Jordan Peterson egy belgrádi magánklinikán kezelteti gyógyszerfüggőségét

Szerző: Techet Péter
2020.06.14. 21:03

A neves kanadai jobboldali értelmiségi pár napja a szerb fővárosba érkezett, ahol átfogó méregtelenítésen vesz részt a következő hónapokban. A szerb Nedeljnik hetilapban Peterson lánya megerősítette a hírt.

Jordan Peterson egy belgrádi magánklinikán kezelteti gyógyszerfüggőségét

Jordan Peterson főleg újjobboldali körökben kedvelt szerző, a torontói pszichológus ugyanis könyveiben a femininzmust, a politikai korrektséget és a marxizmust bírálja. Tavaly májusban Budapesten is járt, fogadta őt Orbán Viktor miniszterelnök is. Peterson hivatalosan pszichológus, a torontói egyetemen tanít, de nem ebbéli minőségében ismert elsősorban, hanem sokak szemében

ő ad hangot könyveiben, előadásaiban a túlzott feminizmus által szerinte veszélyeztetett férfitársadalomnak.

A feminizmuskritikáját a politikai korrektség kritikájává szélesítette. Előszeretettel használja ennek kapcsán a nácik által az 1930-as években főleg a Frankfurti Iskola zsidó származású gondolkodóinak megbélyegzésére bevezetett „kultúrmarxizmus“ kifejezést. A 12 szabály az élethez című könyve, amiben a politikai korrektség és feminizmus mindennapi következményeit bírálja, magyarul is olvasható, röviden az Azonnali is recenzálta a munkát.

Méregtelenítés Moszkvában

A Nedeljnik szerb hetilap információi szerint – amit Peterson lánya a lapnak megerősített – a kanadai pszichológus

pár napja érkezett meg Belgrádba, ahol több hónapos kezelés vár vár egy magánklinikán.

Már februárban bejelentette Peterson lánya, hogy apja Moszkvába utazott: a neves jobboldali filozófus az orosz fővárosban drogelvonáson vett részt.

Peterson gyógyszerfüggő, benzodiazepin alapú gyógyszereket, mint például xanaxot, szed.

A Wikipedia leírása alapján „a benzodiazepinek pszichoaktív gyógyszerek osztályába tartozó vegyületek, melyek főként nyugtatóként és altatóként közismertek, de a kábítószerpiacon is jelen vannak. A gyógyászatban szedatív, hipnotikus, szorongásoldó, görcsoldó, izomlazító és amnéziát okozó tulajdonságaik miatt használják”.

A Nedeljnik információi szerint Petersont életveszélyes állapotban szállították februárban Kanadából egy moszkvai kórházba, ahol – lánya elmondása szerint – több hetet teljes elzártságban töltött. „A nagyon kompetens és segítőkész orosz orvosoknak köszönhetően élt túl” – mesélte a szerb hetilapnak a lány egy belgrádi kávézóban.

Belgrád segít rajta

Moszkvából Peterson Floridába ment pihenni, ott érte őket a koronavírus, amitől annyira megijedt, hogy vissza akart térni Európába. Ekkor értesült egy belgrádi magánklinikáról, ahol az elvonókúrát folytatni tudja. A lánya elmondta:

Peterson a felesége miatt jutott olyan stresszes állapotba, hogy egy éve jelentős gyógyszerezéssel tudja csak a félelmeit enyhíteni.

A gyógyszerezés azonban mostanra függőséget és önmérgezést okozott apjánál. A Nedeljniknek elmondta: a következő hónapokat Peterson Belgrádban fogja tölteni, ezen idő alatt ő is apjával marad a szerb fővárosban.

BORÍTÓKÉP: Gage Skidmore / Flickr

 
Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek