Mi maradunk szabadok. Ezt kívánjuk az Indexnek is

Bakó Bea

Szerző:
Bakó Bea

2020.06.23. 09:47

Ugyanannyira felesleges rajtam vagy a kollégáimon számonkérni azt, hogy Gerényi Gábor más cégeknek miről ad tanácsot, mint azt, hogy mit írt az LMP a legutóbbi sajtóközleményében.

Ez itt egy véleménycikk, ami ezúttal az Azonnali szerkesztőségének álláspontját is tükrözi. Vitatkozni vele ettől még lehet, ha megtennéd, írj nekünk!

„Ezzel a tervvel szétszedhetnék az Indexet” – ezzel a hírrel indította a cunamit vasárnap a 24.hu, ami után pár órával egy sokat sejtető listát is közölt az Index arról, hogy mi miatt van veszélyben a szerkesztőség, pár percre rá pedig a 444 „Veszélybe került az Index függetlensége, a szerkesztőség tiltakozik a támadás ellen” címmel közölt cikket.

A cikkekben – az Index szolgálati közleménye kivételével – felbukkan Gerényi Gábor neve is, mint aki tanácsadóként átalakítási ötletekkel állt elő az Index működési modelljére vonatkozóan, és aki már eddig is számos médiavállalkozásban közreműködött, jelenleg pedig az Azonnali kisebbségi tulajdonosa.

Ez utóbbit bizonyára nem volt nehéz az érintett portálok újságíróinak kideríteni, hiszen feketén-fehéren benne van az impresszumunkban, hogy kik személy szerint az Azonnali tulajdonosai. Szokatlan lehet ez a fajta átláthatóság a magyar sajtóban, ahol ahhoz, hogy egy élő ember tulajdonosra bukkanjak egy-egy sajtóorgánum mögött, sokszor több, egymást tulajdonló kft-n és zrt-n kell átrágnom magam a cégjegyzékben. 

Az Azonnalinál úgy döntöttünk, megkímélünk minden, joggal kíváncsi olvasót a cégjegyzék böngészésétől, és nemcsak a kiadó cég nevét áruljuk el, de a mögötte álló hús-vér emberekét is: Ungár Péterét és Gerényi Gáborét.

Tartozik ilyesmivel egy lap az olvasóinak, pláne, ha az egyik (a többségi) tulajdonosa országgyűlési képviselő – de talán azért ettől függetlenül is.

Arra persze fel voltunk készülve, hogy menni fog az ungározás meg az elempés pártlapozás, főleg az elején, bár a valóság végül minden képzeletet felülmúlt. Azt például sosem gondoltam volna, hogy ellenzéki pártok sajtósai próbálnak majd azzal fenyíteni, hogy panaszkodnak rám Ungár Péternek (nyilván tök feleslegesen), azt pedig egyenesen kiröhögtem volna, aki azt mondja nekem egy évvel ezelőtt, hogy a Jobbik minket fog vádolni mindenféle nyilvános és félnyilvános fórumain a látványos öntökönszúrása miatt.

De ezek is mind megtörténtek, és a legmeredekebb meglepetés még hátra volt. Mert

arra aztán tényleg nem számítottunk, hogy az évek óta médiavállalkozó kisebbségi tulajdonos Gerényi Gábor miatt is ránk boruljon a bili,

és az egyik állandó szerzőnk az (egyelőre meglehetősen rejtélyes) Index-ügy miatt tiltsa le a cikkeit az Azonnaliról, mások meg kommentekben vonjanak minket kérdőre Index-ügyben.

Az ilyenek mögött sajnos valahol ugyanaz a megfontolás húzódik, mint a hús-vér tulajdonosok jó mélyen, több cégen keresztül való elrejtése mögött a legtöbb impresszumban. Méghozzá az a berögződött gondolat, hogy „a tulajdonos úgyis dirigál, hogy mi jelenjen meg a lapban, ezért ha gáz a tulajdonos, gáz a lap is, szóval pont emiatt az a legjobb, ha minél macerásabb kideríteni, hogy ki a tulajdonos”.

Azoknak, akik rendszeresen olvassák az Azonnalit, bizonyára nem mondok újdonságot azzal, hogy nálunk nem dirigál a tulajdonos, hogy mi jelenjen vagy ne jelenjen meg a lapban. És ugyanígy fordítva: mi sem dirigálunk a tulajdonosoknak, hogy amúgy mit csináljanak az Azonnalin kívül. Épp ezért

ugyanannyira felesleges rajtam vagy a kollégáimon számonkérni azt, hogy Gerényi Gábor más cégeknek miről ad tanácsot, mint azt, hogy mit írt az LMP a legutóbbi sajtóközleményében.

Erről szól alapvetően a sajtó függetlensége.

Beszédes – és szomorú –, hogy ez ennyire élesen pont egy olyan történet kapcsán merül fel, ahol egy másik, alapvető hírszolgáltatást végző lap veszélyeztetve érzi magát. Mi az Azonnalinál nem tudjuk, hogy Gerényi Gábor az Index vezetőségének konkrétan milyen tanácsokat adott – mint ahogy ő sem tudja, hogy milyen cikk fog megjelenni nálunk másnap –, azt meg pláne nem, hogy a tanácsait mennyiben fogadják meg. De szolidárisak vagyunk az Index szerkesztőségével, és reméljük, hogy őket is ugyanúgy szabadon fogják hagyni dolgozni, ahogy minket is hagytak eddig és hagynak továbbra is.

Eddig az Azonnalinál feleslegesnek gondoltuk folyton hangosan kiabálni magunkról, hogy függetlenek vagyunk, de egyre több tapasztalat mutat arra, hogy igény az volna rá. Ezért a transzparenciánkat tovább bővítve hamarosan közzéteszünk egy részletes leírást arról, hogy hogyan lesz nálunk valamiből cikk, mi alapján közlünk véleménycikkeket és mi a szerepe a tulajdonosoknak az Azonnali munkájában.

Vagyis arról, hogy mit jelent és hogyan működik egy független szerkesztőség – reméljük, a legtöbben szintén alapnak gondolják ezt, és a lehető kevesebben fognak rajta meglepődni.

És ha már itt vagy: iratkozz fel a Reggeli feketére, az Azonnali heti háromszori hírlevelére, ahol magunknál sokkal érdekesebb témákkal foglalkozunk!

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek