+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. június 17. szerda, 12:13
A 6 méteres szobor egy női orvost ábrázol, aki éppen kijön a betegszobából, és már készül is a következő műszakra.

„A lettek hálásak az orvosoknak Lettországban és szerte a világon az önzetlen szolgálatukért a Covid-19 pandémia alatt” – áll a hivatalos közleményben az indoklás, hogy Lettországban miért állítanak szobrot az egészségügyi dolgozók tiszteletére.

 

A balti ország fővárosában, Rigában felállított, és mintegy húsz helyi vállalkozás finanszírozásával készült, hatméteres szobor egy női orvost ábrázol, aki éppen kijön a betegszobából, és már készül is a következő műszakra.

 

Az ötletadó Aigars Bikše amellett, hogy a Lett Művészeti Akadémia tagja, hazája egyik leghíresebb szobrásza is. Mint Aigars Bikše a szobor keddi leleplezésekor fogalmazott: „A három hónapos karantén időszaka és életük féltése megváltoztatta az embereket abban, hogy hogyan néznek az orvosokra, a nővérekre és az orvosi személyzet többi tagjára. Sokan most döbbentek rá életükben először, hogy mennyire létfontosságú az egészségügyi személyzet.”

 

A szobor ünnepélyes átadásán a Lett Ápolói Szövetség elnöke, Dita Raiska a járvány miatt bevezett egészségügyi szabályok (mint a rendszeres kézmosás vagy a társadalmi távolságtartás) betartásának fontosságára hívta fel a figyelmet, és egyúttal háláját fejezte ki, hogy a lettek ezzel a szoborral is elismerik a munkájukat.

 

És valóban, Lettország volt az egyik legsikeresebb a koronavírus-járvány kezelésében: a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint a „tesztelés, nyomon követés, izolálás” jelszóval válságot kezelő balti államban a mai napig 1104 koronavírusos esetet regisztráltak, és ebből halálos áldozat mindössze 30 volt. Ez még úgy is impozáns adat, hogy az országot még kétmillióan sem lakják:

 

az 1,92 millió lakosú Lettország mindössze 0,057 százaléka kapta el a betegséget, a halálozási ráta pedig – ilyen kis létszámú fertőzött mellett is – csak 2,7 százalékos volt.

 

NYITÓKÉP: LSM.LV  

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás