+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. június 20. szombat, 13:20
Egy tanulmány szerint már a közeljövőben nagy veszélyt jelentenek a forróságok, erdőtüzek, áradások és az emelkedő tengerszint.

Az egyre gyorsuló klímaváltozás a világszerte legnépszerűbb sportágakat és azok rendezvényeit is veszélyezteti – áll a Rapid Transition Alliance (RTA)  nevű zöld ügyekkel foglalkozó szervezet szombaton nyilvánosságra hozott jelentésében. Az RTA példákkal is szemlélteti, milyen kihívásokkal kell számolnia a sportvilágnak a következő harminc évben: eszerint

 

az angol labdarúgópályák negyedét fogja veszélyeztetni áradás minden szezonban, a brit golfpályák harmadát sodorhatja veszélybe a tengerszint emelkedése, a téli olimpiai helyszínek fele pedig a jövőben nem lehetne megbízható házigazdája az eseménynek.

 

A tanulmányban ugyanakkor arról is írnak, hogy gyakorlatilag minden nagyobb sportág: az amerikai futball, a tenisz, az atlétika vagy éppen a krikett sem mentesül a káros következmények alól.

 

Az RTA becslése szerint a globális sportipar összességében egy közepes méretű országnak megfelelő mennyiségű üvegházhatású gázt juttat évente a légkörbe. Ebből következik, hogy a sportszövetségek vezetőinek és legismertebb sportolóknak jelentős felelőssége van abban klímaváltozás kezelésében.

 

A Guardian idézi a jelentést készítő szervezettől Andrew Simmst, aki szerint „a társadalom számára a sportvilág számos fontos példát állít. Ha a sport kellő gyorsasággal tud változni a klímaváltozás követkemézményeinek kezeléséért, sokan fogják követni” – állítja Simms.

 

Nem csak a jövővel foglalkozik a jelentés: az RTA arról is ír, hogy a klímaváltozás már most is érezteti hatását a sportvilágban. Példaként szerepel a tavalyi rögbivilágbajnokságot sújtó tájfun és az Australian Open bozóttüzek miatti félbeszakadása.

 

Szintén a Guardian idézi Rosie Rogerst, a Greenpeace munkatársát, aki a jelentésről azt mondta:

 

„az áradásoktól kezdve a tikkasztó hőségig a sportot is érinti klímavészhelyzet. Egyértelmű ugyanakkor, hogy nagyban hozzá is járul ezek kialakulásához”

 

– fogalmazott.

 

Rogers szerint a globális sportiparnak alaposan át kell gondolnia a működését, és változnia kell. Az iparág zöldebbé válását sürgeti, és ő is kiemeli a sport példamutató szerepét.

 

„Mindegy, hogy a sportolók a jövőben az utazásoknál lemondanak a repülőkről és inkább vonattal mennek, vagy hogy a stadionokból eltűnnek az egyszer használatos műanyagok, esetleg nem kötnek többé szerződést fosszilis üzemanyagtermelőkkel. A sport bizonyíthatja, hogy a győztes oldalon áll a klímaváltozás elleni küzdelemben.”

 

Ugyanakkor a riport megjegyzi, hogy zöld vállalásokban egyelőre nem áll jól a sportvilág: a vizsgált több száz szövetség közül csak öt vállalt karbonsemlegességet 2030-ig. Köztük a Forma-1, az atlétika és a Wimbledont is szervező angol teniszszövetség.

 

David Goldblatt, a jelentés írója szerint is sokkal többet kellene tennie a sportvilágnak, 

 

„Kevés annyira globális és színes társadalmi dolog van, mint a sportolók és a sportot követők közössége. Ha sikerülne közös célként a karbonsemleges sportvilág megvalósítását kitűzni, az nagyban hozzájárulna a politikai célkitűzések ilyen irányban történő változásához is” – mondta Goldblatt.

 

NYITÓKÉP: Manchester City / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

Éjfél után ki lehet menni, ha nem találkozunk háromnál többen, de előtte este 10-től otthon kell maradni – hála két egymást ütő kijárási korlátozási szabálynak.

És az egész EU-ban mi tartunk a legjobban a választási csalásoktól és a közösségi médiától is egy nemzetközi közvélemény-kutatás szerint.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás