+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. június 21. vasárnap, 09:26
Ljubiša Manitaševićet 2019-ben fogták el a röszkei határátkelőn. Gyilkosságok is fűződnek a nevéhez a két évig tartó koszovói háborúban.

Magyarország jóváhagyta Ljubiša Manitašević kiadatását Szerbiának, akit azzal gyanúsítanak, hogy Koszovóban háborús bűnöket követett el – írja a Balkan Insight.

 

A szerb igazságügyi tárca pénteki közleményében büszkélkedett el vele, hozzátéve, hogy annak ellenére érték el a kiadatást, hogy „az úgynevezett koszovói önjelölt köztársaság” is kérvényezte,

 

és örülnek neki, hogy a magyar igazságügyi minisztert (nem nevezték meg, de Varga Juditról van szó – a szerk.) kizárólag a nemzetközi jogot és igazságszolgáltatást vette figyelembe, amikor úgy döntött, nekik adja ki Manitaševićet. A Koszovó államiságát már 2008-ban elismerő Magyarország jelenlegi kormányának többször is hangoztatott gyakorlata ilyenkor az, hogy annak az országnak adjuk ki a kiadni kért személyt, amelyik először kéri.

 

A szerb háborús bűnökkel foglalkozó hatóság jelenleg is vizsgálja, igaz-e a vád, ami szerint Manitašević 1998 is 1999 között több ártatlan embert is megölt és megsebesített. A férfit 2019-ben fogták el a röszkei határátkelőn, amikor Magyarországról Szerbiába akart visszaszökni.

 

Manitaševićet az Interpol is körözte, az ő adataik szerint a férfi 1999 júniusában próbálta meg megölni a Koszovói Felszabadító Hadsereg két tagját. Az ügyben aktívan nyilatkozott a testvére is, aki szerint viszont önvédelemről volt szó. De Nikola Manitašević nemcsak nyilatkozott, hanem tüntetett is testvéréért:

 

a magyar nagykövetség előtt 2019 novembere és decembere között éhségsztrájkot tartott Belgrádban azt hangoztatva, hogy a testvére már ugyanebben az ügyben 67 napot ült őrizetben 1999-ben, és akkor kiengedték bizonyíték hiányában.

 

Érdekes, hogy tavaly decemberben még arról írt a szerb sajtó, hogy a magyar állam Koszovónak adja ki Manitaševićet.

 

Szerbiában egyébként vasárnap választást tartanak, az igazságügyi tárca „úgynevezett Koszovózása” pedig azért érdekes, mert a vajdasági újságíró, Pressburger Csaba szerint épp az lehet Aleksandar Vučić elnök finoman szólva sem tiszta újraválasztásának haszna, hogy végre Szerbia is elismerje Koszovó függetlenségét, amit az ország 2008-ban kiáltott ki egyoldalúan, azóta viszont a világ 101 állama ismeri el.

 

Az Azonnali kiemelten foglalkozik a szerb választással, az erről írt cikkeinket ide kattintva olvashatod el.

 

FOTÓ: Egy mitrovicai graffiti egyszerre hívja fel rá a figyelmet, hogy Koszovó Szerbia, a Krím pedig Oroszország része. Forrás: Avalit / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Jelenleg ugyanis a legtöbb országból 10 napos kötelező karantén várna a szurkolókra. A döntőt, illetve a két elődöntőt is Londonban fogják megrendezni.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A kérdés, hogy a koronavírus különböző variánsai vagy a vakcina gyenge felépítése miatt nem érte el a WHO által előírt 50 százalékos hatékonyságot. Ha az előbbi, akkor a többi mRNS-vakcina hatékonysága kapcsán is kérdések merülhetnek fel.

A világ egyik legjobb kapusa, Gianluigi Buffon nem gazdag sejkekhez megy levezetni, hanem visszatér nevelőcsapatába, ahol 1995-ben kezdte legendás karrierjét.

Tanulságok az első fordulóból, Christian Eriksen, Ronaldo és a kólarészvények, lelátói homofóbia: itt az első Szotyizó már podcastban is!

Jeff Bezos cégbirodalma ugyanis a kizsákmányolás zászlóshajója is egyben. Eddig 10 ezer szignó.

A baj akkor lesz nagyon nagy, ha mi, ellenzékiek is ki akarjuk egymást rekeszteni, csak azért, mert nem mindenről gondolkodunk ugyanúgy, írta.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás