+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. június 23. kedd, 07:58
A Pussy Riot-tag Pjotr Verzilovot korábban már gyanús körülmények között meg is mérgezték, most pedig attól tarthatnak, megzavarná a szerdai Győzelem Napját.

15 napra lecsukták az putyinellenes aktivista Pjotr Verzilovot, miután állítása szerint előbb őt támadta meg egy ismeretlen a moszkvai rendőrkapitányságnál, és az ő bűntette mindössze annyi, hogy csúnyán beszélt.

 

Verzilovot vasárnap vitték be a rendőrségre, akkor lajásának ajtaját is betörték, és 12 órával később engedték ki, addig arról faggatták, megtámadta-e a rendőröket a 2019 nyarán zajlott ellenzéki tüntetéseken Moszkvában. Miután kiengedték, egy ismeretlen támadta meg az utcán,

 

Verzilov pedig azért töltötte őrizetben azt az estét is, mert „folymatosan obszcén nyelvezetet használt más állampolgárok jelenlétében”, majd másnap a Meszcsanszkiji kerületi bíróság 15 nap letartóztatásra ítélte „kisebb huliganizmus” miatt.

 

Verzilov szerint valószínűleg arról van szó, hogy a hatóságok meg akarták akadályozni, hogy részt vegyek, esetleg balhézzanak is a koronavírus miatt június 24-ére tolt Győzelem Napjára szervezett parádén, ami az egyik nagyon fontos felvezetője lehet a július 1-i alkotmánymódosításról szóló népszavazásnak, amin többek közt eldől, maradhat-e még akár 12 évig elnök majd Vlagyimir Putyin. A módosított alkotmányt pár helyen már el is kezdték árulni.

 

Az amúgy a szintén erősen antiputyinista Pussy Riot punkzenekar tagjaként, egyébként újságtulajdonosként is ismert Verzilov legutóbb akkor került a hírekbe, amikor 2018-ban valószínűleg megmérgezték Berlinben, és egy ideig az intenzív osztályon ápolták: akkor egy időre megvakult és beszélni sem tudott.

 

KIEMELT KÉP: Wikimedia Commons / re:publica / Gregor Fischer

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Smer korábbi miniszterelnöke, Peter Pellegrini bejelentette: megvan az elegendő aláírás, így megkezdik az új pártjának, a Hlas-SD-nek a bejegyzését. De mi a célja az új párttal?

Guttenbergnek 2011-ben kellett lemondania, mert kiderült: jogi doktori dolgozatának jelentős része plágium. Azóta egy brit egyetemen doktorit szerzett megint.

Illetve az „udvarias embereknek”, ahogyan a köznyelvben a Krímet is megszálló, felségjelzés nélküli csapatokat is hívták.

Bármennyire is meglepően hangzik ez így elsőre, évtizedes vízitúrás tapasztalatokra épül!

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás