+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. június 17. szerda, 15:07
Napokkal azután, hogy a német kormány bevásárolta magát a CureVac-be, a cég ígéretes fejlesztéssel állt elő. Ha a tesztek sikeresek, egy év múlva kerülhet piacra az oltás.
A tübingeni székhelyű CureVac a második német cég a mainzi BioNTech után, amely embereken próbálja ki az általa fejlesztett koronavírus-vakcinát

 

írja a német oltásügyet felügyelő intézetre, a Paul Ehrlich Institutra (PEI) hivatkozva a Deutsche Welle. A klinikai tesztek körülbelül 168 egészséges felnőttel kezdődnek, akik közül 144-et oltanak be a vakcinával.

 

Az első oltásokat még júniusban beadják. A CureVac-nél abban bíznak, hogy ősszel már használható eredményekkel fognak rendelkezni a vakcina hatásairól. Ha ez így lesz, szeptemberben és októberben nagyobb mintán is kipróbálhatják a szert.

 

Ha a CureVac vakcinája jól vizsgázik, a PEI szerint

 

akár 2021 elején már kérheti is a cég az engedélyeztetését. Ebben az esetben akár jövő ilyenkor a piacra kerülhet az oltás.

 

Mindez egyébként azután történik, hogy – ahogy azt megírtuk – hétfőn a német kormány 300 millió eurót áldozott arra, hogy 23 százalékos részesedést vásároljon a CureVac-ben. Márciusban még arról szóltak a hírek, hogy Donald Trump amerikai elnök a cég vezetőivel arról tárgyalt, hogy a kutatásaikat átvigyék az USA-ba, ezután pedig kizárólagos hozzáférése legyen az amerikaiaknak egy a jövőben kifejlesztett vakcinához.

 

Ezeket a híreket az amerikai kormányzat és a cég is tagadta. Mindenesetre a hétfői bejelentéskor Peter Altmaier német gazdasági miniszter ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Németország nem eladó, nem árusítjuk ki az értékeinket”.

 

NYITÓKÉP: Senior Airman Areca Wilson / LAFB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás