+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. június 15. hétfő, 17:12
A német kormány akár 42 százalékkal több pénzt fizethet be az EU-s kasszába a 2021-27 közötti költségvetési ciklusban.

Pénteken ülnek össze az uniós tagállamok vezetői, hogy a következő, 2021-ben kezdődő uniós költségvetési ciklus kereteiről tárgyaljanak. Itthon egy ideje már téma, hogy ebben Magyarország kevesebb pénzhez fog jutni – bár februári podcastunkban Zsiday Viktor közgazdász azt mondta, még így is hatalmas összegekre számíthat a magyar költségvetés Brüsszelből, a legutóbbi hírek szerint pedig a korábbiakban becsülthöz képest kisebb lehet a visszaesés.

 

Mindeközben az Európai Bizottság eddigi költségvetési tervezetei alapján a német kormány úgy számol: akár 42 százalékkal is növelnie kell a közös kasszába befizetett összeget. A tárgyalások során ez persze még jelentősen változhat, mindenesetre ha a nagyságrendek megmaradnak, akkor

 

a német pénzügyminisztérium számításai alapján az eddig évente átlagosan befizetett 31 milliárd euró 13 milliárddal növekedne,

 

így körülbelül évi 44 milliárd eurót tenne ki – írja a Die Welt.

 

A lap erre a következtetésre jutott legalábbis a német kormány válaszából, amelyet az az FDP-s Bundestag-képviselő, Gerald Ullrich erre vonatkozó kérdésére adott. A Merkel-kormány számításai azonban egyelőre csak hozzávetőlegesek, és ez az Európai Bizottság konkrét javaslatainak megismeréséig így is marad.

 

A liberális politikus a várhatóan alaposan megugró német költségek miatt az EU-s költségvetés modernizálására szólított fel: szerinte sokkal nagyobb összegeket kellene költeni a közös kasszából digitalizációra, kutatásra, az Erasmus-programra, a külső határok védelmére és klímavédelemre. Egyúttal csökkentené a kiadásokat a védelmi rendszerek és gyógyászati eszközök közös beszerzésével.

 

Az EU állam- és kormányfői pénteken videókonferencián tárgyalnak majd az új költségvetésről, ezzel együtt pedig a Bizottság 750 milliárd eurós, a koronavírus-járványt követő gazdaságvédelmi közös hiteljavaslatáról is.

 

NYITÓKÉP: Jorge Royan / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás