+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. június 17. szerda, 12:13
A 6 méteres szobor egy női orvost ábrázol, aki éppen kijön a betegszobából, és már készül is a következő műszakra.

„A lettek hálásak az orvosoknak Lettországban és szerte a világon az önzetlen szolgálatukért a Covid-19 pandémia alatt” – áll a hivatalos közleményben az indoklás, hogy Lettországban miért állítanak szobrot az egészségügyi dolgozók tiszteletére.

 

A balti ország fővárosában, Rigában felállított, és mintegy húsz helyi vállalkozás finanszírozásával készült, hatméteres szobor egy női orvost ábrázol, aki éppen kijön a betegszobából, és már készül is a következő műszakra.

 

Az ötletadó Aigars Bikše amellett, hogy a Lett Művészeti Akadémia tagja, hazája egyik leghíresebb szobrásza is. Mint Aigars Bikše a szobor keddi leleplezésekor fogalmazott: „A három hónapos karantén időszaka és életük féltése megváltoztatta az embereket abban, hogy hogyan néznek az orvosokra, a nővérekre és az orvosi személyzet többi tagjára. Sokan most döbbentek rá életükben először, hogy mennyire létfontosságú az egészségügyi személyzet.”

 

A szobor ünnepélyes átadásán a Lett Ápolói Szövetség elnöke, Dita Raiska a járvány miatt bevezett egészségügyi szabályok (mint a rendszeres kézmosás vagy a társadalmi távolságtartás) betartásának fontosságára hívta fel a figyelmet, és egyúttal háláját fejezte ki, hogy a lettek ezzel a szoborral is elismerik a munkájukat.

 

És valóban, Lettország volt az egyik legsikeresebb a koronavírus-járvány kezelésében: a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint a „tesztelés, nyomon követés, izolálás” jelszóval válságot kezelő balti államban a mai napig 1104 koronavírusos esetet regisztráltak, és ebből halálos áldozat mindössze 30 volt. Ez még úgy is impozáns adat, hogy az országot még kétmillióan sem lakják:

 

az 1,92 millió lakosú Lettország mindössze 0,057 százaléka kapta el a betegséget, a halálozási ráta pedig – ilyen kis létszámú fertőzött mellett is – csak 2,7 százalékos volt.

 

NYITÓKÉP: LSM.LV  

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Romániai román, erdélyi magyar és világpolitika, kultúra, gazdaság és sok minden más is fog szerepelni a romániai magyarság új portálján.

Szigorúbb korlátozások várnak azokra, akik nem vesznek részt a tömeges tesztelésen.

Noha Budapesten és Dél-Tirolban is elmaradnak idén a karácsonyi vásárok, Ausztria fővárosa ragaszkodik hagyományaihoz.

A koronavírus mikrorészecskéi az arcpajzsnak lényegében minden oldaláról bejuthatnak az ember szájába és orrába, az ugyanis nem zár szorosan.

A szokásos ellenzéki tüntetés mellett a hétvégén a rezsim mellett is lesz egy tüntetés.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Ha vannak megunt ruhadarabjaid, akkor most elcserélheted őket. A gazdátlanul maradt ruhákat jótékony célokra ajánlják majd fel. Október 24, Auróra.

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás