+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. június 18. csütörtök, 12:42
Autópályát építenek, és bár eredetileg ki akarták fizetni az eurómilliókat érő telkeket, most rájöttek: a Beneš-dekrétumok miatt azok már valójában eleve az államéi.

Az Új Szó információi szerint a szlovák állam a Beneš-dekrétumokra hivatkozva akar elkobozni többmillió euró értékű telkeket, amik az épülő pozsonyi körgyűrű, a D4-es autópálya alatt vannak. A vagyonelkobzás jogi alapjaa laphoz forduló ügyvéd szerint az, hogy a tulajdonosok felmenői magyarok voltak.

 

Az állami tulajdonban lévő Nemzeti Autópálya-társaság eredetileg felvásárolta volna az érintett telkeket, de ezt leállították, mivel a Szlovák Földalap szerint már a második világháború után el kellett volna azokat kobozni az akkor kollektíve háborús bűnösöknek kikiáltott magyar és német állampolgároktól.

 

A Földalap arra hivatkozik, hogy az egykori tulajdonosok nemzetisége miatt kellett volna megtörténnie a telkek elkobzásának, de akkor akár hibás nyilvántartás, vagy lezáratlan jogvita miatt nem minden esetben történt ez meg.

 

A földek jelenlegi tulajdonosait képviselő ügyvéd, Tomáš Plank szerint nagyjából 800 ezer eurót, azaz 275 millió forintot ér a legdrágább telek, de a többinél is sokszor százezres nagyságrendre kell gondolni, összességében pedig többmillió eurós értéket akar az állam elkobozni.

 

Martin Kormoš a Földalap szóvivője reagált az Új Szónak: szerinte a kérdéses esetekben a magyarok és németek vagyonelkobzásáról szóló 104/1945-es dekrétum és a kitelepítési egyezmény alapján akarják konfiskálni a magánszemélyek vagyonát. A szóvivő azt állítja, a rendelkezések alapján pontosan megállapítható, hogy mennyi telket kell elkobozni, egyben hangsúlyozzák, hogy nem az összes pozsonypüspöki (ma Pozsonyhoz tartozó, egykor magyarok lakta falu) telekről van szó.

 

1921-ben Pozsonypüspöki 3054 lakosából 2822 magyar és 75 német volt (együtt 94 százalék), valószínűleg a község telkeinek nagyrésze is az ő tulajdonukban volt. A földalap lényegében az ő leszármazottaikra újra alkalmazná a kérdéses Beneš-dekrétumot.

 

A Beneš-dekrétumok tágabb értelemben a második világháború utáni csehszlovák államiságot megalapozó, 143 elnöki rendeletet jelentik, de általában azt a 13 jogszabályt nevezik így, amelyek a csehszlovák nemzetállam megteremtése érdekében az ország területén élő németek és magyarok kollektív bűnösségét rögzítették. Ezeknek köszönhetően többek közt 75 000 szlovákiai magyart nyilvánítottak háborús bűnössé és utasítottak ki az országból.

 

A strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság már elmarasztalta Szlovákiát, amiért 2015-ben az állam elkobzott földterületeket egy magánszemélytől a Beneš-dekrétumokra hivatkozva.

 

A helyzet azért is érdekes, mert Szlovákia miniszterelnöke, Igor Matovič az elmúlt hetekben épp elkezdett emberarcú miniszterelnökké válni: Trianon százéves évfordulójára magyar értelmiségieket hívott meg, beszédében látványosan kezet nyújtott a szlovákiai magyarságnak, bár korábbi cikkünkben mi is megírtuk, hogy ez a miniszterelnök múltját tekintve inkább szólt a szavazatszerzésről, mint a nemzetiségi viszonyok valódi újragondolásáról. 

 

NYITÓKÉP: Kétnyelvű Dél-Szlovákia / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

Így tiltakoznak a rendőri brutalitás ellen, no meg azért, mert több ezer embert tartóztattak le a rendőrök: arról, hogy velük mi történik, napok óta alig tudni valamit.

Hiába állt össze a Strache-lista, Strache indulása még mindig kétséges, mivel az FPÖ bejelentette: még a választások előtt óvást nyújt be az egész Team Strache ellen.

Egyszer már biztosan, ezt maga a belarusz belügyminisztérium közölte. Egyre több kép és videó is előkerül az őrizetbe vett tüntetőkkel szembeni rendőri brutalitásról.

Harmadik nap is folytatódtak a tüntetések Belaruszban. A tüntetők ezúttal jóval decentralizáltabbak voltak, este hattól pedig lekapcsolták a teljes belarusz internetet.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás