+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. június 18. csütörtök, 16:18
Az amerikai tüntetések kirobbanása óta újra virágkorát éli a négybetűs ACAB betűszó, pedig az sem teljesen egyértelmű, hogy szabad-e azt állítani, hogy minden rendőr rohadék. Ahogy azt sem, hogy miért büntetnek érte.

Ha elképzelünk egy tüntetést, nagyon kevés motívum van, ami országtól függetlenül nagyjából mindenhol felbukkan: a nemzeti lobogókat azért változó sűrűségben mindenhol meg lehet találni, de szinte biztos, hogy fel fog tűnni egy-egy ACAB felirat is. Kevés dolog köti össze igazán a nemzetközi radikális jobboldalt a radikális ballal: az ACAB még őket is összeköti.

 

De mi ez az egész?

 

Kezdjük az alapoktól: az ACAB az All cops are bastards rövidítése, vagyis az üzenet szerint minden rendőr rohadék. Így talán nem is olyan meglepő, miért gondolják minden tüntetésen sokan, hogy ez az üzenet, amit közvetíteni akarnak.

 

KAIRÓBAN AZ ARAB TAVASZ NYOMÁT IS LEHETETT LÁTNI 2012-BEN A TAHIR TÉREN. FORRÁS: WESSAM DEVENY / WIKIMEDIA COMMONS

 

Az üzenet mivel angol, természetesen Angliától származik. Angliában nemcsak a rendőrutálatnak van ősi hagyománya, hanem épp emiatt a rendőrségnek is: a maihoz hasonló modern rendőrséget először ők vezették be először a 19. században, amikor egyrészt az ír lázadókat kellett rendbe tenni, másrészt a vidékről a városokba özönlő munkásokat kellett valakiknek fegyelmezni. Ők lettek a copperek, aminek a rövidítése a cop szó.

 

Ugyanakkor azt senki nem tudja, mikor használták először az ACAB-ot, vagy akár hosszabban ugyanezt: az biztos, hogy az 1920-as években már létezett, akkoriban a bűnözők közt terjedő dalban már biztosan szerepelt ez a sor: „I'll sing you a song, it’s not very long: all coppers are bastards”, vagyis

 

„éneklek neked egy dalt, nem túl hosszú: minden rendőr rohadék”.

 

A legenda szerint az 1940-es években lett népszerű a rövidítés, ami akkoriban a börtönökben volt több falra felírva, és amikor megkérdezték a mit sem tudó smasszerek, miről van szó, azt hazudták, hogy „always carry a Bible”, tehát „mindig legyen nála Biblia”.

 

Már megint a punkok

 

Viszont értelemszerűen nem a bűnözők tették menővé az ACAB rövidítést, hanem a jóval világnézetibb alapon lázadó punkzene az 1970-es években: a brit munkásosztályra nagyban építő szcéna nemcsak jelképpé emelte az ACAB-ot, de világszerte használatossá is. 1981-ben a német antifasiszta punkban utazó Slime már szinte a világ legtermészetesebb dolgaként adott ki ACAB című dalt, de az eredetileg a brit munkásosztályt gyűjtő, majd a skinhead mozgalommal együtt részben a radikális jobboldal felé tolódó Oi!-színtér is lelkesen használta.

 

 

A skinkheadek azért fontosak, mert ők álltak nagyon közeli kapcsolatban a virágozni kezdő futballhuliganizmussal, ahol világnézettől függetlenül mindig a rendőrök voltak a főellenségek már akkoriban is. A lelátó nyelve pedig nemzetközi, ezért a szurkolók egyes dallamokkal együtt az ACAB használatát is átvették egymástól, márpedig ha a világ legnépszerűbb sportjának lelátóján gyakran tűnik fel valami, az ismert lesz.

 

De legalább ennyit tett hozzá a nemzetközi graffiti is, hiszen a falak firkálásával foglalatoskodó fiatalokat is hagyományosan vegzálják a rendőrök, ami miatt nagyon könnyen találkozhatunk tüntetések nélkül is ACAB-felirattal Budapesttel kezdve Barcelonán át egészen New Yorkig.

 

MADRID IS MEGKAPTA A MAGA ACABOZÁSÁT IDÉN. FORRÁS: VALERIJA ROJAS BRUNA / WIKIMEDIA COMMONS

 

Közben az ACAB-nak kialakult egy nagyon fontos variánsa is, az 1312, ez az ACAB ábécében elfoglalt betűinek sorszáma, persze a legtöbben ezt az átírást is ismerik már.

 

Szabad ilyet?

 

Persze ismerik a rendőrök is, akik azért általában nem szeretik, ha lerohadékozzák őket, és az sem egységes, mennyire fér bele mindez a szólásszabadságba: Hollandiában példéul 2011-ben három Ajax-szurkoló férfit büntettek meg, amiért 1312 feliratú pólókat viseltek, de Spanyolországban 2015-ben egy spanyol nőt akartak azért megbüntetni, mert egy ACAB-os táskát hordott magánál, annak ellenére is, hogy a táskára az volt ráírva kisebb betűkkel, hogy All Cats Are Beautiful, vagyis „minden macska szép”. Ez utóbbit azért később mérlegelték, és két nappal később ejtették az ügyet.

 

Németországban komoly viták vannak abból, belefér-e egy-egy ACAB-ozás: a mostani állás szerint engedélyezhető, ha úgy általában a rendőrségre utal, viszont a DW cikke is rámutat, hogy ebben és hasonló feliratokban is elég ködös, mit lehet és mit nem.

 

HAMBURG A 2017-ES G20-RA KAPOTT ERŐS KRITIKÁT. FORRÁS: FRANK SCHWICHTENBERG / WIKIMEDIA COMMONS

 

Magyarországon nem tudni olyan esetről, amikor bármilyen hivatalos eljárás indult volna a négy betű miatt. Kevéssé demokratikus országokban persze nem kell ilyeneken problémázni, Indonéziában 2018-ban többeket is letartóztattak az ACAB feliratú molinójuk miatt.

 

A rohadékozást nem lehet megállítani

 

A popkultúrát persze nem lehet csak úgy büntetni, ahogy az ACAB rövidítés is valószínűleg örökre velünk marad: az osztrák hiphoptól az amerikai hardcore-on át egészen a neonáci bulizenéig mindenhol feltűnt már dalcímként is, de született már egy amúgy kiváló olasz film is ACAB címmel, igaz ez nem feltétlenül azt akarja bemutatni, mekkora rohadékok a rendőrök.

 

Az ACAB viszont most úgy tűnik, kitört az undergroundból: az aktuális tinikedvenc alkalmazáson, a TikTokon már több, mint félmilliártd #acab hashtaggel ellátott videó látható. Ez, és a szobordöntésekkel tarkított nemzetközi tüntetéseken látható rengeteg ACAB felirat arra enged következtetni, hogy a már több, mint száz éve velünk lévő rendőrellenes szlogen nemhogy nincs kimúlóban, de mostanában lesz igazán népszerű.

 

KIEMELT KÉP: A diáktüntetések eredménye Kanadában 2012-ben (forrás: User:Ich / Wikimedia Commons)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Több mint 160 művész írt alá egy nyilatkozatot, amiben elítélik a bántalmazásokat és abúzusokat, amik a Magyar Táncművészeti Főiskolán történtek.

Így minden jogi akadály elhárult az elől, hogy a PiS-támogatta Andrej Duda legyen a második újrázó elnök Lengyelországban.

Az albánok a királycsinálók a balkáni kisállamban: állítólag csak akkor mennek koalícióba a szocdem kormánypárttal, ha azok egy albán miniszterelnököt is bevállalnának.

A hallgatóság viselkedésének megfigyelése segíthet a tömegrendezvények járványügyileg biztonságos szervezésében.

Pákó politikaelméleti vitába keveredik, Semjén a magyar néplélek mélyére ás és Szanyi is bepróbálkozik egy jó poénnal!

Pénzbüntetést kapott a Facebook a brazil legfelsőbb bíróságtól, mert korábban nem tett teljesen elérhetetlenné egyes Jair Bolsonaro brazil elnököt támogató fiókokat.

Nem csillapodnak a kedélyek Habarovszkban, ahol a tüntetők nem nyugszanak bele a népszerű kormányzó, Szergej Furgal elmozdításába.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás