Hiába a járványveszély, nem marad el a kínai kutyahúsfesztivál

Szerző: Galavits Patrik
2020.06.22. 15:29

Állatjogi aktivisták abban reménykednek, hogy utoljára kerülhet sor a fesztiválra. Közben egy német vágóhíd is a koronavírus melegágya lett.

Hiába a járványveszély, nem marad el a kínai kutyahúsfesztivál

Megnyitott az évente hagyományosan megrendezett kutyahúsfesztivál a dél-nyugat kínai Julinban. A fesztivál rendszerint ezreket vonz a városba, akik közül sokan vásárolnak legtöbbször szűk ketrecekben és rossz higiéniai körülmények között tartott kutyákat, hogy aztán megegyék őket. A fesztivál ellenzői szerint azonban az utóbbi évekhez képest jelentősen csökkent „a kínálat”.

Mivel az újfajta koronavírus nagy valószínűséggel hasonlóan rossz körülmények között működő élő állatokat kínáló piacról terjedhetett el, az állatjogi mellett egészségügyi aggályok is megfogalmazódnak. A veszélyt egyre többen érzékelik, és nemrégiben az ENSZ is arra hívta fel a figyelmet, hogy újabb világjárványok kitörését lehetne megakadályozni az élőállatos piacok betiltásával.

„Remélem, hogy Julin nemcsak állatjóléti, hanem egészségügyi szempontokat is figyelembe véve változni fog.

Ilyen, kutyahúsbeszerzésre létrehozott tömegrendezvények zsúfolt piacokon és éttermekben fesztivál címszó alatt jelentős közegészségügyi kockázattal fenyegetnek”

– mondta Peter Li, az állatjogokkal foglalkozó Humane Society International munkatársa.

Lassan ugyan, de Kína is változik

Hogy Kínában is kezdik helyén kezelni az élőállatos piacok jelentette veszélyt, jelzi, hogy áprilisban

Senzen az első város lett az országban, amely megtiltotta kutyák és macskák gasztronómiai célokra történő eladását.

Ezzel együtt a kínai mezőgazdasági minisztérium nemrégiben a kutyák házikedvenccé nyilvánítása mellett döntött. Így ők többé hivatalosan sem haszonállatnak számítanak – az ugyanakkor nem világos, hogy ez a julini kutyahúsfesztiválra befolyással van-e.

Zsang Csiancsian kínai állatjogi aktivista szombaton ellátogatott a fesztiválra, és szerinte bár hosszú időnek kell eltelnie, amíg a kutyahús fogyasztásáról lemondanak Kínában, de történtek pozitív lépések.

„A fesztivál árusait megkérdezve úgy látjuk, a jövőben nem fogják engedni nekik, hogy kutyahúst adjanak el. De ennek a betiltása nehéz lesz és sok időt vesz majd igénybe” – mondta az aktivista.

Nem csak a kutyahús okoz problémát

Habár Európából szemlélve érthetetlen, miért talál valaki ízletes fogásnak egy golden retrievert, és a higiéniai körülményeket elnézve alighanem egy csirkét sem szívesen venne az öreg kontinensen senki ilyen helyről, a saját, elvileg sokkal szigorúbb szabályok között működő vágóhídjaink sem garantálják a vírusmentességet.

Észak-Rajna-Vesztfáliában a Tönnies nevű húsipari vállalat Rheda-Wiedenbrück-i vágóhídján a napokban több mint 1300 dolgozó koronavírustesztje lett pozitív. A gyár mind a hétezer munkatársa karanténba vonult, a környéken bezárták az iskolákat és az óvodákat, valamint a német hadsereget is bevonták a helyzet kezelésébe.

A cég vezetője, Clemens Tönnies szombaton munkatársai körében elismerte a vállalat felelősségét a fertőzés elszaporodásában. Ugyanakkor ez már kevésnek tűnik: a Bildnek nyilatkozva az SPD-s munkaügyi miniszter, Hubertus Heil azt mondta, jelenleg „nulla bizalmuk van” a Tönnies felé, emellett pedig kiemelte, hogy a cég a jogi felelősségre vonást sem kerülheti el.

Heil szerint

a Kelet-Európából érkező munkások kihasználása és az ezzel együtt járó járványügyi ajánlások és intézkedések be nem tartása vezetett a vágóhíd koronavírus-gócponttá válásához.

Anton Hofreiter, a Bundestag zöldfrakciójának vezetője ennél is tovább ment: szerinte ha a cégvezető komolyan gondolja a felelősségvállalást, saját vagyonából kell finanszíroznia a kártérítéseket.

Németországban és Észak-Rajna-Vesztfáliában sem először alakul ki koronavírus gócpont vágóhidaknál: májusban ugyanebben a tartományban található vágóhidak miatt százaknak lett pozitív a koronavírustesztje.

NYITÓKÉP: whoisgalt / Wikimedia

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek