Embereken kezdik tesztelni a német koronavírus-vakcinát

Szerző: Galavits Patrik
2020.06.17. 15:07

Napokkal azután, hogy a német kormány bevásárolta magát a CureVac-be, a cég ígéretes fejlesztéssel állt elő. Ha a tesztek sikeresek, egy év múlva kerülhet piacra az oltás.

Embereken kezdik tesztelni a német koronavírus-vakcinát
A tübingeni székhelyű CureVac a második német cég a mainzi BioNTech után, amely embereken próbálja ki az általa fejlesztett koronavírus-vakcinát

írja a német oltásügyet felügyelő intézetre, a Paul Ehrlich Institutra (PEI) hivatkozva a Deutsche Welle. A klinikai tesztek körülbelül 168 egészséges felnőttel kezdődnek, akik közül 144-et oltanak be a vakcinával.

Az első oltásokat még júniusban beadják. A CureVac-nél abban bíznak, hogy ősszel már használható eredményekkel fognak rendelkezni a vakcina hatásairól. Ha ez így lesz, szeptemberben és októberben nagyobb mintán is kipróbálhatják a szert.

Ha a CureVac vakcinája jól vizsgázik, a PEI szerint

akár 2021 elején már kérheti is a cég az engedélyeztetését. Ebben az esetben akár jövő ilyenkor a piacra kerülhet az oltás.

Mindez egyébként azután történik, hogy – ahogy azt megírtuk – hétfőn a német kormány 300 millió eurót áldozott arra, hogy 23 százalékos részesedést vásároljon a CureVac-ben. Márciusban még arról szóltak a hírek, hogy Donald Trump amerikai elnök a cég vezetőivel arról tárgyalt, hogy a kutatásaikat átvigyék az USA-ba, ezután pedig kizárólagos hozzáférése legyen az amerikaiaknak egy a jövőben kifejlesztett vakcinához.

Ezeket a híreket az amerikai kormányzat és a cég is tagadta. Mindenesetre a hétfői bejelentéskor Peter Altmaier német gazdasági miniszter ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Németország nem eladó, nem árusítjuk ki az értékeinket”.

NYITÓKÉP: Senior Airman Areca Wilson / LAFB

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek