+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. június 12. péntek, 13:11
Strache több mint nyolcezer eurónyi orvosságot számolt el az FPÖ-nél, a pénz nagyrésze potencianövelő szerekre ment.

Amint arról az Azonnali is beszámolt: Heinz-Christian Strache, az ibiziai videóba belebukott egykori osztrák alkancellár kapcsán tavaly szeptemberben az is kiderült, hogy számos magánköltségét egykori pártjával, a szélsőjobboldali Szabadságpárttal (FPÖ) fizettette meg. A párt havonta tízezer eurót bocsátott – a politikus fizetése mellett – a rendelkezésére: ebből kellett volna elvileg a politikusi munkájával összefüggésben keletkezett költségeit megtéríteni, viszont Strache a pénzből főleg magánkiadásait finanszírozta. Azaz

 

gyakorlatilag pártpénzből öltözködött, járt fodrászhoz és fizette bécsi lakásának lakbérét.

 

Felesége, Philippa Strache, aki egykoron szintén az FPÖ politikusa volt, szintén havi tízezer eurót kapott a pártból, ő ezt ruhákra és fodrászra költötte. A botrányok miatt végül az FPÖ tavaly év végére ki is zárta Strachét a pártból, aki most már saját mozgalmát szervezi. (Strachéval készült interjúnkat itt tudjátok elolvasni.)

 

A Krone Zeitung osztrák bulvárnapilap most további részletek birtokába került Strache költéseinek ügyében: eszerint Strache gyógyszereket is a pártkasszából vásárolt volna, legalábbis gyógyszerszámlákat is benyújtott a pártnak kiegyenlítésre. Pikáns részlet:

 

2015 és 2018 között Strache nyolcezer eurónyi FPÖ-pénzt költött orvosságokra, ezek kétharmadát potencianövelő szerek tették ki,

 

a többi tétel főleg fogyókúrás szerekből állt.

 

Strache ügyvédje tiltakozott az ellen, hogy ügyfele egészségi állapotáról, ami szenzitív adat, kerülnek ki információk a sajtóhoz, de a Krone szerint Strache maga csinált ebből közügyet azzal, hogy pártpénzt vett igénybe ezek finanszírozására.

 

Strache azt állítja: noha tény, hogy igénybe vette a párt által kapott pénzt (elvégre azt azért kapta, hogy felhasználja), de az elszámolások után mégis visszafizetett volna mindent a pártkasszába – azaz a gyógyszerek árát is később megtérítette volna. Az FPÖ viszont nem tud ilyenről, ők azt mondják: Strache egyszerűen magánkiadásaira használta fel éveken át a pártpénzt, de nem fizetett vissza semmit sem.

 

FOTÓ: HC Strache egyik klipje

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás