Hétezer Erdoğant támogató kamuprofilt törölt a Twitter

Szerző: Galavits Patrik
2020.06.12. 17:04

A török kormány szerint ezzel bebizonyosodott, hogy a Twitter „propagandagépezet”.

Hétezer Erdoğant támogató kamuprofilt törölt a Twitter

A Twitter tájékoztatása szerint összesen 7340 profilt töröltek az oldalukról 2020 első felében, amelyekről azt feltételezik, hogy a török elnök, Recep Tayyip Erdoğan pártja propagandájának terjesztéséért hozták létre, de nem volt mögöttük valós személy – írja a Reuters.

„Ezzel bebizonyosodott, hogy a Twitter nem közösségi média, hanem meghatározott politikai és ideológiai vonal mentén működő propagandagépezet” – írta a hírre reagáló közleményében Fahrettin Altun, a török kormány kommunikációs vezetője. Hozzátette: nem igazak az állítások, miszerint a törölt profilokat a hatóságok kezelték, és nem létező személyeket takarnak.

Altun azt is írja közleményében, hogy a Twitter által szolgáltatott bizonyítékok nem tudományosak, részrehajlóak és politikailag motiváltak. Ezzel valószínűleg a Stanford Internet Observatory cikkére utalt. A Twitter ezzel a szervezettel osztotta meg az információkat, amely aztán elemzést is készített a kamuprofilokról. Ez alapján azt állítják,

a központi irányítású profilok 37 millió tweettel dicsérték Erdoğant és pártját, az AKP-t, miközben kritikával illették a nagyobb ellenzéki pártokat.

A megosztott jelentésben egyebek mellett az áll: több nem létező személyre bukkantak a profilokat vizsgálva, amelyeket mind ugyanazon a napon regisztráltak. A profilok aztán hol dicsőítették a török kormányt, hol terrorizmussal vádoltak ellenzéki pártokat.

Ugyanakkor érdekesség, hogy a Twitter közlése szerint a török kormánnyal kritikus profilokat is töröltek, mert azt állítják, ezek is részei voltak a központi hálózatnak.

Csütörtökön a Twitter közölte továbbá, hogy 170 ezer Peking által támogatott profilt is törölt,

amelyek megtévesztő üzeneteket terjesztettek a kínai kormányról és a koronavírusról.

Az egyik legnépszerűbb közösségi médium ezen lépései alighanem az Európai Bizottság tetszését is elnyerik majd – ahogy arról mi is írtunk, a Bizottság célja, hogy a legnagyobb internetes közösségi felületek a jövőben havonta számoljanak be arról, mit tesznek az álhírek és dezinformációk terjedése ellen.

NYITÓKÉP: Recep Tayyip Erdoğan / Facebook

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek