+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. június 17. szerda, 12:13
A 6 méteres szobor egy női orvost ábrázol, aki éppen kijön a betegszobából, és már készül is a következő műszakra.

„A lettek hálásak az orvosoknak Lettországban és szerte a világon az önzetlen szolgálatukért a Covid-19 pandémia alatt” – áll a hivatalos közleményben az indoklás, hogy Lettországban miért állítanak szobrot az egészségügyi dolgozók tiszteletére.

 

A balti ország fővárosában, Rigában felállított, és mintegy húsz helyi vállalkozás finanszírozásával készült, hatméteres szobor egy női orvost ábrázol, aki éppen kijön a betegszobából, és már készül is a következő műszakra.

 

Az ötletadó Aigars Bikše amellett, hogy a Lett Művészeti Akadémia tagja, hazája egyik leghíresebb szobrásza is. Mint Aigars Bikše a szobor keddi leleplezésekor fogalmazott: „A három hónapos karantén időszaka és életük féltése megváltoztatta az embereket abban, hogy hogyan néznek az orvosokra, a nővérekre és az orvosi személyzet többi tagjára. Sokan most döbbentek rá életükben először, hogy mennyire létfontosságú az egészségügyi személyzet.”

 

A szobor ünnepélyes átadásán a Lett Ápolói Szövetség elnöke, Dita Raiska a járvány miatt bevezett egészségügyi szabályok (mint a rendszeres kézmosás vagy a társadalmi távolságtartás) betartásának fontosságára hívta fel a figyelmet, és egyúttal háláját fejezte ki, hogy a lettek ezzel a szoborral is elismerik a munkájukat.

 

És valóban, Lettország volt az egyik legsikeresebb a koronavírus-járvány kezelésében: a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint a „tesztelés, nyomon követés, izolálás” jelszóval válságot kezelő balti államban a mai napig 1104 koronavírusos esetet regisztráltak, és ebből halálos áldozat mindössze 30 volt. Ez még úgy is impozáns adat, hogy az országot még kétmillióan sem lakják:

 

az 1,92 millió lakosú Lettország mindössze 0,057 százaléka kapta el a betegséget, a halálozási ráta pedig – ilyen kis létszámú fertőzött mellett is – csak 2,7 százalékos volt.

 

NYITÓKÉP: LSM.LV  

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Drasztikusan megnőtt a darázsfészkek száma Franciaországban, azért is, mert a karantén alatt az emberek nem pusztították el a fészkeiket.

A Smer korábbi miniszterelnöke, Peter Pellegrini bejelentette: megvan az elegendő aláírás, így megkezdik az új pártjának, a Hlas-SD-nek a bejegyzését. De mi a célja az új párttal?

Guttenbergnek 2011-ben kellett lemondania, mert kiderült: jogi doktori dolgozatának jelentős része plágium. Azóta egy brit egyetemen doktorit szerzett megint.

Illetve az „udvarias embereknek”, ahogyan a köznyelvben a Krímet is megszálló, felségjelzés nélküli csapatokat is hívták.

Bármennyire is meglepően hangzik ez így elsőre, évtizedes vízitúrás tapasztalatokra épül!

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás