Viagrára költötte a pártpénzt Strache

Szerző: Techet Péter
2020.06.12. 13:11

Strache több mint nyolcezer eurónyi orvosságot számolt el az FPÖ-nél, a pénz nagyrésze potencianövelő szerekre ment.

Viagrára költötte a pártpénzt Strache

Amint arról az Azonnali is beszámolt: Heinz-Christian Strache, az ibiziai videóba belebukott egykori osztrák alkancellár kapcsán tavaly szeptemberben az is kiderült, hogy számos magánköltségét egykori pártjával, a szélsőjobboldali Szabadságpárttal (FPÖ) fizettette meg. A párt havonta tízezer eurót bocsátott – a politikus fizetése mellett – a rendelkezésére: ebből kellett volna elvileg a politikusi munkájával összefüggésben keletkezett költségeit megtéríteni, viszont Strache a pénzből főleg magánkiadásait finanszírozta. Azaz

gyakorlatilag pártpénzből öltözködött, járt fodrászhoz és fizette bécsi lakásának lakbérét.

Felesége, Philippa Strache, aki egykoron szintén az FPÖ politikusa volt, szintén havi tízezer eurót kapott a pártból, ő ezt ruhákra és fodrászra költötte. A botrányok miatt végül az FPÖ tavaly év végére ki is zárta Strachét a pártból, aki most már saját mozgalmát szervezi. (Strachéval készült interjúnkat itt tudjátok elolvasni.)

A Krone Zeitung osztrák bulvárnapilap most további részletek birtokába került Strache költéseinek ügyében: eszerint Strache gyógyszereket is a pártkasszából vásárolt volna, legalábbis gyógyszerszámlákat is benyújtott a pártnak kiegyenlítésre. Pikáns részlet:

2015 és 2018 között Strache nyolcezer eurónyi FPÖ-pénzt költött orvosságokra, ezek kétharmadát potencianövelő szerek tették ki,

a többi tétel főleg fogyókúrás szerekből állt.

Strache ügyvédje tiltakozott az ellen, hogy ügyfele egészségi állapotáról, ami szenzitív adat, kerülnek ki információk a sajtóhoz, de a Krone szerint Strache maga csinált ebből közügyet azzal, hogy pártpénzt vett igénybe ezek finanszírozására.

Strache azt állítja: noha tény, hogy igénybe vette a párt által kapott pénzt (elvégre azt azért kapta, hogy felhasználja), de az elszámolások után mégis visszafizetett volna mindent a pártkasszába – azaz a gyógyszerek árát is később megtérítette volna. Az FPÖ viszont nem tud ilyenről, ők azt mondják: Strache egyszerűen magánkiadásaira használta fel éveken át a pártpénzt, de nem fizetett vissza semmit sem.

FOTÓ: HC Strache egyik klipje

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek