Orbán nemzeti konzultációja elbújhat Trumpé mögött

Szerző: Illés Gergő
2020.06.16. 08:04

Szerinted például kivel járna jobban Amerika, Trump elnökkel, vagy egy „alacsony IQ-jú, hazug, simlis, korrupt, szocialista demokratával”?

Orbán nemzeti konzultációja elbújhat Trumpé mögött

Nincs amerikai elnök, aki kifinomultabb újraválasztási kampányt folytatna Donald Trumpnál: az elnök hivatalos kampányoldalán egy egészen különleges online közvélemény-kutatást indított a „Hivatalos 2020-as Trump vs demokraták felméréssel”, ahol a kampánystáb arról kérdezgeti a választókat, hogy 2020-ban Trump és egy demokrata között kiben bíznának leginkább.

Persze itt a „közvélemény-kutatás” egészen új értelmet nyer, hiszen olyan kérdésekben is kíváncsi az elnök a választók véleményére, hogy:

+ Ki tartja majd be az ígéreteit, Trump, vagy „egy hazug demokrata”?

+ Kiben bíznál jobban, hogy megvédi Amerikát a külső és belső veszélytől, Trumpban, vagy „egy korrupt demokratában”?

+ Mit gondolsz, ki tenné MINDIG Amerikát az ELSŐ HELYRE? Trump elnök, vagy „egy simlis demokrata”?

+ Kivel járna jobban Amerika?

Trump elnökkel, vagy „egy alacsony IQ-jú demokratával”?

+ Kiben bíznál, hogy NEM emeli meg az adókat? Trump elnökben, vagy egy „magas adókat kivető demokratában”?

És végül a finálé:

+ Te kire fogsz szavazni 2020-ban? Trump elnökre, vagy „egy radikális szocialista demokratára”?

Mit is lehet erre mondani, ez tényleg felülmúlja a legújabb nemzeti konzultáció kérdéssorát, bár az „Ön elutasítja Soros György tervét, amely beláthatatlanul hosszú időre eladósítaná hazánkat?” című kérdés igyekszik megszorongatni az amerikai elnököt. Igaz, Trump kampánya nem is állami pénzen fut.

Az Egyesült Államokban egyébként november 3-án tartanak elnökválasztást, ahol Trump a demokrata Joe Bidennel, Barack Obama volt alelnökével száll majd szembe. A közvélemény-kutatások szerint egyelőre Biden áll nyerésre, az Economist választási előrejelzése szerint legalábbis

a demokrata jelöltnek hatból öt az esélye a győzelemre (vagyis arra, hogy az elektori kollégiumban is ő kapja a legtöbb szavazatot), míg egy Trump-győzelem valószínűsége egy a hathoz.

Igaz, a 2016-os elnökválasztást megmutatta, hogy a közvélemény-kutatásokat érdemes szkeptikusan kezelni: akkor Hillary Clintont mutatták tuti befutónak, aki hiába szerzett jóval több szavazatot Trumpnál, az elektori kollégium sajátosságai miatt a legtöbb elektort már a republikánus jelölt szerezte.

BORÍTÓKÉP: Donaldjtrump.com

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek