+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. június 14. vasárnap, 19:58
A választás és a koronavírus gyökeresen átformálta az aggodalmakat. És te mitől tartasz a leginkább? Szavazás a cikkben!

Óriási mértékben átformálta a szlovák állampolgárok félelmeit és aggodalmait az elmúlt egy év – írja a DenníkN napilap alapján a Paraméter.sk.

 

A Focus közvélemény-kutató ügynökség ugyanis évről évre megvizsgálja északi szomszédunknál, mi aggasztja az embereket a leginkább. Tavaly januárban úgy találták, hogy az életszínvonalat, a szociális biztonság hiányát és a korrupciót látták a három legaggasztóbb problémának a szlovákok, majd ezt az egészségügyi rendszer helyzete és a munkanélküliség követte.

 

Idénre ez egészen átrendeződött: a Focus vasárnap publikált felmérése szerint

 

az ország aktuális gazdasági helyzete – amely tavaly még benne sem volt a top5-ben, idén az első helyre ugrott,

 

ezt a szlovákok 46,3 százaléka találja aggasztónak. 45,4 százalékuk a koronavírus miatt aggódik, majd az egészségügyi rendszer is fért még fel a dobogóra, emiatt 38,2 százalék aggódott.

 

 

Az életszínvonal és a szociális biztonság – amely tavaly még második volt a problémák listájában – idén már csak negyedik 31,9 százalékkal, de a korrupció miatt is csak 19 százalék aggódik már. Utóbbi csökkenéséhez alighanem a Smer-kormány leváltása és a korrupcióellenes platformon befutó új kormányfő, a pénteken Budapestre látogató Igor Matovič is hozzájárult.

 

Az iskolák helyzete miatt 15,3,

 

a politikai helyzet és a demokrácia minősége miatt 12,1,

 

az igazságszolgáltatás miatt 7,9 százalék aggódik, de az etnikai feszültség és az együttélés problémái, valamint a környezetvédelem is csak 4,4 százalékot aggasztanak. A közlekedés (3,1 százalék), a lakhatási problémák, valamint a nyugdíjasok problémái (2,3-2,3 százalék) miatt már alig-alig aggódik csak valaki.

 

BORÍTÓKÉP: A szlovák parlament pozsonyi épülete / Illés Gergő (Azonnali)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás