Megrongálták Cervantes szobrát, holott ő maga is rabszolga volt évekig

Szerző: Techet Péter
2020.06.22. 13:50

A spanyol írónak semmi köze nem volt a gyarmatosításhoz vagy a rabszolgakereskedelemhez, de San Franciscoban az ő szobrát is összefirkálták a tüntetők.

Megrongálták Cervantes szobrát, holott ő maga is rabszolga volt évekig

A George Floyd meggyilkolása óta zajló tüntéshullám immáron a gyarmatosítónak és rabszolgatartónak vélt személyek szobrai ellen irányul, többekét ledöntötték.

A kaliforniai San Franciscoban a tüntető tömeg dühe Miguel de Cervantes spanyol író szobra ellen is irányult. Az írónak, akihez a modern spanyol irodalom kezdetét szokás kötni, semmi köze nincs a gyarmatosításhoz és rabszolgatartáshoz, mégis lefújták a Golden Gate parkban álló szobrát vörös festékkel.

A tüntetők fasiszta szimbólumokat is festettek a szoborra – mintha a 16. századi szerző fasiszta lett volna –, és ráírták: bűnöző.

ÍGY NÉZ KI TEHÁT MOST CERVANTES MEGRONGÁLT SZOBRA SAN FRANCISCOBAN. FOTÓ: THE HISPANIC COUNCIL / TWITTER

A támadást az teszi még sajátosabbá, hogy Cervantes nemcsak nem hozható összefüggésbe a rabszolgakereskedelemmel, de maga is volt rabszolga – igaz nem fehéreké, hanem északa-afrikai kalózoké. A katalán partoknál támadták meg a kalózok a hajót, amin Cervantes is utazott, és fogságba ejtették.

Cervantes öt éven át volt a mai Algéria területén rabszolgaként fogva tartva.

Cervantes csak festéket kapott, de egy spanyol misszionárius, Junípero Serra szobrát le is döntötték a tüntetők San Franciscoban. A spanyol ferences szerzetest, aki San Francisco városalapítójának számít, Ferenc pápa 2015-ben szentté avatta.

A spanyol kulturális miniszter, a szocialista José Manuel Rodrigue Uribes elítélte a Twitteren a Cervantes-szobor megrongálását és Serra szobrának ledöntését. A politikus eleve felhívta a figyelmet arra, hogy „az értelem mindig történelmi, kontextualizált“, azaz nem lehet a mából a múltat annak körülményeit nem ismerve megítélni.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek