Csak a járvány első két hetében 34 százalékkal is eshetett a spanyol gazdaság

2020.06.19. 13:53

Spanyolországban a koronavírus komoly gazdasági pusztítással járt: egyes szektorok 73 százalékos visszaesést produkáltak egy új tanulmány szerint, a kormány strukturális reformokra készül.

Csak a járvány első két hetében 34 százalékkal is eshetett a spanyol gazdaság

Spanyolországot érintette az Európai Unión belül legrosszabbul a koronavírus-járvány miatti gazdasági leállás: míg az eurozóna tagjai átlagosan 21 százalékos visszaesést szenvedtek el a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások első két hetében, addig Spanyolországban 34 százalékos visszaesést mértek, tudósít az El País spanyol napilap a spanyol jegybank témában készített tanulmányáról.

A jegybank által közölt tanulmányban megemlítik, hogy a különböző szektorokat eltérően érintette a járvány miatti visszaesés: míg a kiskereskedelmi, szállás- és étkezési szolgáltatások bevételei közel 50 százalékkal csökkentek, addig például

a művészeti tevékenységek, a szabadidő és rekreációs szolgáltatások majdnem 73 százalékkal estek vissza.

A tanulmány szerzője ezenkívül megjegyzi, hogy a spanyol és az európai visszaesések nem csak azt mutatják meg, hogy a különböző országokat mennyire másképpen érintette a koronavírus-járvány, hanem az is hatással volt a visszaesésre, hogy milyen járványügyi korlátozásokat vezettek be a különböző országokban, illetve miként épül fel az adott ország gazdasági rendszere.

Fáj a turistahiány

A szakértő szerint a spanyol gazdaság visszaesésének az oka annak strukturális problémájából fakad: ugyanis Spanyolországban számos idénymunkás dolgozik, akik emiatt nem tudtak a spanyol kurzarbeit rendszerében részt venni. További gondot jelent, hogy a spanyol vállalkozások 95 százaléka kis- és középvállalkozás, amik nem annyira ellenállóak a gazdasági leállással szemben, mint a nagyobb cégek.

Ezen kívül hatalmas probléma, hogy a spanyol GDP közel 12 százalékát a turizmus teszi ki, ami a határok lezárása miatt vendégek nélkül maradt.

Azonban a spanyolok nem szerették volna elsietni a határok újranyitását, viszont a többi tagállam határnyitásai és az EU célja, hogy a tagállamok egyszerre oldják fel a határzárokat, a spanyolokat is arra ösztökélte, hogy minél hamarabb kinyissanak, hogy ne induljanak hátrányból a turistákért folytatott versenyben. Végül Spanyolország június 21-én nyitja meg a határait a turisták előtt, amik a veszélyhelyzet kihirdetése óta, azaz március eleje óta zárva vannak, de a turizmusbevételek már így is 93-124 milliárd euróval csökkenhetnek a tavalyi évhez képest az Exceltur lobbicsoport számításai szerint.

Strukturális változások, EU-s pénzek

A spanyol kormány ezért összesen 150 milliárd euró értékben tervez beruházni 2021-ben és 2022-ben. Úgy számolnak: az állami beavatkozást még további 500 milliárd eurónyi magánbefektetés fogja kiegészíteni.

Így az látszik, hogy 2008-as válsággal ellentétben (mikor a most is kormányzó szocialisták nagykoalícióztak a jobbközép Néppárttal) a spanyol kormány idén  másképpen tervez: ezúttal nem megszorításokkal, hanem támogatásokkal próbálja a gazdaságot újjáéleszteni, amivel tovább növelnék az államadósságukat.

A dokumentum ugyanis úgy számol, hogy az államháztartási hiány 2020-ban a GDP 10 százalékát is elérheti, míg az államadósság a GDP 115 százalékát, miközben a GDP 9,2 százalékkal fog visszaesni idén.

Ezt a költségvetési tervet még az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia, akikkel jelenleg is tárgyal a spanyol kormány, hogy a 750 milliárdos EU-s helyreállítási tervből minél többől részesüljön a déli állam. Az Európai Bizottság jelenlegi, előzetes tervei szerint Spanyolország több, mint 150 milliárd eurót fog majd kapni, amiből 77,3 milliárd vissza nem térítendő támogatás, míg 63,1 milliárd kedvezményes hitel. Ezzel az olaszok után a spanyolok lennének a a csomag második legnagyobb kedvezményezettjei.

Arról, hogyan néz ki ez a helyreállítási csomag, bővebben itt írtunk, arról pedig, hogy ez a csomag a V4-eken belül milyen törésvonalakat okozhat, itt írtunk bővebben.

FOTÓ: A spanyol jegybank épülete. Luis García / Wikipedia Commons

 
Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek