+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. június 20. szombat, 13:20
Egy tanulmány szerint már a közeljövőben nagy veszélyt jelentenek a forróságok, erdőtüzek, áradások és az emelkedő tengerszint.

Az egyre gyorsuló klímaváltozás a világszerte legnépszerűbb sportágakat és azok rendezvényeit is veszélyezteti – áll a Rapid Transition Alliance (RTA)  nevű zöld ügyekkel foglalkozó szervezet szombaton nyilvánosságra hozott jelentésében. Az RTA példákkal is szemlélteti, milyen kihívásokkal kell számolnia a sportvilágnak a következő harminc évben: eszerint

 

az angol labdarúgópályák negyedét fogja veszélyeztetni áradás minden szezonban, a brit golfpályák harmadát sodorhatja veszélybe a tengerszint emelkedése, a téli olimpiai helyszínek fele pedig a jövőben nem lehetne megbízható házigazdája az eseménynek.

 

A tanulmányban ugyanakkor arról is írnak, hogy gyakorlatilag minden nagyobb sportág: az amerikai futball, a tenisz, az atlétika vagy éppen a krikett sem mentesül a káros következmények alól.

 

Az RTA becslése szerint a globális sportipar összességében egy közepes méretű országnak megfelelő mennyiségű üvegházhatású gázt juttat évente a légkörbe. Ebből következik, hogy a sportszövetségek vezetőinek és legismertebb sportolóknak jelentős felelőssége van abban klímaváltozás kezelésében.

 

A Guardian idézi a jelentést készítő szervezettől Andrew Simmst, aki szerint „a társadalom számára a sportvilág számos fontos példát állít. Ha a sport kellő gyorsasággal tud változni a klímaváltozás követkemézményeinek kezeléséért, sokan fogják követni” – állítja Simms.

 

Nem csak a jövővel foglalkozik a jelentés: az RTA arról is ír, hogy a klímaváltozás már most is érezteti hatását a sportvilágban. Példaként szerepel a tavalyi rögbivilágbajnokságot sújtó tájfun és az Australian Open bozóttüzek miatti félbeszakadása.

 

Szintén a Guardian idézi Rosie Rogerst, a Greenpeace munkatársát, aki a jelentésről azt mondta:

 

„az áradásoktól kezdve a tikkasztó hőségig a sportot is érinti klímavészhelyzet. Egyértelmű ugyanakkor, hogy nagyban hozzá is járul ezek kialakulásához”

 

– fogalmazott.

 

Rogers szerint a globális sportiparnak alaposan át kell gondolnia a működését, és változnia kell. Az iparág zöldebbé válását sürgeti, és ő is kiemeli a sport példamutató szerepét.

 

„Mindegy, hogy a sportolók a jövőben az utazásoknál lemondanak a repülőkről és inkább vonattal mennek, vagy hogy a stadionokból eltűnnek az egyszer használatos műanyagok, esetleg nem kötnek többé szerződést fosszilis üzemanyagtermelőkkel. A sport bizonyíthatja, hogy a győztes oldalon áll a klímaváltozás elleni küzdelemben.”

 

Ugyanakkor a riport megjegyzi, hogy zöld vállalásokban egyelőre nem áll jól a sportvilág: a vizsgált több száz szövetség közül csak öt vállalt karbonsemlegességet 2030-ig. Köztük a Forma-1, az atlétika és a Wimbledont is szervező angol teniszszövetség.

 

David Goldblatt, a jelentés írója szerint is sokkal többet kellene tennie a sportvilágnak, 

 

„Kevés annyira globális és színes társadalmi dolog van, mint a sportolók és a sportot követők közössége. Ha sikerülne közös célként a karbonsemleges sportvilág megvalósítását kitűzni, az nagyban hozzájárulna a politikai célkitűzések ilyen irányban történő változásához is” – mondta Goldblatt.

 

NYITÓKÉP: Manchester City / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás