Németország részesedést szerzett a vakcinagyártó cégben, amely Trumpot is elhessegette

Szerző: Galavits Patrik
2020.06.16. 15:00

A márciusban felröppent pletykára, miszerint az amerikai elnök az USA-nak egy kifejlesztendő koronavírus elleni vakcinához való kizárólagos hozzáférésért kilincselt a CureVac-nél, elutasítóan reagáltak az EU-ban. Most a német kormány inkább kezébe vette az irányítást, és részesedést szerzett a vakcinán dolgozó biotechnológiai cégben.

Németország részesedést szerzett a vakcinagyártó cégben, amely Trumpot is elhessegette
Összesen 300 millió eurót fizet Németország a CureVac 23 százalékos tulajdonjogáért a német gazdasági minisztérium tájékoztatása szerint

írja a Politico.

A tübingeni székhelyű biotechnológiai vállalat nem először kerül be a hírekbe. Márciusban mi is írtunk róla, hogy az Európai Bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen a cég képviselőivel folytatott tárgyalása után optimistán nyilatkozott: akkoriban abban bízott, hogy a CureVac akár már őszre előállhat egy hatékony Covid-19 elleni vakcinával.

Szakértők – például az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) – azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy a használható vakcina kifejlesztése és piacra kerülése akár 12-18 hónapig is eltarthat.

A CureVac azonban nem elsősorban azért érdekes, mert sok más céghez hasonlóan ők is az újfajta koronavírus ellenszerét keresik: szintén márciusban arról szóltak a hírek velük kapcsolatban, hogy

Donald Trump amerikai elnök Washingtonban Daniel Menichella ügyvezetővel a kutatások USA-ba költöztetéséről és egy kifejlesztendő vakcina kizárólagos amerikai használatáról tárgyalt.

A Jens Spahn vezette német egészségügyi minisztérium is tényként kezelte az amerikai szándékot, egyúttal német kormányzati források már akkor arról beszéltek a sajtónak, hogy Angela Merkelék is akcióba lépnek, és részesedést szereznek a CureVac-ben, ezzel biztosítva, hogy Trump ne tehesse rá a kezét a koronavírus-elleni vakcinára.

Hogy a pletykák Trump szándékaival kapcsolatban igazak-e, valószínűleg sosem fog kiderülni. Mindesetre a CureVac többségi tulajdonosa, Dietmar Hopp a német kormánnyal kötött üzlet nyélbe ütése után nem cáfolta egyértelműen az amerikai közeledést.

„Amikor ezek a hírek felröppentek, felhívtam az akkori ügyvezetőnket, és elmondtam neki, hogy nem gondolkozunk ilyen megegyezésben” – mondta Hopp. Nála konkrétabban fogalmazott a gazdasági miniszter Peter Altmaier, aki azt mondta:

„Németország nem eladó, nem árusítjuk ki az értékeinket”.

Igaz, a német kormányzat korábban is amellett foglalt állást, hogy a cég és Trump tárgyalásairól szóló hírek megfelelnek a valóságnak.

A hivatalos indoklás szerint a német kormány azért döntött a 300 millió eurós befektetés mellett, mert abban bízik, így felgyorsul a vakcina fejlesztése. Altmaier szerint a CureVac „ígéretes cég”, arról ugyanakkor nem tudni, mikorra készülhet el az oltóanyaggal.

A CureVac egyébként már áprilisban is jelentős összeghez jutott: akkor az Európai Beruházási Bank hagyott jóvá egy 75 milliós tőkeinjekciót a cégbe.

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

 
Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek