meg, Vučić mellett töltötte – szó szerint.

A szerbiai választásokat a komolyan vehető ellenzéki pártok bojkottálták. Noha a balliberális és klerikálnacionalista erőknek egy tiszta és szabad választásokon se lenne komoly esélyük megszorongatni Vučićot, az a tény, hogy a választási részvétel 2000 óta a legalacsonyabb volt, mindenképp a bojkottpárti ellenzék erkölcsi győzelmét jelenti. Azt hirdethetik: a többség mellettük van, miközben az új belgrádi parlamentben a jobboldali Szerb Patrióta Mozgalmon kívül csak a Vučić-rendszer hívei – köztük a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) politikusai – fognak bent ülni.

 

Az alacsony részvétel és a Vučićnak is kellemetlenül egyszínű parlament a bojkottpárti ellenzék narratíváját erősiti:

 

ez a rendszer nem demokratikus, Vučićtyal nem szabad együttműködni.

 

Nem minden ellenzéki erő azonban ilyen szigorú. Nem véletlen, hogy az ellenzék megosztott volt a bojkott kérdésében is. A választásokon több ellenzéki erő is elindult (az indulókat itt elemeztük részletesen), köztük balliberális pártok is, amelyek azonban összesen nem kaptak három százalékot, azaz semmiképp se tudtak Vučić ajándékával, a parlamentbe jutási küszöb ötről három százalékra történő leszállításával, élni.

 

Az egyik legrégebbi résztvevő, Čedomir Jovanović is elindult. Az idén 49 éves politikus-üzletember még az 1990-es évek Milošević-elleni diáktüntetésein tűnt fel. Milošević bukása után a később meggyilkolt Zoran Đinđić liberális kormányfő helyettese lett. A miloševići ellenzék egyik fontos pártja, a Demokrata Párt (DS) azonban hamar szakadozni kezdett: Jovanović 2005-ben

 

létrehozta saját pártját, a Liberális Demokrata Pártot (LDP), amely egy ideig a belgrádi belvárosi értelmiségi kedvence volt.

 

Az LDP-re szavazó városi lányokról még külön dal is készült (a cikk végén meghallgatható), elvégre tényleg volt idő, amikor a belgrádi hipszterség netovábbja volt a csinos Jovanovićért való rajongás.

 

A politikusnak 2005 után több választáson is sikerült mandátumot szereznie. 2016-ban még a szerb szociáldemokratákkal és a Nenad Čanak-féle vajdasági szeparatistákkal közösen kapott 5 százalékot.

 

Az LDP azonban nem tudott rendszerellenzékké válni, a 2018-as utcai tüntetésekből is kimaradt, más ellenzéki erők lettek fontosabbak. Ezzel párhuzamosan egyre inkább közeledett is a rendszerhez. Az LDP-t ma ezért Vučić házi liberálisainak tartják, ennek megfelelően szerepeltek vasárnap:

 

az LDP vezette Koalíció a Békéért (Koalicija za Mir) 0,3 százalékot kapott csupán.

 

Jovanovićot a hír nem is saját pártja székházában érte: az LDP listavezetője egy fotó tanúsága szerint

 

a választási estét Vučić pártjának újbelgrádi központjában töltötte.

 

Ennél szebben nem is lehetne megjeleníteni, hol is áll ma az LDP: Vučić mellett, szerelmetes szemekkel nézve rá.

 

ČEDOMIR JOVANOVIĆ VUČIĆ JOBBJÁN A VÁLASZTÁS ESTÉJÉN. PÁRTJA MEGBUKOTT, EZÉRT GYORSAN ÁTSIETETT A GYÖZTESEKHEZ ÜNNEPELNI. FOTÓ: SAJAM LUDAKA / TWITTER

 

Vučić már a választások estéjén megígérte – kissé maga is megijedve a nagyon nem demokratikusnak kinéző eredmény miatt –, hogy az ellenzéket is be fogja vonni a hatalomba. Persze azt, amelyet ő előtte ellenzéknek kinevez. Vélhetően éppen ezért is szállította le a bejutási küszöböt, de a kamuellenzék még ezen is elbukott. Az egyetlen szerbiai ellenzéki napilap, a Danas azonban azon spekulációkat idézi, miszerint éppen Jovanović lehet az egyik, aki Vučić-rendszerében eljátszhatja a díszliberálist.

 

Az Espreso szerb hetilap információ szerint Vučić több kamuellenzéki politikusra is számítani fog az új kormányban, akik nem ugrották meg a bejutási küszöböt – így

 

Jovanovićra is a lap szerint kormányzati szerep várhat, hogy pontosan mi, még nem tudni.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás