Kiadós zsidózással nyerne választást a kormánypártnak a lengyel közmédia

Szerző: Illés Gergő
2020.06.17. 12:03

Szerintük az elnökválasztás ellenzéki jelöltje a lengyel családoktól venne el több százmilliárd złotyt, hogy a zsidóknak adja.

Kiadós zsidózással nyerne választást a kormánypártnak a lengyel közmédia

Kétszázmilliárd złotyt venne el a lengyel családoktól, hogy a zsidók érdekeit szolgálja ki Rafał Trzaskowski, aki ellenzéki színekben indul a hamarosan esedékes lengyel elnökválasztáson – egy ezzel kapcsolatos, nagy port kavaró riportot közölt vasárnap a lengyel TVP köztévé, amelyet már évek óta vádolnak azzal, hogy kritikátlanul kiszolgálja a lengyel kormánypárt Jog és Igazságosság (PiS) érdekeit, és ezért gyakran eleve TV PiS-nek csúfolnak.

A zsidók kopogtassanak csak a németeknél a lengyel kormánypárt szerint

A Gazeta.pl arról ír: közmédia azzal vádolta az ellenzéki jelöltet, hogy amennyiben hatalomra kerülne, úgy nem a lengyel érdekeket szolgálná, hanem közpénzből a zsidók restitúciós ügyét finanszírozná. Az egykoron Európa egyik legnagyobb zsidó népességének helyt adó Lengyelországban nagyon kényes témának számítanak a restitúciós ügyek:

a holokauszt túlélői, illetve áldozatainak leszármazottai már 1989 óta követelnek valamiféle kompenzációt a tőlük elvett tulajdonokért a lengyel államtól.

Ha viszont a PiS-en múlik, a követeléseik nem fognak teljesülni: a kormánypárt szerint nem a lengyel államhoz kéne fordulniuk a zsidóknak kompenzációért, mivel Lengyelország is a náci Németország áldozata volt. Szerintük inkább Berlinnél kellene kopogtatni, hiszen a németek indították a megszállást, míg a lengyelek a zsidókkal együtt ugyanúgy szenvedtek.

A TVP szerint viszont, ha Lengyelország ellenzéki elnököt választana, akkor az ellenzék elvenné a pénzt a lengyel családoktól, hogy a zsidóknak adja: azt állítják, a családokat támogató 500+ programból vonna el Trzaskowski a restitúciók kárára.

Sorosozás, lejáratás a közmédiában

Túlságosan a közmédia nem cizellálta az állítást, az egyedüli bizonyítékuk erre ugyanis az akkor még külügyminiszter-helyettesként dolgozó Trzaskowski egy 2015-ös interjúja, melyben azt mondta: beszélni kell a zsidó közösségekkel, hogy megoldják a restitúció kérdését. „A szakértők szerint semmi kétség:

a pénz, ami eddig az államkasszából a lengyel családok zsebébe áramlott, elapad, ha Trzaskowski az elnökválasztáson való lehetséges győzelme után kielégíti a zsidók követeléseit”

– áll a hírműsor riportjában.

Korábban Trzaskowskit a TVP próbálta összesorosozni is azt állítva, hogy a varsói polgármestert több szál is a magyar származású amerikai milliárdos filantróphoz köti. Trzaskowski másik „bűne” a köztévé szerint, hogy Soros-ösztöndíjas volt, és többször is részt vett a Bilderberg-csoport találkozóin.

A kórusba beszállt a PiS egyik parlamenti képviselője, Arkadiusz Mularczyk is, aki a Reutersnek azt mondta, Trzaskowski olyasvalaki, aki „külföldi érdekeket képviselne az országban”, és az ellenzéki jelölt a mandátumát Berlinből és Brüsszelből szerezte, tehát nem szólalna fel a lengyel érdekek védelmében.

Trzaskowski pártja erre válaszul azt mondta, ilyen „abszurditásokat” nehéz kommentálni, valamint

„a lengyel köztelevízió sokkal inkább hasonlít Oroszország vagy Belarusz köztévéjéhez, mint egy demokratikus országéhoz”.

Maga Trzaskowski pedig azt ígérte: ha megnyeri az elnökválasztást, megreformálja a TVP-t. Az elnökjelölt be is perelte a köztelevíziót jó hírnevének megsértése miatt, ugyanakkor a szerda este esedékes, a TVP-ben tartott elnökjelölti tévévitán ott lesz.

Egyre szorosabb az elnökválasztási küzdelem

A köztévé tudósítását Twitter-csatornáján hamar el is ítélte az American Jewish Committee zsidó érdekképviseleti tanács: szerintük antiszemitizmusról van szó, és a TVP egy „mítoszt” terjeszt, miszerint a zsidók milliárdokat szeretnének kicsikarni restitúciókként.

Lengyelországban május 10-én tartottak volna elnökválasztást, ám ebből a koronavírus miatt nem lett semmi, hiába ragaszkodott hozzá görcsösen a PiS. Végül a választást elhalasztották, amelynek első fordulóját június 28-án, második körét pedig július 12-én tartják meg.

A fő esélyes Andrzej Duda regnáló kormányfő, de a közvélemény-kutatásokban a jelenleg Varsó főpolgármestereként tevékenykedő Trzaskowski egyre jön fel a regnáló elnök nyakára. Felmérések szerint a második fordulóban nagyon kiélezett harc várható a két jelölt között,

akár tizedszázalékok is dönthetnek arról, ki lesz a következő lengyel elnök.

BORÍTÓKÉP: Rafał Trzaskowski / Facebook

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek