+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. június 22. hétfő, 08:12
Győzött a papírforma a 100 ezres vajdasági városban: a balkanizáció ellen kampányoló magyarok ugyan jól szerepeltek, ám Szabadka megmaradt Vučić szerb elnök haladó pártjáé.

Folytathatja Bogdan Laban, Szabadka haladó párti polgármestere, miután a nem hivatalos adatok szerint 45 százalékos részvétel mellett a regnáló városvezető listája a voksok 42 százalékát hozta el. Noha a kampányban a VMSZ és a magyar párt polgármesterjelöltje, a VMSZ-t irányító Pásztor István fia, Pásztor Bálint is arról beszéltek – sőt még a Szerb Haladó Párt is azzal ijesztegette a híveit –, hogy ezúttal összejöhet a polgármesteri poszt a mind a belgrádi, mind a budapesti kormánnyal kiváló kapcsolatot ápoló vajdasági magyar pártnak, ez nem jött össze. A jó 100 ezer fős Szabadkán a VMSZ 29 százalékot kapott.

 

Hiába kampányolt tehát a VMSZ a „balkanizáció” és a haladó párt ellen azzal, hogy ők velük szemben közép-európai várost faragnak Szabadkából, a papírforma szerint eleve nem volt esélyük arra, hogy megnyerjék a várost.

 

És nemcsak azért, mert 2016-ban a Szerb Haladó Párt messze mindenki fölött teljesítve 23 686 szavazatot, és ezzel 37,32 százalékot ért el. Hanem azért is, mert ahogy négy éve, úgy most is elindult Pásztorékkal szemben egy másik helyi magyar politikus, a helyben a VMSZ ellenzékeként politizáló Maglai Jenő és polgári mozgalma. 2016-ban Maglaiék és a VMSZ közel azonos számú szavazatot kaptak (a VMSZ 8724-et, ezzel 13,74 százalékot elérve, Maglaiék pedig 8240-et, 12,98 százalékot elérve). Maglaiék most 6 százalékot kaptak csak.

 

PÁSZTOR BÁLINT, A VMSZ SZABADKAI POLGÁRMESTERJELÖLTJE. FOTÓ: BAKÓ BEA

 

Országos szinten viszont örülhet a VMSZ, ennyire jó eredményük ugyanis a Slobodan Milošević leváltása utáni Szerbiában még nem volt. Összesen 70 ezer körüli voksot kaphatnak, ami a szavazatok 2,3 százalékát jelenti. Mivel a kisebbségi listák számára még a – kormány által az ellenzéki bojkottot kijátszandó, 5 százalékról leszállított – 3 százalékos küszöb sem játszik, ezért a VMSZ 9 parlamenti képviselővel számolhat Belgrádban. Pásztor István VMSZ-vezér éjjeli sajtótájékoztatóján ezért külön megköszönte a sok magyar rendszámú autósnak, hogy hazajött szavazni, Aleksandar Vučić pártjának pedig azt üzente: készek a további együttműködésre, ismerik a szabályokat.

 

A siker oka persze nemcsak a sok, Magyarországról a választásra hazalátogató vajdaságinak köszönhető, hanem részben az ellenzéki választási bojkottban is keresendő: ha ugyanis a fajsúlyosabb ellenzékiek részt vettek volna a választáson, egészen más lett volna a mandátumarány, országos szinten legalábbis biztosan.

 

CÍMLAPFOTÓ: Julian Nyča / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás