Egészen más dolgok aggasztják már a szlovákokat, mint a járvány előtt. És téged?

Szerző: Illés Gergő
2020.06.14. 19:58

A választás és a koronavírus gyökeresen átformálta az aggodalmakat. És te mitől tartasz a leginkább? Szavazás a cikkben!

Egészen más dolgok aggasztják már a szlovákokat, mint a járvány előtt. És téged?

Óriási mértékben átformálta a szlovák állampolgárok félelmeit és aggodalmait az elmúlt egy év – írja a DenníkN napilap alapján a Paraméter.sk.

A Focus közvélemény-kutató ügynökség ugyanis évről évre megvizsgálja északi szomszédunknál, mi aggasztja az embereket a leginkább. Tavaly januárban úgy találták, hogy az életszínvonalat, a szociális biztonság hiányát és a korrupciót látták a három legaggasztóbb problémának a szlovákok, majd ezt az egészségügyi rendszer helyzete és a munkanélküliség követte.

Idénre ez egészen átrendeződött: a Focus vasárnap publikált felmérése szerint

az ország aktuális gazdasági helyzete – amely tavaly még benne sem volt a top5-ben, idén az első helyre ugrott,

ezt a szlovákok 46,3 százaléka találja aggasztónak. 45,4 százalékuk a koronavírus miatt aggódik, majd az egészségügyi rendszer is fért még fel a dobogóra, emiatt 38,2 százalék aggódott.

Az életszínvonal és a szociális biztonság – amely tavaly még második volt a problémák listájában – idén már csak negyedik 31,9 százalékkal, de a korrupció miatt is csak 19 százalék aggódik már. Utóbbi csökkenéséhez alighanem a Smer-kormány leváltása és a korrupcióellenes platformon befutó új kormányfő, a pénteken Budapestre látogató Igor Matovič is hozzájárult.

Az iskolák helyzete miatt 15,3,

a politikai helyzet és a demokrácia minősége miatt 12,1,

az igazságszolgáltatás miatt 7,9 százalék aggódik, de az etnikai feszültség és az együttélés problémái, valamint a környezetvédelem is csak 4,4 százalékot aggasztanak. A közlekedés (3,1 százalék), a lakhatási problémák, valamint a nyugdíjasok problémái (2,3-2,3 százalék) miatt már alig-alig aggódik csak valaki.

BORÍTÓKÉP: A szlovák parlament pozsonyi épülete / Illés Gergő (Azonnali)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek