+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. június 21. vasárnap, 19:09
A szélsőbaloldali Vörös Hadsereg Frakció tagjai állítólag Putyinéknak adták a bevásárlólistát, ők pedig leszállították nekik a fegyvereket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 1985 és 1990 között a KGB tisztjeként dolgozott Drezdában, és eddigi tudásunk szerint a munkája nagyjából kimerült az aktatologatásban és értelmetlen jelentések írásában.

 

Egy, a témában nemrég megjelent könyv szerint viszont egyáltalán nem volt ilyen unalmas Putyin NDK-s tevékenysége, ugyanis

 

aktívan támogathatta a nyugatellenes, szélsőbaloldali terrorszervezet, a Vörös Hadsereg Frakció akcióit.

 

Putyin ötéves munkájának ártatlanságában már eddig is lehetett okunk kételkedni, többek közt azért, mert húsz évvel ezelőtti elnökké választásakor mind volt KGB-s kollégái, mind Markus Wolf, az NDK Állambiztonsági Minisztériumának (Stasi) vezetője látványosan elkezdték hangsúlyozni munkájának marginális voltát.

 

Wolf egyszer egy német újságnak konkrétan azt nyilatkozta, hogy a Putyinnak a szolgálataiért ajándékozott bronzmedált akkoriban gyakorlatilag a takarítónők is megkapták.

 

Catherine Belton oknyomozó újságíró új könyvéhez viszont Putyin volt kollégái mellett egy ex-Vörös Hadsereg Frakcióst is megszólaltatott, aki szerint

 

Putyin személyesen segített a terrorszervezetnek káoszt teremteni az akkoriban egyébként is kaotikus térségben.

 

A forrás szerint Putyin állomáshelye, Drezda volt akkoriban a találkozópontjuk, mert az amerikaiak, a franciák és a britek Berlinre fókuszáltak, így ők inkább a vidékben gondolkodtak. Drezda azért is volt jó választás számukra, mert a Stasi vezetőitől távol volt, ők pedig nagyon nem akartak volna lebukni egy terrorszervezet támogatásával.

 

Az ex-terrorista szerint a Vörös Hadsereg Frakciónak nehezen tudott fegyverekhez jutni Nyugat-Németországban, így

 

Putyinnak és kollégáinak adták oda a „bevásárlólistát”, akik aztán egy ügynökkel elküldték a fegyvereket egy titkos átvevőhelyre.

 

A forrás azt is kiemeli, hogy Putyin nemcsak háttérszerepet töltött be a találkozókon, hanem azok vezetői közé tartozott, és itt szerezhette meg tapasztalatát a destabilizációs akciók terén, amit azóta elnökként is gyakran használ.

 

NYITÓKÉP: kremlin.ru

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miután Lengyelországban életbe lépett Európa egyik legszigorúbb abortusztörvénye, a dán liberális Radikális Párt azt szeretné, ha Dánia ingyenes abortuszt biztosítana az arra rászoruló lengyel nőknek.

Generációk nőttek fel az általa magyar nyelvre átültetett rajzfilmek szövegén. Mégis: a kádári kultúrpolitika meglehetősen mostohán kezelte Romhányi József munkásságát.

De Szlovákiában a Pfizer-BioNTech vakcinája is csak egy kicsit elfogadottabb az orosz vakcinánál egy felmérés szerint, amiből az is kiderül: félmillió ember kizárólag Szputnyik-vakcivával oltatná be magát.

Amíg a magyar közbeszédet a parizer uralja, tőlünk délre szerencsére még tudják, mik a fontos dolgok az életben.

Kiszámíthatóságot teremtett a kormány lakásprogramja, így legfeljebb kicsit elhalaszthatják az ingatlanvásárlást az emberek, de ennél nagyobb hatása nem lesz a piacra a harmadik hullám.

Az UNICEF nőnapon közzétett jelentése szerint a pandémia a gyermekkori házasságok visszaszorítása terén elért évtizedes erőfeszítést teheti gyakorlatilag semmissé.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A fideszes EP-képviselők kiléptek az Európai Néppárt frakciójából, de merre tovább, és hogyan hat majd a szakítás a Fidesz német gazdasági körökkel és Angela Merkellel ápolt jó kapcsolatára?

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Twitter megosztás Google+ megosztás