+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. június 23. kedd, 07:58
A Pussy Riot-tag Pjotr Verzilovot korábban már gyanús körülmények között meg is mérgezték, most pedig attól tarthatnak, megzavarná a szerdai Győzelem Napját.

15 napra lecsukták az putyinellenes aktivista Pjotr Verzilovot, miután állítása szerint előbb őt támadta meg egy ismeretlen a moszkvai rendőrkapitányságnál, és az ő bűntette mindössze annyi, hogy csúnyán beszélt.

 

Verzilovot vasárnap vitték be a rendőrségre, akkor lajásának ajtaját is betörték, és 12 órával később engedték ki, addig arról faggatták, megtámadta-e a rendőröket a 2019 nyarán zajlott ellenzéki tüntetéseken Moszkvában. Miután kiengedték, egy ismeretlen támadta meg az utcán,

 

Verzilov pedig azért töltötte őrizetben azt az estét is, mert „folymatosan obszcén nyelvezetet használt más állampolgárok jelenlétében”, majd másnap a Meszcsanszkiji kerületi bíróság 15 nap letartóztatásra ítélte „kisebb huliganizmus” miatt.

 

Verzilov szerint valószínűleg arról van szó, hogy a hatóságok meg akarták akadályozni, hogy részt vegyek, esetleg balhézzanak is a koronavírus miatt június 24-ére tolt Győzelem Napjára szervezett parádén, ami az egyik nagyon fontos felvezetője lehet a július 1-i alkotmánymódosításról szóló népszavazásnak, amin többek közt eldől, maradhat-e még akár 12 évig elnök majd Vlagyimir Putyin. A módosított alkotmányt pár helyen már el is kezdték árulni.

 

Az amúgy a szintén erősen antiputyinista Pussy Riot punkzenekar tagjaként, egyébként újságtulajdonosként is ismert Verzilov legutóbb akkor került a hírekbe, amikor 2018-ban valószínűleg megmérgezték Berlinben, és egy ideig az intenzív osztályon ápolták: akkor egy időre megvakult és beszélni sem tudott.

 

KIEMELT KÉP: Wikimedia Commons / re:publica / Gregor Fischer

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Generációk nőttek fel az általa magyar nyelvre átültetett rajzfilmek szövegén. Mégis: a kádári kultúrpolitika meglehetősen mostohán kezelte Romhányi József munkásságát.

De Szlovákiában a Pfizer-BioNTech vakcinája is csak egy kicsit elfogadottabb az orosz vakcinánál egy felmérés szerint, amiből az is kiderül: félmillió ember kizárólag Szputnyik-vakcivával oltatná be magát.

Amíg a magyar közbeszédet a parizer uralja, tőlünk délre szerencsére még tudják, mik a fontos dolgok az életben.

Kiszámíthatóságot teremtett a kormány lakásprogramja, így legfeljebb kicsit elhalaszthatják az ingatlanvásárlást az emberek, de ennél nagyobb hatása nem lesz a piacra a harmadik hullám.

Az UNICEF nőnapon közzétett jelentése szerint a pandémia a gyermekkori házasságok visszaszorítása terén elért évtizedes erőfeszítést teheti gyakorlatilag semmissé.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

Vasárnap ismeretette részletesebb előválasztási programját a párt. Négyhetes munkahét, új választási rendszer, bérlakásprogram. A részletekért olvasd el a cikkünk!

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A fideszes EP-képviselők kiléptek az Európai Néppárt frakciójából, de merre tovább, és hogyan hat majd a szakítás a Fidesz német gazdasági körökkel és Angela Merkellel ápolt jó kapcsolatára?

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Twitter megosztás Google+ megosztás