+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. június 22. hétfő, 13:50
A spanyol írónak semmi köze nem volt a gyarmatosításhoz vagy a rabszolgakereskedelemhez, de San Franciscoban az ő szobrát is összefirkálták a tüntetők.

A George Floyd meggyilkolása óta zajló tüntéshullám immáron a gyarmatosítónak és rabszolgatartónak vélt személyek szobrai ellen irányul, többekét ledöntötték.

 

A kaliforniai San Franciscoban a tüntető tömeg dühe Miguel de Cervantes spanyol író szobra ellen is irányult. Az írónak, akihez a modern spanyol irodalom kezdetét szokás kötni, semmi köze nincs a gyarmatosításhoz és rabszolgatartáshoz, mégis lefújták a Golden Gate parkban álló szobrát vörös festékkel.

 

A tüntetők fasiszta szimbólumokat is festettek a szoborra – mintha a 16. századi szerző fasiszta lett volna –, és ráírták: bűnöző.

 

ÍGY NÉZ KI TEHÁT MOST CERVANTES MEGRONGÁLT SZOBRA SAN FRANCISCOBAN. FOTÓ: THE HISPANIC COUNCIL / TWITTER

 

A támadást az teszi még sajátosabbá, hogy Cervantes nemcsak nem hozható összefüggésbe a rabszolgakereskedelemmel, de maga is volt rabszolga – igaz nem fehéreké, hanem északa-afrikai kalózoké. A katalán partoknál támadták meg a kalózok a hajót, amin Cervantes is utazott, és fogságba ejtették.

 

Cervantes öt éven át volt a mai Algéria területén rabszolgaként fogva tartva.

 

Cervantes csak festéket kapott, de egy spanyol misszionárius, Junípero Serra szobrát le is döntötték a tüntetők San Franciscoban. A spanyol ferences szerzetest, aki San Francisco városalapítójának számít, Ferenc pápa 2015-ben szentté avatta.

 

A spanyol kulturális miniszter, a szocialista José Manuel Rodrigue Uribes elítélte a Twitteren a Cervantes-szobor megrongálását és Serra szobrának ledöntését. A politikus eleve felhívta a figyelmet arra, hogy „az értelem mindig történelmi, kontextualizált“, azaz nem lehet a mából a múltat annak körülményeit nem ismerve megítélni.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányzat legfelsőbb szintjeivel szeretne hivatalos egyeztető fórumot Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András, mivel úgy véli, jelenleg nem elég hatékony kommunikáció a kormánnyal.

Több mint 160 művész írt alá egy nyilatkozatot, amiben elítélik a bántalmazásokat és abúzusokat, amik a Magyar Táncművészeti Főiskolán történtek.

Így minden jogi akadály elhárult az elől, hogy a PiS-támogatta Andrej Duda legyen a második újrázó elnök Lengyelországban.

Az albánok a királycsinálók a balkáni kisállamban: állítólag csak akkor mennek koalícióba a szocdem kormánypárttal, ha azok egy albán miniszterelnököt is bevállalnának.

A hallgatóság viselkedésének megfigyelése segíthet a tömegrendezvények járványügyileg biztonságos szervezésében.

Pákó politikaelméleti vitába keveredik, Semjén a magyar néplélek mélyére ás és Szanyi is bepróbálkozik egy jó poénnal!

Pénzbüntetést kapott a Facebook a brazil legfelsőbb bíróságtól, mert korábban nem tett teljesen elérhetetlenné egyes Jair Bolsonaro brazil elnököt támogató fiókokat.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás