+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. június 24. szerda, 18:42
Szent Mihály és a Sátán harcának ábrázolása a minneapolisi gyilkosságra emlékezteti a petíció elindítóit.

Kampányt indult Nagy-Britanniában, hogy a királynő által adományozott egyik legmagasabb kitüntetés medáljának megváltoztatásáért indult petíció a szigetországban – írja a Guardian.

 

A Szent Mihály- és Szent György-rendet hagyományosan a diplomáciai szolgálat elismeréséért adományozza a királynő. Mihály arkangyal a keresztény hagyomány szerint az Istennel szembeforduló Lucifert eltaposta, átszúrta és kitaszította a mennyországból. A Szent Mihály-rend medálján a taposás jelenetét ábrázolják úgy, hogy

 

azon az arkangyal fehér, Lucifer pedig fekete, és Mihály éppen a nyakára lép. Ez emlékezteti a medált megváltoztatni akarókat George Floyd májusi, minneapolisi halálára.

 

A Tracy Reeve aktivista által a change.org honlapon indított petíciót az újratervezett medálért több mint hatezren írták alá hat nap alatt. A cél 7500 szignó begyűjtése, az aláírók ezt követően a brit parlamenthez juttatnák el követelésüket.

 

„Ez egy nagyon sértő kép, amely George Floyd fehér rendőr általi meggyilkolására emlékeztet. Mi, aláírók a medál teljes újratervezését akarjuk, sokkal helyénvalóbb megvalósítással, egyúttal pedig bocsánatkérést is várunk” – írja a petíció oldalán Reeve.

 

A KÉP, AMELY ELLEN A PETÍCIÓ INDULT FOTÓ: DADEROT / WIKIMEDIA

 

A Guardian idézi Bumi Thomas nigériai-brit dzsesszelőadó-aktivistát és vizuális kommunikáció szakértőt, aki szerint egyértelmű, hogy a medálon nem a Sátánt, hanem egy fekete embert akartak ábrázolni.

 

„Ez nem egy démon, hanem egy fekete láncokban, akinek a nyakán éppen egy kékszemű személy áll. Nyilvánvalóan ugyanazt látjuk, mint ami George Floyddal történt, és ami évszázadokon keresztül más feketékkel diplomáciai küldetésnek álcázva:

 

ez egy tudatalatti üzenet a színesbőrűek legyőzéséről és dehumanizálásáról”

 

– állítja Thomas. Szerinte nem is kérdés, hogy a fehér felsőbbrendűség hirdetése a célja a medálnak, és arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyítja, a rendszerszintű rasszizmust nemcsak megtűrik Nagy-Britanniában, de egyenesen ünneplik. Úgy látja, miközben az országban ledöntik vagy új helyre szállítják a gyarmati múlt szobrait, figyelmet kell szentelni címereknek és emblémáknak. Ezek újrarajzolása szerinte haladóbb kapcsolatot tudna kialakítani Nagy-Britannia és a brit nemzetközösség tagjai között.

 

A brit parlament felsőházának színesbőrű tagja, egyben a feketék és más színesbőrűek szélesebb körű politikai képviseletéért küzdő aktivista, Sir Simon Wooley sem hagyta szó nélkül az arkangyal és a Gonosz ábrázolását. „Az eredeti kép talán Szent Mihály és a Sátán harcát mutatja, de utóbbinak se szarva, se farka nincs és egyértelműen egy fekete ember. Sokkoló, az pedig még inkább, hogy ezt az országot külföldön reprezentáló diplomatáknak adják” – mondta a Guardiannek Wooley. Hozzátette, hogy ezzel a képpel „a múlt üzen a jelennek”, és ez mindent szimbolizál, ami miatt a Black Lives Matter-mozgalom tüntet.

 

A Szent Mihály- és Szent György-rendet 1818-ban III. György brit király alapította. Eredetileg a napóleoni háborúk során a Mediterrániumban tett szolgálatokért adományozták.

 

NYITÓKÉP: Daderot / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

Így tiltakoznak a rendőri brutalitás ellen, no meg azért, mert több ezer embert tartóztattak le a rendőrök: arról, hogy velük mi történik, napok óta alig tudni valamit.

Hiába állt össze a Strache-lista, Strache indulása még mindig kétséges, mivel az FPÖ bejelentette: még a választások előtt óvást nyújt be az egész Team Strache ellen.

Egyszer már biztosan, ezt maga a belarusz belügyminisztérium közölte. Egyre több kép és videó is előkerül az őrizetbe vett tüntetőkkel szembeni rendőri brutalitásról.

Harmadik nap is folytatódtak a tüntetések Belaruszban. A tüntetők ezúttal jóval decentralizáltabbak voltak, este hattól pedig lekapcsolták a teljes belarusz internetet.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás