+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. június 14. vasárnap, 19:00
A Black Lives Matter-tüntetéseken lerasszistázott miniszterelnök eltűnése a keresések közül komoly indulatokat korbácsolt, a cég állítja: véletlen hibáról van szó.

Komoly feszültségeket keltett az angolszász közösségi médiában vasárnap az, hogy több Google-felhasználó is arról számolt be, hogy

 

Sir Winston Churchill képe egész egyszerűen nem jelenik meg a keresőmotorban a brit miniszterelnökök listájára rákeresve.

 

Helyette a Google brit kiadása egy üres fekete négyzetet jelentetett meg Churchill fotójának helyén, mintha a kormányfőről nem állna rendelkezésre semmilyen kép – holott ilyen kis bélyegképek Churchillen kívül minden más miniszterelnökről fel voltak töltve.

 

 

 

A hiba igen kényes időszakban történt, ugyanis az Egyesült Államokon végigsöprő, majd az Egyesült Királyságra is átterjedő Black Lives Matter-tüntetések keretében több alkalommal is rasszistának bélyegezték meg a Nagy-Britanniát a II. világháborún keresztülvezető kormányfőt. Londoni szobrát pedig a tüntetők meg is rongálták, a szobor talapzatán a miniszterelnök nevét áthúzták, alá pedig a „rasszista volt”-feliratot biggyesztették.

 

 

A szobrot végül le is kellett takarni, hogy így védjék meg a további rongálásoktól, azt viszont, hogy egy nemzeti hős szobrát letakarták, mert csak így tudták megvédeni a vandalizmus ellen, Boris Johnson miniszterelnök „abszurdnak és szégyenteljesnek” nevezte.

 

Szerinte a brit Black Lives Matter-tüntetéseket ugyanis „szélsőségesek térítették el”.

 

A keresőmotor vasárnapi hibáját egyébként az ír köztelevízió RTE szerint Google is elismerte, szerintük épp egy automatikus frissítést futtattak a brit miniszterelnökök bélyegképein, ezért tűnt el onnan egy időre Churchill képe. A techóriásnál úgy fogalmaztak, a hiba nem szándékos volt” és hamarosan kijavítják azt, ugyanakkor ekkor a miniszterelnök képének eltűnése már nagy felháborodást váltott ki. Egyébként több felhasználó már arról számolt be, időközben már visszatért Churchill képe.

 

Simon Clarke konzervatív parlamenti képviselő szerint „elképesztő”, ha a Google szándékosan cselekedett, ahogy cselekedett.

 

„Ha ez az ember, akinek a képe most hiányzik, nem lett volna, Nyugat-Európát szinte egészen biztosan rabszolgasorba taszítják”

 

írta Clarke Twitteren.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A belarusz ellenzéki vezető úgy látja: Belaruszban eszkalálódik a helyzet, ezért az országoknak gyorsan kellene cselekedni. Cihanouszkaja nem látja értelmét a hazatérésnek.

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás