+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. június 23. kedd, 12:03
A CHAZ névre keresztelt hat háztömbnyi miniállamban akkor kezdődtek a bajok, mikor egy lövöldözés után a tüntetők helyszínelni sem engedték be a rendőröket.

Ne magadban keresd a hibát, ha a világ országai között, vagy az atlaszodban nem találod a CHAZ-t, vagyis a Seattle belterületén hat háztömbnyi felölelő Capitol Hill Autonomous Zone-t – a de facto-miniállam csupán pár hetes, és akkor jött létre, mikor a Black Lives Matter-tüntetések a Washington állambeli városban is felütötték a fejüket, és a CHAZ területén található rendőrőrsre olyan fenyegetések érkeztek, hogy azt lerombolják és porig égetik.

 

A rendőrség ezt követően hagyta el a területet, aminek következtében a tüntetők vették az irányításuk alá azt:

 

rendőröket nem engedtek be, míg a zóna határain feliratokkal jelezték, hogy aki belép, az elhagyja az Egyesült Államok területét.

 

A CHAZ (későbbi nevén CHOP, vagyis Chapel Hill Szervezett Tüntetési zóna) megítélése természetesen az elejétől fogva igencsak kétes volt: újbalos körökben sokan támogatták a miniállamot, Donald Trump rendet és fegyelmet, valamint a rendőrség visszatérését követelte, sokan pedig egyáltalán nem vették komolyan a Seattle-i miniállamot.

 

A pár hetes átmeneti állapotnak azonban kedd éjjel vége szakadhat: Jenny Durkan, Seattle polgármestere a Seattle Times tudósítása szerint bejelentette ugyanis, hogy a rendőrség hamarosan „békésen” visszatér a CHAZ „területére”. Ezt az váltotta ki, hogy a terület határán a hétvégén három embert is lelőttek, és a rendőrségi jelenlét hiánya ilyen esetekben már komoly problémákat vet fel. Durkan ezért ki is jelentette: arra kérik az ott tartózkodó és rendszeresen tüntető embereket, hogy önként hagyják el a területet, az ott letáborozó hajléktalanoknak is segítséget ígértek.

 

„Itt az ideje, hogy az emberek hazamenjenek, itt az ideje visszaállítani a Cal Anderson parkot és a Capitol Hillt, hogy az újra a közösség élénk része lehessen”

 

– mondta a polgármester, hozzátéve, hogy a CHAZ (vagy CHOP) negatív hatásai a vállalkozásokra, a lakosokra és a közösségre már túl nagyok voltak.

 

Durkan és a helyi rendőrség nem közölte, hogy pontosan mikor térnek vissza a rendőrök a CHAZ-ba, de azt mondták, majd több fázisban vezénylik le a visszatérést.

 

Az elmúlt két hétben a CHAZ-ban megtelepedett tüntetők egyébként nagyrészt blokkolták a rendfenntartó szervek működését a területen, csakhogy több probléma is felmerült. Egy 19 éves férfi szombat reggel meghalt egy, a zóna közelében történt lövöldözésben, egy 33 éves férfit pedig életveszélyes sérülésekkel kezelnek emiatt, vasárnap éjjel pedig egy 17 éves fiút is meglőttek a karján.

 

Mikor a szombat esti lövöldözés után a rendőrök megpróbáltak bemenni az „autonóm területre”,

 

egy igen ellenséges tömeggel találkoztak, az azóta meghalt 19 éves férfit végül egy magánautóval tudták csak bevinni a kórházba.

 

Sok lakost viszont már frusztrált a hatóságok távolléte, egyikük, akit a Seattle Times kérdezett meg, például azt mondta, hogy az eredetileg az intézményes rasszizmus ellen indult tüntetéseket „elrabolta az aktivizmusipar”. Egy másik helyi lakos szerint pedig már a Black Lives Matter üzenetét kiforgatták eredeti jelentéséből.

 

NYITÓKÉP: A seattle-i rendőrség bejárata, rajta a „rendőrség” szó „népre” átírva. Shauna Sowersby / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, mi pedig mutatjuk a nagy riasztóteszt eredményét.

Ezzel az amerikai gyógyszeripari cég közelebb került ahhoz, hogy az USA és az EU is engedélyezze a subunit-vakcináját.

A BBC újságírója az elfogott Nexta-blogger és aktivista állapotát látva azonnal kivonult a minszki sajtótájékoztatóról.

A Jobbik ezzel eddig egyedül van az ellenzéki térfélen a törvényjavaslat elfogadásával. Azt mondják: ha kormányra kerülnek, kiveszik a törvényből a problémás részeket.

Az ellenzéki szavazóbázist aktivizáló konzultáción szavazó budapestiek 99 százaléka nem akarja a kínai egyetemet.

Orbán Pekinggel szembeni politikájának támogatottsága Magyarországon nagyon alacsony, amit egyre inkább kihasznál az ellenzék, ez a szlovák kutatók szerint változásra kényszerítheti Orbánt.

Százötvenöt évvel ezelőtt tört ki az a konfliktus Poroszország és Ausztria között, ami az utóbbi vereségével végződött, és az osztrákok rászánták magukat a kiegyezésre a magyarokkal.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás