+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. június 23. kedd, 20:27
Akár hét százalékkal is visszaeshet Németország gazdasága 2020-ban a német kormány tanácsadóinak becslése alapján. Igaz, márciusban még voltak, akik 20 százalékos visszaesést vártak.

Hogy a koronavírus-járvány miatti kijárási és utazási korlátozások súlyosan érintik minden ország gazdaságát, eddig is egyértelmű volt. Arról viszont rendszerint megoszlanak a vélemények, hogy mekkora kárt okoznak ezek, és hogy mennyi időbe fog telni, amíg újra növekvő pályára áll a GDP.

 

Nincs ez masképp a legnagyobb európai gazdaság, a német esetében sem. A becslések nagy szórására jellemző, hogy márciusban – tehát a járványhelyzet kezdetekor – a müncheni székhelyű Ifo gazdaságkutató intézet 2020-ra még 20 százalékos visszaesést és 1,8 millió új munkanélkülit sem tartott elképzelhetetlennek.

 

Úgy tűnik, az Ifo mind a gazdasági visszaeséssel, mind a munkanélküliséggel kapcsolatban túlzottan pesszimista volt.

 

A májusi adatok szerint Németországban a regisztrált álláskeresők száma átlépte ugyan a 2,8 milliót, – ez áprilishoz képest 169 ezres emelkedést jelent –, a tavaly ilyenkor mért adatokhoz képest pedig 577 ezerrel többen keresnek munkát,

 

de még ez is elmarad az 1,8 milliós új munkanélkülit előrejelző borúlátó előrejelzéstől.

 

Most a Handelsblatt által csak „gazdasági bölcseknek” nevezett, a német kormánynak tanácsot adó ötfős testület vezetője, Lars Feld lényegesen megnyugtatóbb számokat ismertetett. Igaz, még ezek is jelentős károkról tanúskodnak.

 

„A német GDP előreláthatóan 6-7 százalékkal esik majd vissza” – mondta. Március végén ugyanez az ötfős csapat több lehetséges forgatókönyvet vázolt fel: akkor úgy számoltak, a legjobb esetben 2,8 százalékos gazdasági visszaesést szenvedhet el Németország, az ő legpesszimistább becslésük 5,4 százalékos GDP-csökkenésről szólt.

 

A Handelsblatt megjegyzi: más gazdasági elemzők ennél nagyobb visszaesésre számítanak, a becsléseik 7-10 százalék között mozognak. Ekkora csapást a német gazdaság legutóbb 2009-ben, az akkori válság kezdetén szenvedett. Tizenegy évvel ezelőtt 5,7 százalékos GDP-csökkenést könyveltek el.

 

Ugyanakkor az elemzők abban bíznak, hogy a német kormány által bejelentett 130 milliárd eurós válságkezelő program, hamar rendbe hozza a gazdaságot. A fentebb már idézett Ifo vezetője, Clemens Fuest például azt mondta a csomagról: „Ezek az intézkedések biztosan segíthetnek visszafogni a recessziót, ha már megállítani úgysem lehet.”

 

A német gazdaság helyreállítását emellett az Európai Bizottság 750 milliárd eurós helyreállítási csomagja is segíteni fogja, amiből Berlin 28,8 milliárd eurót fog kapni a jelnlegi tervek szerint.

 

NYITÓKÉP: Thomas Wolf / Wikimedia

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Csak öten tartózkodhatunk a helyiségben, és már megvagyunk – többek között ilyen és ehhez hasonló mondatokkal találkoztak a független megfigyelők a belarusz elnökválasztáson.

Miért ez lett a belarusz ellenállás dala több, mint harminc évvel később?

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden héten elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A hét kérdése

Maradjon Lukasenka? Jöjjön a rezsimváltás? Egyesüljenek az oroszokkal? Vagy Litvániával? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás