+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. június 24. szerda, 18:38
Čedomir Jovanović liberális demokratái pár éve még a Vučić-rendszer kérlelhetetlen és főleg a nyugati sajtóban kedvelt ellenfelei voltak. A mostani választási estét, amikor Jovanović listája az egy százalékot se ugrotta meg, Vučić mellett töltötte – szó szerint.

A szerbiai választásokat a komolyan vehető ellenzéki pártok bojkottálták. Noha a balliberális és klerikálnacionalista erőknek egy tiszta és szabad választásokon se lenne komoly esélyük megszorongatni Vučićot, az a tény, hogy a választási részvétel 2000 óta a legalacsonyabb volt, mindenképp a bojkottpárti ellenzék erkölcsi győzelmét jelenti. Azt hirdethetik: a többség mellettük van, miközben az új belgrádi parlamentben a jobboldali Szerb Patrióta Mozgalmon kívül csak a Vučić-rendszer hívei – köztük a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) politikusai – fognak bent ülni.

 

Az alacsony részvétel és a Vučićnak is kellemetlenül egyszínű parlament a bojkottpárti ellenzék narratíváját erősiti:

 

ez a rendszer nem demokratikus, Vučićtyal nem szabad együttműködni.

 

Nem minden ellenzéki erő azonban ilyen szigorú. Nem véletlen, hogy az ellenzék megosztott volt a bojkott kérdésében is. A választásokon több ellenzéki erő is elindult (az indulókat itt elemeztük részletesen), köztük balliberális pártok is, amelyek azonban összesen nem kaptak három százalékot, azaz semmiképp se tudtak Vučić ajándékával, a parlamentbe jutási küszöb ötről három százalékra történő leszállításával, élni.

 

Az egyik legrégebbi résztvevő, Čedomir Jovanović is elindult. Az idén 49 éves politikus-üzletember még az 1990-es évek Milošević-elleni diáktüntetésein tűnt fel. Milošević bukása után a később meggyilkolt Zoran Đinđić liberális kormányfő helyettese lett. A miloševići ellenzék egyik fontos pártja, a Demokrata Párt (DS) azonban hamar szakadozni kezdett: Jovanović 2005-ben

 

létrehozta saját pártját, a Liberális Demokrata Pártot (LDP), amely egy ideig a belgrádi belvárosi értelmiségi kedvence volt.

 

Az LDP-re szavazó városi lányokról még külön dal is készült (a cikk végén meghallgatható), elvégre tényleg volt idő, amikor a belgrádi hipszterség netovábbja volt a csinos Jovanovićért való rajongás.

 

A politikusnak 2005 után több választáson is sikerült mandátumot szereznie. 2016-ban még a szerb szociáldemokratákkal és a Nenad Čanak-féle vajdasági szeparatistákkal közösen kapott 5 százalékot.

 

Az LDP azonban nem tudott rendszerellenzékké válni, a 2018-as utcai tüntetésekből is kimaradt, más ellenzéki erők lettek fontosabbak. Ezzel párhuzamosan egyre inkább közeledett is a rendszerhez. Az LDP-t ma ezért Vučić házi liberálisainak tartják, ennek megfelelően szerepeltek vasárnap:

 

az LDP vezette Koalíció a Békéért (Koalicija za Mir) 0,3 százalékot kapott csupán.

 

Jovanovićot a hír nem is saját pártja székházában érte: az LDP listavezetője egy fotó tanúsága szerint

 

a választási estét Vučić pártjának újbelgrádi központjában töltötte.

 

Ennél szebben nem is lehetne megjeleníteni, hol is áll ma az LDP: Vučić mellett, szerelmetes szemekkel nézve rá.

 

ČEDOMIR JOVANOVIĆ VUČIĆ JOBBJÁN A VÁLASZTÁS ESTÉJÉN. PÁRTJA MEGBUKOTT, EZÉRT GYORSAN ÁTSIETETT A GYÖZTESEKHEZ ÜNNEPELNI. FOTÓ: SAJAM LUDAKA / TWITTER

 

Vučić már a választások estéjén megígérte – kissé maga is megijedve a nagyon nem demokratikusnak kinéző eredmény miatt –, hogy az ellenzéket is be fogja vonni a hatalomba. Persze azt, amelyet ő előtte ellenzéknek kinevez. Vélhetően éppen ezért is szállította le a bejutási küszöböt, de a kamuellenzék még ezen is elbukott. Az egyetlen szerbiai ellenzéki napilap, a Danas azonban azon spekulációkat idézi, miszerint éppen Jovanović lehet az egyik, aki Vučić-rendszerében eljátszhatja a díszliberálist.

 

Az Espreso szerb hetilap információ szerint Vučić több kamuellenzéki politikusra is számítani fog az új kormányban, akik nem ugrották meg a bejutási küszöböt – így

 

Jovanovićra is a lap szerint kormányzati szerep várhat, hogy pontosan mi, még nem tudni.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Smer korábbi miniszterelnöke, Peter Pellegrini bejelentette: megvan az elegendő aláírás, így megkezdik az új pártjának, a Hlas-SD-nek a bejegyzését. De mi a célja az új párttal?

Guttenbergnek 2011-ben kellett lemondania, mert kiderült: jogi doktori dolgozatának jelentős része plágium. Azóta egy brit egyetemen doktorit szerzett megint.

Illetve az „udvarias embereknek”, ahogyan a köznyelvben a Krímet is megszálló, felségjelzés nélküli csapatokat is hívták.

Bármennyire is meglepően hangzik ez így elsőre, évtizedes vízitúrás tapasztalatokra épül!

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás