+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. június 24. szerda, 18:42
Szent Mihály és a Sátán harcának ábrázolása a minneapolisi gyilkosságra emlékezteti a petíció elindítóit.

Kampányt indult Nagy-Britanniában, hogy a királynő által adományozott egyik legmagasabb kitüntetés medáljának megváltoztatásáért indult petíció a szigetországban – írja a Guardian.

 

A Szent Mihály- és Szent György-rendet hagyományosan a diplomáciai szolgálat elismeréséért adományozza a királynő. Mihály arkangyal a keresztény hagyomány szerint az Istennel szembeforduló Lucifert eltaposta, átszúrta és kitaszította a mennyországból. A Szent Mihály-rend medálján a taposás jelenetét ábrázolják úgy, hogy

 

azon az arkangyal fehér, Lucifer pedig fekete, és Mihály éppen a nyakára lép. Ez emlékezteti a medált megváltoztatni akarókat George Floyd májusi, minneapolisi halálára.

 

A Tracy Reeve aktivista által a change.org honlapon indított petíciót az újratervezett medálért több mint hatezren írták alá hat nap alatt. A cél 7500 szignó begyűjtése, az aláírók ezt követően a brit parlamenthez juttatnák el követelésüket.

 

„Ez egy nagyon sértő kép, amely George Floyd fehér rendőr általi meggyilkolására emlékeztet. Mi, aláírók a medál teljes újratervezését akarjuk, sokkal helyénvalóbb megvalósítással, egyúttal pedig bocsánatkérést is várunk” – írja a petíció oldalán Reeve.

 

A KÉP, AMELY ELLEN A PETÍCIÓ INDULT FOTÓ: DADEROT / WIKIMEDIA

 

A Guardian idézi Bumi Thomas nigériai-brit dzsesszelőadó-aktivistát és vizuális kommunikáció szakértőt, aki szerint egyértelmű, hogy a medálon nem a Sátánt, hanem egy fekete embert akartak ábrázolni.

 

„Ez nem egy démon, hanem egy fekete láncokban, akinek a nyakán éppen egy kékszemű személy áll. Nyilvánvalóan ugyanazt látjuk, mint ami George Floyddal történt, és ami évszázadokon keresztül más feketékkel diplomáciai küldetésnek álcázva:

 

ez egy tudatalatti üzenet a színesbőrűek legyőzéséről és dehumanizálásáról”

 

– állítja Thomas. Szerinte nem is kérdés, hogy a fehér felsőbbrendűség hirdetése a célja a medálnak, és arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyítja, a rendszerszintű rasszizmust nemcsak megtűrik Nagy-Britanniában, de egyenesen ünneplik. Úgy látja, miközben az országban ledöntik vagy új helyre szállítják a gyarmati múlt szobrait, figyelmet kell szentelni címereknek és emblémáknak. Ezek újrarajzolása szerinte haladóbb kapcsolatot tudna kialakítani Nagy-Britannia és a brit nemzetközösség tagjai között.

 

A brit parlament felsőházának színesbőrű tagja, egyben a feketék és más színesbőrűek szélesebb körű politikai képviseletéért küzdő aktivista, Sir Simon Wooley sem hagyta szó nélkül az arkangyal és a Gonosz ábrázolását. „Az eredeti kép talán Szent Mihály és a Sátán harcát mutatja, de utóbbinak se szarva, se farka nincs és egyértelműen egy fekete ember. Sokkoló, az pedig még inkább, hogy ezt az országot külföldön reprezentáló diplomatáknak adják” – mondta a Guardiannek Wooley. Hozzátette, hogy ezzel a képpel „a múlt üzen a jelennek”, és ez mindent szimbolizál, ami miatt a Black Lives Matter-mozgalom tüntet.

 

A Szent Mihály- és Szent György-rendet 1818-ban III. György brit király alapította. Eredetileg a napóleoni háborúk során a Mediterrániumban tett szolgálatokért adományozták.

 

NYITÓKÉP: Daderot / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás