Hirtelen eltűnt Churchill képe a találatok közül a brit Google-ön

Szerző: Illés Gergő
2020.06.14. 19:00

A Black Lives Matter-tüntetéseken lerasszistázott miniszterelnök eltűnése a keresések közül komoly indulatokat korbácsolt, a cég állítja: véletlen hibáról van szó.

Hirtelen eltűnt Churchill képe a találatok közül a brit Google-ön

Komoly feszültségeket keltett az angolszász közösségi médiában vasárnap az, hogy több Google-felhasználó is arról számolt be, hogy

Sir Winston Churchill képe egész egyszerűen nem jelenik meg a keresőmotorban a brit miniszterelnökök listájára rákeresve.

Helyette a Google brit kiadása egy üres fekete négyzetet jelentetett meg Churchill fotójának helyén, mintha a kormányfőről nem állna rendelkezésre semmilyen kép – holott ilyen kis bélyegképek Churchillen kívül minden más miniszterelnökről fel voltak töltve.

A hiba igen kényes időszakban történt, ugyanis az Egyesült Államokon végigsöprő, majd az Egyesült Királyságra is átterjedő Black Lives Matter-tüntetések keretében több alkalommal is rasszistának bélyegezték meg a Nagy-Britanniát a II. világháborún keresztülvezető kormányfőt. Londoni szobrát pedig a tüntetők meg is rongálták, a szobor talapzatán a miniszterelnök nevét áthúzták, alá pedig a „rasszista volt”-feliratot biggyesztették.

A szobrot végül le is kellett takarni, hogy így védjék meg a további rongálásoktól, azt viszont, hogy egy nemzeti hős szobrát letakarták, mert csak így tudták megvédeni a vandalizmus ellen, Boris Johnson miniszterelnök „abszurdnak és szégyenteljesnek” nevezte.

Szerinte a brit Black Lives Matter-tüntetéseket ugyanis „szélsőségesek térítették el”.

A keresőmotor vasárnapi hibáját egyébként az ír köztelevízió RTE szerint Google is elismerte, szerintük épp egy automatikus frissítést futtattak a brit miniszterelnökök bélyegképein, ezért tűnt el onnan egy időre Churchill képe. A techóriásnál úgy fogalmaztak, a hiba nem szándékos volt” és hamarosan kijavítják azt, ugyanakkor ekkor a miniszterelnök képének eltűnése már nagy felháborodást váltott ki. Egyébként több felhasználó már arról számolt be, időközben már visszatért Churchill képe.

Simon Clarke konzervatív parlamenti képviselő szerint „elképesztő”, ha a Google szándékosan cselekedett, ahogy cselekedett.

„Ha ez az ember, akinek a képe most hiányzik, nem lett volna, Nyugat-Európát szinte egészen biztosan rabszolgasorba taszítják”

írta Clarke Twitteren.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek