+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. június 14. vasárnap, 19:00
A Black Lives Matter-tüntetéseken lerasszistázott miniszterelnök eltűnése a keresések közül komoly indulatokat korbácsolt, a cég állítja: véletlen hibáról van szó.

Komoly feszültségeket keltett az angolszász közösségi médiában vasárnap az, hogy több Google-felhasználó is arról számolt be, hogy

 

Sir Winston Churchill képe egész egyszerűen nem jelenik meg a keresőmotorban a brit miniszterelnökök listájára rákeresve.

 

Helyette a Google brit kiadása egy üres fekete négyzetet jelentetett meg Churchill fotójának helyén, mintha a kormányfőről nem állna rendelkezésre semmilyen kép – holott ilyen kis bélyegképek Churchillen kívül minden más miniszterelnökről fel voltak töltve.

 

 

 

A hiba igen kényes időszakban történt, ugyanis az Egyesült Államokon végigsöprő, majd az Egyesült Királyságra is átterjedő Black Lives Matter-tüntetések keretében több alkalommal is rasszistának bélyegezték meg a Nagy-Britanniát a II. világháborún keresztülvezető kormányfőt. Londoni szobrát pedig a tüntetők meg is rongálták, a szobor talapzatán a miniszterelnök nevét áthúzták, alá pedig a „rasszista volt”-feliratot biggyesztették.

 

 

A szobrot végül le is kellett takarni, hogy így védjék meg a további rongálásoktól, azt viszont, hogy egy nemzeti hős szobrát letakarták, mert csak így tudták megvédeni a vandalizmus ellen, Boris Johnson miniszterelnök „abszurdnak és szégyenteljesnek” nevezte.

 

Szerinte a brit Black Lives Matter-tüntetéseket ugyanis „szélsőségesek térítették el”.

 

A keresőmotor vasárnapi hibáját egyébként az ír köztelevízió RTE szerint Google is elismerte, szerintük épp egy automatikus frissítést futtattak a brit miniszterelnökök bélyegképein, ezért tűnt el onnan egy időre Churchill képe. A techóriásnál úgy fogalmaztak, a hiba nem szándékos volt” és hamarosan kijavítják azt, ugyanakkor ekkor a miniszterelnök képének eltűnése már nagy felháborodást váltott ki. Egyébként több felhasználó már arról számolt be, időközben már visszatért Churchill képe.

 

Simon Clarke konzervatív parlamenti képviselő szerint „elképesztő”, ha a Google szándékosan cselekedett, ahogy cselekedett.

 

„Ha ez az ember, akinek a képe most hiányzik, nem lett volna, Nyugat-Európát szinte egészen biztosan rabszolgasorba taszítják”

 

írta Clarke Twitteren.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

Így tiltakoznak a rendőri brutalitás ellen, no meg azért, mert több ezer embert tartóztattak le a rendőrök: arról, hogy velük mi történik, napok óta alig tudni valamit.

Hiába állt össze a Strache-lista, Strache indulása még mindig kétséges, mivel az FPÖ bejelentette: még a választások előtt óvást nyújt be az egész Team Strache ellen.

Egyszer már biztosan, ezt maga a belarusz belügyminisztérium közölte. Egyre több kép és videó is előkerül az őrizetbe vett tüntetőkkel szembeni rendőri brutalitásról.

Harmadik nap is folytatódtak a tüntetések Belaruszban. A tüntetők ezúttal jóval decentralizáltabbak voltak, este hattól pedig lekapcsolták a teljes belarusz internetet.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás