+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. június 21. vasárnap, 09:26
Ljubiša Manitaševićet 2019-ben fogták el a röszkei határátkelőn. Gyilkosságok is fűződnek a nevéhez a két évig tartó koszovói háborúban.

Magyarország jóváhagyta Ljubiša Manitašević kiadatását Szerbiának, akit azzal gyanúsítanak, hogy Koszovóban háborús bűnöket követett el – írja a Balkan Insight.

 

A szerb igazságügyi tárca pénteki közleményében büszkélkedett el vele, hozzátéve, hogy annak ellenére érték el a kiadatást, hogy „az úgynevezett koszovói önjelölt köztársaság” is kérvényezte,

 

és örülnek neki, hogy a magyar igazságügyi minisztert (nem nevezték meg, de Varga Juditról van szó – a szerk.) kizárólag a nemzetközi jogot és igazságszolgáltatást vette figyelembe, amikor úgy döntött, nekik adja ki Manitaševićet. A Koszovó államiságát már 2008-ban elismerő Magyarország jelenlegi kormányának többször is hangoztatott gyakorlata ilyenkor az, hogy annak az országnak adjuk ki a kiadni kért személyt, amelyik először kéri.

 

A szerb háborús bűnökkel foglalkozó hatóság jelenleg is vizsgálja, igaz-e a vád, ami szerint Manitašević 1998 is 1999 között több ártatlan embert is megölt és megsebesített. A férfit 2019-ben fogták el a röszkei határátkelőn, amikor Magyarországról Szerbiába akart visszaszökni.

 

Manitaševićet az Interpol is körözte, az ő adataik szerint a férfi 1999 júniusában próbálta meg megölni a Koszovói Felszabadító Hadsereg két tagját. Az ügyben aktívan nyilatkozott a testvére is, aki szerint viszont önvédelemről volt szó. De Nikola Manitašević nemcsak nyilatkozott, hanem tüntetett is testvéréért:

 

a magyar nagykövetség előtt 2019 novembere és decembere között éhségsztrájkot tartott Belgrádban azt hangoztatva, hogy a testvére már ugyanebben az ügyben 67 napot ült őrizetben 1999-ben, és akkor kiengedték bizonyíték hiányában.

 

Érdekes, hogy tavaly decemberben még arról írt a szerb sajtó, hogy a magyar állam Koszovónak adja ki Manitaševićet.

 

Szerbiában egyébként vasárnap választást tartanak, az igazságügyi tárca „úgynevezett Koszovózása” pedig azért érdekes, mert a vajdasági újságíró, Pressburger Csaba szerint épp az lehet Aleksandar Vučić elnök finoman szólva sem tiszta újraválasztásának haszna, hogy végre Szerbia is elismerje Koszovó függetlenségét, amit az ország 2008-ban kiáltott ki egyoldalúan, azóta viszont a világ 101 állama ismeri el.

 

Az Azonnali kiemelten foglalkozik a szerb választással, az erről írt cikkeinket ide kattintva olvashatod el.

 

FOTÓ: Egy mitrovicai graffiti egyszerre hívja fel rá a figyelmet, hogy Koszovó Szerbia, a Krím pedig Oroszország része. Forrás: Avalit / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Azonnali szolidaritást
vállal a Klubrádióval: egyszeri alkalommal, hétfőn a Facebook-oldalunkon mi is élőben közvetítjük Bolgár György betelefonálós műsorát.

Azt is közölte a rendőrség, hogy a minipárt elnökét nem három, csak két óráig tartották bent, miután nem akarta igazolni magát a Gődény-féle tüntetésen.

A Feröer-szigetek lakóit nem különösen izgatja egyelőre a járvány harmadik hulláma.

Civilek is indulhatnak rajta, ha előre nyilatkoznak arról, hogy győzelmük esetén melyik párt frakciójába ülnének be. Aki 2022 áprilisáig betölti a 18. életévét, részt vehet az előválasztáson.

Hetvenöt éve írták alá azt az egyezményt, amely lehetőséget adott Csehszlovákiának arra, hogy területéről magyar lakosokat telepítsen át Magyarországra, és fordítva.

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás