+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. június 18. csütörtök, 11:27
Budapest főpolgármesterének minden szám szerint igaza van, amikor azt mondja, inkább adjon pénzt a kormány a Lánchídra, mint tűzijátékra. Csakhogy az ország nagyrészét nem a számok érdeklik.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Karácsony Gergely talán először talált főpolgármesterré válása óta igazán szimbolikus ügyet a kormánnyal szembeni csatározásban: a Lánchidat, illetve augusztus 20-át. Bár hosszú ideje folyik a csapból is, hogy tulajdonképpen egy tutyimutyi lúzerről van szó, most mégis egészen profánul megüzente, hogy ő nem kér az egyre rosszabb állapotban lévő Lánchíd és környékén tartandó augusztus 20-i tűzijátékokból, inkább adja oda a magyar kormány a felújításra ezt a pénzt, majd kiemelte, hogy az államalapítás ünnepségére szánt buli többe kerülne, mint amennyit Budapest egyik legikonikusabb részének felhúzására szánnak.

 

Egyrészről jó gondolat, hiszen első ránézésre a koronavírus miatt kissé bedőlt gazdaságban milliárdokért parádézni a hídon tényleg olyasmi, mint amikor láttam gyerekkoromban, hogy a kilencedik emeleten lakó Lázár bácsi egy hirtelen ötlettől vezérelve flatron tévét vett a hitelből nyílászárók helyett. 

 

Csak aztán az is kiderült: Lázár bácsiék sem haltak bele a nyílászárók elhalasztásába, ő pedig menő képernyőn tudta nézni a meccset, és büszkén érezhette, hogy van valamije.

 

Lázár bácsit nem különösebben érti meg Karácsony Gergely, és bár a Lánchíd körüli problémák egyre súlyosabbak, az egész mégis tökéletesen illeszkedik a szokásos bal-jobboldali vitába, amiből már annyit hallottunk. Röviden arról van szó, hogy a baloldal kézzelfogható dolgokat akar, a jobboldal pedig büszkeséget.

 

Nyilván lehetne egyszerre is a kettőt augusztus 20. esetében, mondjuk Tarlós István kijárhatta volna valamelyik térkövezésre szánt pénzcsomag átirányítását a Lánchíd felújítása felé. Most viszont marad a mutogatás, amiből nem csak az jön le, hogy a Fidesz szándékosan szívatja Budapestet, amiért élt a demokratikus jogaival októberben, hanem az is, hogy

 

Karácsony nem hiszi el, hogy nemcsak a város, de az ország meglepően nagyrészének is valamiért nagyon fontos a tűzijáték.

 

Ezek azok a helyzetek, amikor egy politikus megpróbálhat várospolitikát folytatni: bármekkora populizmus is, ha az emberek szeretnének tűzijátékot nézni, és a Lánchídra nézve megélni mindazt, amit adott nekik István, a király, akkor valaminek történnie kell, ami emlékezteti őket a tűzijátékra. Ha nem, akkor ezek az emberek megint csak azt látják, hogy a libsi polgármester elvesz tőlük valamit.

 

Sajnos azzal Karácsony már sokszor szembesült, hogy a Fidesznek mindennél jobban megy a szimbolikus politizálás: konkrétumokról általában nem is szeretnek beszélni, ha pedig mégis megteszik, az általában úgy néz ki, mint amikor Tarlós István évek távlatából sem tudja megemészteni a fakocka kinevetését. A Fidesz akkor érzi magát elemében, amikor egy vitából kihozhatja, hogy a baloldal gyűlöli a magyarokat (főleg a határon túliakat), nem érdekli a nemzet sorsa, vagy mondjuk nem akarja hagyni, hogy megéljük összetartozásunkat augusztus 20-án.

 

Innentől akármi történik, az sajnos mellékes: noha minden létező logikus érv a tűzijáték ellen szól, csak hát ez a világ nem az, amiben logikus érvekhez kötődünk. A probléma az, hogy nem csak a Fidesz nem vevő a logikus dolgokra (amúgy vevő lesz később, azt azért élő ember nem gondolja, hogy hagyják beomlani a Lánchidat), az ellenzék pedig nem vevő az érzelmi kötődésre.

 

A világ sokkal boldogabb hely lenne, ha a száraz technokraták el tudnák magyarázni mindenkinek akár azt is, hogy a tűzijáték nem csak idén, hanem minden évben pénzpocsékolás, amiből sok-sok éhes szájat lehetne etetni, de belül mindenki tudja, hogy ez soha nem fog menni.

 

Elfogadni viszont sokkal egyszerűbb lenne, esetleg a rossz példát eltolva megpróbálni azokat is képviselni, akik nem ránk szavaztak. Vagy ha ránk is szavaztak, akarnak látni tűzijátékot valamiért.

 

Ez nem azt jelenti, hogy Karácsony Gergelynek tapsolnia kéne, amiért a magyar kormány a szokásos megalomániájában elpuffogtat pármilliárd forintot, hanem azt, hogy legalább kicsit meg lehetne próbálni nyitni: legyen fapadosabb a tűzijáték, rakják ki csak minden második rakétát, az ünnepségben csak közepesen unalmasra elhúzott kortárs táncművészetet kelljen végigszenvedni, ilyesmi.

 

A közpénzmédiát ez sem tartaná vissza a hazaárulózástól, de azok az állítólagos polgári szellemet követő emberek, akikre még a régmúltban szeretett hivatkozni a Fidesz, talán végre azt is láthatnák, hogy Karácsony Gergely nem csak le akar mondani dolgokat, amiket a nagylelkű kormány adni szeretne. És talán egy kicsit ahhoz is közelebb kerülnénk, hogy az ellenzék elfogadná, hogy vannak, akiknek tényleg fontos elénekelni a Nélküledet, vagy megnézni az ismert slágerekre puffogó tűzijátékot.

 

Olvass még Fekő Ádámtól az Azonnalin! Vitáznál vele? Írj nekünk!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szájer József ereszcsatornán menekülős botránya elvitte a hetet nem csak az Azonnalinál, de egész Magyarországon. Mit szólnak az ügyhöz az utcán?

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás