Mélyebben kell majd a zsebébe nyúlnia Németországnak a következő uniós költségvetési ciklusban

Szerző: Galavits Patrik
2020.06.15. 17:12

A német kormány akár 42 százalékkal több pénzt fizethet be az EU-s kasszába a 2021-27 közötti költségvetési ciklusban.

Mélyebben kell majd a zsebébe nyúlnia Németországnak a következő uniós költségvetési ciklusban

Pénteken ülnek össze az uniós tagállamok vezetői, hogy a következő, 2021-ben kezdődő uniós költségvetési ciklus kereteiről tárgyaljanak. Itthon egy ideje már téma, hogy ebben Magyarország kevesebb pénzhez fog jutni – bár februári podcastunkban Zsiday Viktor közgazdász azt mondta, még így is hatalmas összegekre számíthat a magyar költségvetés Brüsszelből, a legutóbbi hírek szerint pedig a korábbiakban becsülthöz képest kisebb lehet a visszaesés.

Mindeközben az Európai Bizottság eddigi költségvetési tervezetei alapján a német kormány úgy számol: akár 42 százalékkal is növelnie kell a közös kasszába befizetett összeget. A tárgyalások során ez persze még jelentősen változhat, mindenesetre ha a nagyságrendek megmaradnak, akkor

a német pénzügyminisztérium számításai alapján az eddig évente átlagosan befizetett 31 milliárd euró 13 milliárddal növekedne,

így körülbelül évi 44 milliárd eurót tenne ki – írja a Die Welt.

A lap erre a következtetésre jutott legalábbis a német kormány válaszából, amelyet az az FDP-s Bundestag-képviselő, Gerald Ullrich erre vonatkozó kérdésére adott. A Merkel-kormány számításai azonban egyelőre csak hozzávetőlegesek, és ez az Európai Bizottság konkrét javaslatainak megismeréséig így is marad.

A liberális politikus a várhatóan alaposan megugró német költségek miatt az EU-s költségvetés modernizálására szólított fel: szerinte sokkal nagyobb összegeket kellene költeni a közös kasszából digitalizációra, kutatásra, az Erasmus-programra, a külső határok védelmére és klímavédelemre. Egyúttal csökkentené a kiadásokat a védelmi rendszerek és gyógyászati eszközök közös beszerzésével.

Az EU állam- és kormányfői pénteken videókonferencián tárgyalnak majd az új költségvetésről, ezzel együtt pedig a Bizottság 750 milliárd eurós, a koronavírus-járványt követő gazdaságvédelmi közös hiteljavaslatáról is.

NYITÓKÉP: Jorge Royan / Wikimedia

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek