+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. június 17. szerda, 12:03
Szerintük az elnökválasztás ellenzéki jelöltje a lengyel családoktól venne el több százmilliárd złotyt, hogy a zsidóknak adja.

Kétszázmilliárd złotyt venne el a lengyel családoktól, hogy a zsidók érdekeit szolgálja ki Rafał Trzaskowski, aki ellenzéki színekben indul a hamarosan esedékes lengyel elnökválasztáson – egy ezzel kapcsolatos, nagy port kavaró riportot közölt vasárnap a lengyel TVP köztévé, amelyet már évek óta vádolnak azzal, hogy kritikátlanul kiszolgálja a lengyel kormánypárt Jog és Igazságosság (PiS) érdekeit, és ezért gyakran eleve TV PiS-nek csúfolnak.

 

A zsidók kopogtassanak csak a németeknél a lengyel kormánypárt szerint

 

A Gazeta.pl arról ír: közmédia azzal vádolta az ellenzéki jelöltet, hogy amennyiben hatalomra kerülne, úgy nem a lengyel érdekeket szolgálná, hanem közpénzből a zsidók restitúciós ügyét finanszírozná. Az egykoron Európa egyik legnagyobb zsidó népességének helyt adó Lengyelországban nagyon kényes témának számítanak a restitúciós ügyek:

 

a holokauszt túlélői, illetve áldozatainak leszármazottai már 1989 óta követelnek valamiféle kompenzációt a tőlük elvett tulajdonokért a lengyel államtól.

 

Ha viszont a PiS-en múlik, a követeléseik nem fognak teljesülni: a kormánypárt szerint nem a lengyel államhoz kéne fordulniuk a zsidóknak kompenzációért, mivel Lengyelország is a náci Németország áldozata volt. Szerintük inkább Berlinnél kellene kopogtatni, hiszen a németek indították a megszállást, míg a lengyelek a zsidókkal együtt ugyanúgy szenvedtek.

 

A TVP szerint viszont, ha Lengyelország ellenzéki elnököt választana, akkor az ellenzék elvenné a pénzt a lengyel családoktól, hogy a zsidóknak adja: azt állítják, a családokat támogató 500+ programból vonna el Trzaskowski a restitúciók kárára.

 

Sorosozás, lejáratás a közmédiában

 

Túlságosan a közmédia nem cizellálta az állítást, az egyedüli bizonyítékuk erre ugyanis az akkor még külügyminiszter-helyettesként dolgozó Trzaskowski egy 2015-ös interjúja, melyben azt mondta: beszélni kell a zsidó közösségekkel, hogy megoldják a restitúció kérdését. „A szakértők szerint semmi kétség:

 

a pénz, ami eddig az államkasszából a lengyel családok zsebébe áramlott, elapad, ha Trzaskowski az elnökválasztáson való lehetséges győzelme után kielégíti a zsidók követeléseit”

 

– áll a hírműsor riportjában.

 

Korábban Trzaskowskit a TVP próbálta összesorosozni is azt állítva, hogy a varsói polgármestert több szál is a magyar származású amerikai milliárdos filantróphoz köti. Trzaskowski másik „bűne” a köztévé szerint, hogy Soros-ösztöndíjas volt, és többször is részt vett a Bilderberg-csoport találkozóin.

 

A kórusba beszállt a PiS egyik parlamenti képviselője, Arkadiusz Mularczyk is, aki a Reutersnek azt mondta, Trzaskowski olyasvalaki, aki „külföldi érdekeket képviselne az országban”, és az ellenzéki jelölt a mandátumát Berlinből és Brüsszelből szerezte, tehát nem szólalna fel a lengyel érdekek védelmében.

 

Trzaskowski pártja erre válaszul azt mondta, ilyen „abszurditásokat” nehéz kommentálni, valamint

 

„a lengyel köztelevízió sokkal inkább hasonlít Oroszország vagy Belarusz köztévéjéhez, mint egy demokratikus országéhoz”.

 

Maga Trzaskowski pedig azt ígérte: ha megnyeri az elnökválasztást, megreformálja a TVP-t. Az elnökjelölt be is perelte a köztelevíziót jó hírnevének megsértése miatt, ugyanakkor a szerda este esedékes, a TVP-ben tartott elnökjelölti tévévitán ott lesz.

 

Egyre szorosabb az elnökválasztási küzdelem

 

A köztévé tudósítását Twitter-csatornáján hamar el is ítélte az American Jewish Committee zsidó érdekképviseleti tanács: szerintük antiszemitizmusról van szó, és a TVP egy „mítoszt” terjeszt, miszerint a zsidók milliárdokat szeretnének kicsikarni restitúciókként.

 

Lengyelországban május 10-én tartottak volna elnökválasztást, ám ebből a koronavírus miatt nem lett semmi, hiába ragaszkodott hozzá görcsösen a PiS. Végül a választást elhalasztották, amelynek első fordulóját június 28-án, második körét pedig július 12-én tartják meg.

 

 

A fő esélyes Andrzej Duda regnáló kormányfő, de a közvélemény-kutatásokban a jelenleg Varsó főpolgármestereként tevékenykedő Trzaskowski egyre jön fel a regnáló elnök nyakára. Felmérések szerint a második fordulóban nagyon kiélezett harc várható a két jelölt között,

 

akár tizedszázalékok is dönthetnek arról, ki lesz a következő lengyel elnök.

 

BORÍTÓKÉP: Rafał Trzaskowski / Facebook

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás