A klímaváltozás a sportvilágot is alaposan felforgatja

Szerző: Galavits Patrik
2020.06.20. 13:20

Egy tanulmány szerint már a közeljövőben nagy veszélyt jelentenek a forróságok, erdőtüzek, áradások és az emelkedő tengerszint.

A klímaváltozás a sportvilágot is alaposan felforgatja

Az egyre gyorsuló klímaváltozás a világszerte legnépszerűbb sportágakat és azok rendezvényeit is veszélyezteti – áll a Rapid Transition Alliance (RTA)  nevű zöld ügyekkel foglalkozó szervezet szombaton nyilvánosságra hozott jelentésében. Az RTA példákkal is szemlélteti, milyen kihívásokkal kell számolnia a sportvilágnak a következő harminc évben: eszerint

az angol labdarúgópályák negyedét fogja veszélyeztetni áradás minden szezonban, a brit golfpályák harmadát sodorhatja veszélybe a tengerszint emelkedése, a téli olimpiai helyszínek fele pedig a jövőben nem lehetne megbízható házigazdája az eseménynek.

A tanulmányban ugyanakkor arról is írnak, hogy gyakorlatilag minden nagyobb sportág: az amerikai futball, a tenisz, az atlétika vagy éppen a krikett sem mentesül a káros következmények alól.

Az RTA becslése szerint a globális sportipar összességében egy közepes méretű országnak megfelelő mennyiségű üvegházhatású gázt juttat évente a légkörbe. Ebből következik, hogy a sportszövetségek vezetőinek és legismertebb sportolóknak jelentős felelőssége van abban klímaváltozás kezelésében.

A Guardian idézi a jelentést készítő szervezettől Andrew Simmst, aki szerint „a társadalom számára a sportvilág számos fontos példát állít. Ha a sport kellő gyorsasággal tud változni a klímaváltozás követkemézményeinek kezeléséért, sokan fogják követni” – állítja Simms.

Nem csak a jövővel foglalkozik a jelentés: az RTA arról is ír, hogy a klímaváltozás már most is érezteti hatását a sportvilágban. Példaként szerepel a tavalyi rögbivilágbajnokságot sújtó tájfun és az Australian Open bozóttüzek miatti félbeszakadása.

Szintén a Guardian idézi Rosie Rogerst, a Greenpeace munkatársát, aki a jelentésről azt mondta:

„az áradásoktól kezdve a tikkasztó hőségig a sportot is érinti klímavészhelyzet. Egyértelmű ugyanakkor, hogy nagyban hozzá is járul ezek kialakulásához”

– fogalmazott.

Rogers szerint a globális sportiparnak alaposan át kell gondolnia a működését, és változnia kell. Az iparág zöldebbé válását sürgeti, és ő is kiemeli a sport példamutató szerepét.

„Mindegy, hogy a sportolók a jövőben az utazásoknál lemondanak a repülőkről és inkább vonattal mennek, vagy hogy a stadionokból eltűnnek az egyszer használatos műanyagok, esetleg nem kötnek többé szerződést fosszilis üzemanyagtermelőkkel. A sport bizonyíthatja, hogy a győztes oldalon áll a klímaváltozás elleni küzdelemben.”

Ugyanakkor a riport megjegyzi, hogy zöld vállalásokban egyelőre nem áll jól a sportvilág: a vizsgált több száz szövetség közül csak öt vállalt karbonsemlegességet 2030-ig. Köztük a Forma-1, az atlétika és a Wimbledont is szervező angol teniszszövetség.

David Goldblatt, a jelentés írója szerint is sokkal többet kellene tennie a sportvilágnak, 

„Kevés annyira globális és színes társadalmi dolog van, mint a sportolók és a sportot követők közössége. Ha sikerülne közös célként a karbonsemleges sportvilág megvalósítását kitűzni, az nagyban hozzájárulna a politikai célkitűzések ilyen irányban történő változásához is” – mondta Goldblatt.

NYITÓKÉP: Manchester City / Facebook

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek