Hamarosan vége az anarchista miniállamnak Seattle-ben

Szerző: Illés Gergő
2020.06.23. 12:03

A CHAZ névre keresztelt hat háztömbnyi miniállamban akkor kezdődtek a bajok, mikor egy lövöldözés után a tüntetők helyszínelni sem engedték be a rendőröket.

Hamarosan vége az anarchista miniállamnak Seattle-ben

Ne magadban keresd a hibát, ha a világ országai között, vagy az atlaszodban nem találod a CHAZ-t, vagyis a Seattle belterületén hat háztömbnyi felölelő Capitol Hill Autonomous Zone-t – a de facto-miniállam csupán pár hetes, és akkor jött létre, mikor a Black Lives Matter-tüntetések a Washington állambeli városban is felütötték a fejüket, és a CHAZ területén található rendőrőrsre olyan fenyegetések érkeztek, hogy azt lerombolják és porig égetik.

A rendőrség ezt követően hagyta el a területet, aminek következtében a tüntetők vették az irányításuk alá azt:

rendőröket nem engedtek be, míg a zóna határain feliratokkal jelezték, hogy aki belép, az elhagyja az Egyesült Államok területét.

A CHAZ (későbbi nevén CHOP, vagyis Chapel Hill Szervezett Tüntetési zóna) megítélése természetesen az elejétől fogva igencsak kétes volt: újbalos körökben sokan támogatták a miniállamot, Donald Trump rendet és fegyelmet, valamint a rendőrség visszatérését követelte, sokan pedig egyáltalán nem vették komolyan a Seattle-i miniállamot.

A pár hetes átmeneti állapotnak azonban kedd éjjel vége szakadhat: Jenny Durkan, Seattle polgármestere a Seattle Times tudósítása szerint bejelentette ugyanis, hogy a rendőrség hamarosan „békésen” visszatér a CHAZ „területére”. Ezt az váltotta ki, hogy a terület határán a hétvégén három embert is lelőttek, és a rendőrségi jelenlét hiánya ilyen esetekben már komoly problémákat vet fel. Durkan ezért ki is jelentette: arra kérik az ott tartózkodó és rendszeresen tüntető embereket, hogy önként hagyják el a területet, az ott letáborozó hajléktalanoknak is segítséget ígértek.

„Itt az ideje, hogy az emberek hazamenjenek, itt az ideje visszaállítani a Cal Anderson parkot és a Capitol Hillt, hogy az újra a közösség élénk része lehessen”

– mondta a polgármester, hozzátéve, hogy a CHAZ (vagy CHOP) negatív hatásai a vállalkozásokra, a lakosokra és a közösségre már túl nagyok voltak.

Durkan és a helyi rendőrség nem közölte, hogy pontosan mikor térnek vissza a rendőrök a CHAZ-ba, de azt mondták, majd több fázisban vezénylik le a visszatérést.

Az elmúlt két hétben a CHAZ-ban megtelepedett tüntetők egyébként nagyrészt blokkolták a rendfenntartó szervek működését a területen, csakhogy több probléma is felmerült. Egy 19 éves férfi szombat reggel meghalt egy, a zóna közelében történt lövöldözésben, egy 33 éves férfit pedig életveszélyes sérülésekkel kezelnek emiatt, vasárnap éjjel pedig egy 17 éves fiút is meglőttek a karján.

Mikor a szombat esti lövöldözés után a rendőrök megpróbáltak bemenni az „autonóm területre”,

egy igen ellenséges tömeggel találkoztak, az azóta meghalt 19 éves férfit végül egy magánautóval tudták csak bevinni a kórházba.

Sok lakost viszont már frusztrált a hatóságok távolléte, egyikük, akit a Seattle Times kérdezett meg, például azt mondta, hogy az eredetileg az intézményes rasszizmus ellen indult tüntetéseket „elrabolta az aktivizmusipar”. Egy másik helyi lakos szerint pedig már a Black Lives Matter üzenetét kiforgatták eredeti jelentéséből.

NYITÓKÉP: A seattle-i rendőrség bejárata, rajta a „rendőrség” szó „népre” átírva. Shauna Sowersby / Twitter

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek