Kisebb lesz a német gazdaság csökkenése, mint azt korábban gondolták

Szerző: Galavits Patrik
2020.06.23. 20:27

Akár hét százalékkal is visszaeshet Németország gazdasága 2020-ban a német kormány tanácsadóinak becslése alapján. Igaz, márciusban még voltak, akik 20 százalékos visszaesést vártak.

Kisebb lesz a német gazdaság csökkenése, mint azt korábban gondolták

Hogy a koronavírus-járvány miatti kijárási és utazási korlátozások súlyosan érintik minden ország gazdaságát, eddig is egyértelmű volt. Arról viszont rendszerint megoszlanak a vélemények, hogy mekkora kárt okoznak ezek, és hogy mennyi időbe fog telni, amíg újra növekvő pályára áll a GDP.

Nincs ez masképp a legnagyobb európai gazdaság, a német esetében sem. A becslések nagy szórására jellemző, hogy márciusban – tehát a járványhelyzet kezdetekor – a müncheni székhelyű Ifo gazdaságkutató intézet 2020-ra még 20 százalékos visszaesést és 1,8 millió új munkanélkülit sem tartott elképzelhetetlennek.

Úgy tűnik, az Ifo mind a gazdasági visszaeséssel, mind a munkanélküliséggel kapcsolatban túlzottan pesszimista volt.

A májusi adatok szerint Németországban a regisztrált álláskeresők száma átlépte ugyan a 2,8 milliót, – ez áprilishoz képest 169 ezres emelkedést jelent –, a tavaly ilyenkor mért adatokhoz képest pedig 577 ezerrel többen keresnek munkát,

de még ez is elmarad az 1,8 milliós új munkanélkülit előrejelző borúlátó előrejelzéstől.

Most a Handelsblatt által csak „gazdasági bölcseknek” nevezett, a német kormánynak tanácsot adó ötfős testület vezetője, Lars Feld lényegesen megnyugtatóbb számokat ismertetett. Igaz, még ezek is jelentős károkról tanúskodnak.

„A német GDP előreláthatóan 6-7 százalékkal esik majd vissza” – mondta. Március végén ugyanez az ötfős csapat több lehetséges forgatókönyvet vázolt fel: akkor úgy számoltak, a legjobb esetben 2,8 százalékos gazdasági visszaesést szenvedhet el Németország, az ő legpesszimistább becslésük 5,4 százalékos GDP-csökkenésről szólt.

A Handelsblatt megjegyzi: más gazdasági elemzők ennél nagyobb visszaesésre számítanak, a becsléseik 7-10 százalék között mozognak. Ekkora csapást a német gazdaság legutóbb 2009-ben, az akkori válság kezdetén szenvedett. Tizenegy évvel ezelőtt 5,7 százalékos GDP-csökkenést könyveltek el.

Ugyanakkor az elemzők abban bíznak, hogy a német kormány által bejelentett 130 milliárd eurós válságkezelő program, hamar rendbe hozza a gazdaságot. A fentebb már idézett Ifo vezetője, Clemens Fuest például azt mondta a csomagról: „Ezek az intézkedések biztosan segíthetnek visszafogni a recessziót, ha már megállítani úgysem lehet.”

A német gazdaság helyreállítását emellett az Európai Bizottság 750 milliárd eurós helyreállítási csomagja is segíteni fogja, amiből Berlin 28,8 milliárd eurót fog kapni a jelnlegi tervek szerint.

NYITÓKÉP: Thomas Wolf / Wikimedia

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek