A zöldenergia felé fordul a világ egyik legnagyobb olajkitermelője

Szerző: Galavits Patrik
2020.06.15. 13:31

A koronavírus-járvány egyik hatásaként a British Petrolnál tartós olajárcsökkenésre és felgyorsuló kormányzati zöldberuházásokra számítanak – ezért ők is a fenntarthatóság felé fordítják az üzletpolitikájukat.

A zöldenergia felé fordul a világ egyik legnagyobb olajkitermelője

Mivel a járvány miatt gyakorlatilag világszerte vezettek be kijárási korlátozásokat, az emberek az autóikat is a garázsban hagyták. Ennek eredményeképp jelentősen visszaesett az üzemanyagok iránti kereslet, ami régen látott árzuhanást hozott magával. Március végén például arról érkezett hír, hogy a kőolaj hordónkénti ára 23 dollár alá esett – ilyen olcsón 2002 november óta nem lehetett hozzájutni a piacon, 2020 pedig még 66 dolláros árral indult.

Áprilisban aztán – korábban soha nem látott módon – az olajárak negatívba fordultak. Ez azt a paradox helyzetet eredményezte, hogy az olajtermelők fizettek a vevőknek, csak hogy szabadulni tudjanak a felhalmozódott készleteiktől.

Azóta bár stabilizálódni látszott a piac – a hordónkénti olajár egy ideje 37 dollár körül mozog –, a járvány egy esetleges második hulláma újra komoly fejtörést okozna az ágazatban dolgozóknak.

Látva a bizonytalan környezetet, van cég, amely inkább előre menekül.

Nincs visszaút

Legalábbis a világ egyik legnagyobb olajipari óriásánál, a British Petrolnál a BBC híre alapján úgy tűnik, így gondolkoznak. A cég azzal számol, hogy a járvány elvonultával nem állnak majd vissza a korábban megszokott értékre az olajárak. Korábbi becsléseiket újragondolva

2050-ig harminc százalékkal olcsóbb, átlagosan 55 dolláros hordónkénti olajárral számolnak.

Ez a BP szempontjából azt jelenti, hogy eszközértéküket is csökkentik, 13 és 17,5 milliárd dollár közé. A kiadások csökkentésének egyik jele volt, hogy múlt hétfőn a cég vezetősége egy videókonferencián közölte: 2020 végéig 10 ezer, főleg irodai munkatárstól válnak meg világszerte.

A pénzügyi és szervezeti változások nem függetlenek a BP egyéb várakozásaitól. „Azzal számolunk, hogy

a világjárvány felgyorsítja a fosszilis energiahordozókról történő átállást,

mert az országok hatékonyabban szeretnék újraindítani gazdaságukat, hogy ellenállóbak legyenek a hasonló megrázkódtatások esetén” – közölte a cég.

Terveztek a váltással, és ez most gyorsabb lesz

Ha ez valóban így lesz, az előrevetítheti az olajárak tartós csökkenését, ami az új lelőhelyek felkutatását és az azokon esetleg megkezdett munkát kevésbé teszi hívogatóvá a cégeknek.

Ellenben a kormányok által támogatott zöldberuházásokban új lehetőségek rejlenek a profilváltásra nyitottabb vállalkozásoknak. A BBC környezeti témákkal foglalkozó elemzője, Roger Harrabin arra hívta fel a figyelmet, hogy

az új olajlelőhelyek jelentős része az Északi-tenger fenekén van, ahonnan kifejezetten drága hozzájutni a nyersenyaghoz

– ezért a BP elhatározása logikus.

A cég irányítását februárban átvevő Bernard Looney nem titkolt célja volt már év elején is, hogy zöldberuházások felé terelje a BP-t. Úgy tűnik, a koronavírus-járvány és annak következményei felgyorsíthatják az ő elképzeléseit is.

Nem ő egyébként az első, aki a brit olajipari óriás fenntarthatóbbá tételét tűzi ki célul: elődje, John Browne is gyakran beszélt erről. Az utóbbi években azonban a cég magyarázata szerint egyebek mellett azért nem tudtak elég gyorsan haladni az átállással, mert fontmilliárdokat kellett költeniük a 2010-es, Mexikói-öbölben általuk okozott olajkatasztrófa kártértéseire. 

Arról egyelőre nem tudni, pontosan milyen zöldberuházások felé terelnék a céget.

NYITÓKÉP: Mike Mozart / Flickr

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek