A Floyd-gyilkosságra emlékeztet egy brit kitüntetés, petíció indult a megváltoztatásáért

Szerző: Galavits Patrik
2020.06.24. 18:42

Szent Mihály és a Sátán harcának ábrázolása a minneapolisi gyilkosságra emlékezteti a petíció elindítóit.

A Floyd-gyilkosságra emlékeztet egy brit kitüntetés, petíció indult a megváltoztatásáért

Kampányt indult Nagy-Britanniában, hogy a királynő által adományozott egyik legmagasabb kitüntetés medáljának megváltoztatásáért indult petíció a szigetországban – írja a Guardian.

A Szent Mihály- és Szent György-rendet hagyományosan a diplomáciai szolgálat elismeréséért adományozza a királynő. Mihály arkangyal a keresztény hagyomány szerint az Istennel szembeforduló Lucifert eltaposta, átszúrta és kitaszította a mennyországból. A Szent Mihály-rend medálján a taposás jelenetét ábrázolják úgy, hogy

azon az arkangyal fehér, Lucifer pedig fekete, és Mihály éppen a nyakára lép. Ez emlékezteti a medált megváltoztatni akarókat George Floyd májusi, minneapolisi halálára.

A Tracy Reeve aktivista által a change.org honlapon indított petíciót az újratervezett medálért több mint hatezren írták alá hat nap alatt. A cél 7500 szignó begyűjtése, az aláírók ezt követően a brit parlamenthez juttatnák el követelésüket.

„Ez egy nagyon sértő kép, amely George Floyd fehér rendőr általi meggyilkolására emlékeztet. Mi, aláírók a medál teljes újratervezését akarjuk, sokkal helyénvalóbb megvalósítással, egyúttal pedig bocsánatkérést is várunk” – írja a petíció oldalán Reeve.

A KÉP, AMELY ELLEN A PETÍCIÓ INDULT FOTÓ: DADEROT / WIKIMEDIA

A Guardian idézi Bumi Thomas nigériai-brit dzsesszelőadó-aktivistát és vizuális kommunikáció szakértőt, aki szerint egyértelmű, hogy a medálon nem a Sátánt, hanem egy fekete embert akartak ábrázolni.

„Ez nem egy démon, hanem egy fekete láncokban, akinek a nyakán éppen egy kékszemű személy áll. Nyilvánvalóan ugyanazt látjuk, mint ami George Floyddal történt, és ami évszázadokon keresztül más feketékkel diplomáciai küldetésnek álcázva:

ez egy tudatalatti üzenet a színesbőrűek legyőzéséről és dehumanizálásáról”

– állítja Thomas. Szerinte nem is kérdés, hogy a fehér felsőbbrendűség hirdetése a célja a medálnak, és arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyítja, a rendszerszintű rasszizmust nemcsak megtűrik Nagy-Britanniában, de egyenesen ünneplik. Úgy látja, miközben az országban ledöntik vagy új helyre szállítják a gyarmati múlt szobrait, figyelmet kell szentelni címereknek és emblémáknak. Ezek újrarajzolása szerinte haladóbb kapcsolatot tudna kialakítani Nagy-Britannia és a brit nemzetközösség tagjai között.

A brit parlament felsőházának színesbőrű tagja, egyben a feketék és más színesbőrűek szélesebb körű politikai képviseletéért küzdő aktivista, Sir Simon Wooley sem hagyta szó nélkül az arkangyal és a Gonosz ábrázolását. „Az eredeti kép talán Szent Mihály és a Sátán harcát mutatja, de utóbbinak se szarva, se farka nincs és egyértelműen egy fekete ember. Sokkoló, az pedig még inkább, hogy ezt az országot külföldön reprezentáló diplomatáknak adják” – mondta a Guardiannek Wooley. Hozzátette, hogy ezzel a képpel „a múlt üzen a jelennek”, és ez mindent szimbolizál, ami miatt a Black Lives Matter-mozgalom tüntet.

A Szent Mihály- és Szent György-rendet 1818-ban III. György brit király alapította. Eredetileg a napóleoni háborúk során a Mediterrániumban tett szolgálatokért adományozták.

NYITÓKÉP: Daderot / Wikimedia

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek