Nyugatellenes terroristákat segíthetett Putyin még KGB-tisztként Drezdában

Szerző: Varsányi Bence
2020.06.21. 19:09

A szélsőbaloldali Vörös Hadsereg Frakció tagjai állítólag Putyinéknak adták a bevásárlólistát, ők pedig leszállították nekik a fegyvereket.

Nyugatellenes terroristákat segíthetett Putyin még KGB-tisztként Drezdában

Vlagyimir Putyin orosz elnök 1985 és 1990 között a KGB tisztjeként dolgozott Drezdában, és eddigi tudásunk szerint a munkája nagyjából kimerült az aktatologatásban és értelmetlen jelentések írásában.

Egy, a témában nemrég megjelent könyv szerint viszont egyáltalán nem volt ilyen unalmas Putyin NDK-s tevékenysége, ugyanis

aktívan támogathatta a nyugatellenes, szélsőbaloldali terrorszervezet, a Vörös Hadsereg Frakció akcióit.

Putyin ötéves munkájának ártatlanságában már eddig is lehetett okunk kételkedni, többek közt azért, mert húsz évvel ezelőtti elnökké választásakor mind volt KGB-s kollégái, mind Markus Wolf, az NDK Állambiztonsági Minisztériumának (Stasi) vezetője látványosan elkezdték hangsúlyozni munkájának marginális voltát.

Wolf egyszer egy német újságnak konkrétan azt nyilatkozta, hogy a Putyinnak a szolgálataiért ajándékozott bronzmedált akkoriban gyakorlatilag a takarítónők is megkapták.

Catherine Belton oknyomozó újságíró új könyvéhez viszont Putyin volt kollégái mellett egy ex-Vörös Hadsereg Frakcióst is megszólaltatott, aki szerint

Putyin személyesen segített a terrorszervezetnek káoszt teremteni az akkoriban egyébként is kaotikus térségben.

A forrás szerint Putyin állomáshelye, Drezda volt akkoriban a találkozópontjuk, mert az amerikaiak, a franciák és a britek Berlinre fókuszáltak, így ők inkább a vidékben gondolkodtak. Drezda azért is volt jó választás számukra, mert a Stasi vezetőitől távol volt, ők pedig nagyon nem akartak volna lebukni egy terrorszervezet támogatásával.

Az ex-terrorista szerint a Vörös Hadsereg Frakciónak nehezen tudott fegyverekhez jutni Nyugat-Németországban, így

Putyinnak és kollégáinak adták oda a „bevásárlólistát”, akik aztán egy ügynökkel elküldték a fegyvereket egy titkos átvevőhelyre.

A forrás azt is kiemeli, hogy Putyin nemcsak háttérszerepet töltött be a találkozókon, hanem azok vezetői közé tartozott, és itt szerezhette meg tapasztalatát a destabilizációs akciók terén, amit azóta elnökként is gyakran használ.

NYITÓKÉP: kremlin.ru

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek